8 Genius Hack a csigák távoltartásáért a kertedben

Avatar Gadam | 2021.06.30. 21 Views 0 Likes 0 Ratings

21 Views 0 Ratings Rate it

Sok kertész – különösen a párás éghajlatúak számára – a meztelen csigák olyan kártevők, amelyek kárt okoznak kertjükben. A csigák gyorsan működhetnek, különösen akkor, ha fertőzése van, ezért a gyors megszabadulás elsődleges fontosságú lehet. Ideális, ha ezeket a kártevőket együtt tartjuk a kertből. Szerencsére számos megelőző intézkedést kell kipróbálni.

Egyes kertészek, akik nem szoktak meztelen csigákat látni a kertjükben, csiga problémával szembesülhetnek, ha régiójukban a szokásosnál több eső esik. Ezeket a kertészeket általában megvakítja a fertőzés. Itt válik a legfontosabb az azonosítási és eliminációs taktikákká.

Csúcs a fűszálon

Mik azok a csigák?

A csiga egyfajta puhatestű, és nagyon hasonlít a héj nélküli csigákra. Valójában a csigák szorosan kapcsolódnak a csigákhoz, és nagyon kevés különbség van bennük – az elsődleges nem héj. A csiga teste hosszú és vékony, általában hüvelyk negyedétől két hüvelykig terjed. Testük puha – ha elég közel akarsz férkőzni hozzájuk -, nyálkásak, lábak nélkül.

A csiga egyszerű anatómiájának egyetlen igazi megkülönböztethető része a négy tapintó a teste elején. A tetején két tapintó van, amelyek mindkét szemet megfogják, és két tapintó az alján, amelyeket szagláshoz használnak, bár ezek nem tekinthetők olyan orrnak, mint neked és nekem.

A csiga testét bevonó iszap életének és túlélésének létfontosságú része. Ennek az iszapnak az elsődleges célja a szállítási mód. A nyálka lehetővé teszi, hogy ezek a lények végigcsúszhassanak az ösvényeiken, ami akkor szükséges, ha nincsenek lábad ahhoz, hogy előre lendítsd magad. A nyálka is fontos tényező a túléléshez szükséges nedvesség megtartásában. A nyálkának szintén állítólag rossz íze van – erre a szakemberek szavát venném -, és a ragadozók elrettentéseként használják.

Miért ártalmasak a meztelen csigák a kertedre?

Ilyen egyszerű lényekként azt gondolhatja, hogy a meztelen csiga hatása a kertjére minimális; a csigák azonban nagyon káros kártevők lehetnek, különösen nagy számban. Lábak nélkül is, a meztelen csigák jó hegymászók, és felfelé csúszhatnak bármelyik kerti növényen, és károsíthatják az alsó és a felső lombot, valamint a gyümölcsöt.

A csiga szája nem olyan, mint a hagyományos száj, amit elképzelhetünk; ehelyett a szájuk inkább reszelő, több ezer mikroszkopikus foggal – együttesen radulának hívják. A csigák szájrészükkel módszeresen tépnek és rágnak szinte minden növényi életet, nagy és szabálytalan alakú lyukakat hagyva maguk után a levelekben és a gyümölcshúsban egyaránt.

Noha ezek az egyes lyukak nem lehetnek elegendők a növény közvetlen károsodásához, elegendő lyuk stresszt okozhat a növényen, ami a védekezésben hervadhat vagy megőrizheti az energiaforrásokat. Ezenkívül a gyümölcsben vagy zöldségben keletkező bármely lyuk baktériumokat képes behozni, ami a termést nem ehetőnek tartja. A meztelen csigák megfertőzése könnyen elpusztíthatja csemetéit, és komoly károkat okozhatnak a teljesen érett növényekben is, ha nem megfelelően távolítják el őket.

Tippek a meztelen csigák kertből való tartásához

A meztelen csigák leggyakrabban nedves, nedves, erősen árnyékos vagy rosszul lecsapolt talajú területeken fordulnak elő. Ha a fenti feltételek bármelyike ​​érvényes a kert részeire, érdemes gyakran ellenőrizni a csigák jeleit.

Valójában, ha egyszerűen csak a szokásosnál több csapadékot tapasztalt, érdemes egy gyors csigaellenőrzést is elvégeznie, még akkor is, ha korábban nem volt problémája a csigákkal. Ha csigákkal találkozik, vannak módjai azok kiküszöbölésére.

Ha gyanítod, hogy hajlamos lehet a csigákra, akkor is vannak olyan módszerek, amelyek elrettentik őket a látogatástól.

1. Csigacsapdák beállítása

meztelen csiga mászik a fában

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a meztelen csigákat ne a kertjében tartsa, ha csapdákat állít be a környéken tartózkodók számára. Bár a csapda beállítása összetettnek tűnhet, ezek a csapdák körülbelül ugyanolyan egyszerűek, mint amilyenek. Azáltal, hogy egyszerűen egy fadeszkát vagy vastag kartonlapot fektet le csupasz talajra, tökéletes környezetet teremt a csigák elrejtéséhez, mivel az árnyékos terület nedvessé válik a talajtól, ideális helyzetet teremtve a meztelen csiga számára.

Minden reggel átfordíthatja a deszkáját, és lehúzhatja a meztelen csigákat, lehetőleg egy edénybe, ahová nem juthatnak vissza a kertjébe. Egyes kertészek dönthetnek úgy, hogy valahol a tulajdonuktól távol engedik el a csigákat, míg mások úgy döntenek, hogy komposztként használják őket. Annak biztosítására, hogy ne csúszjanak vissza a kertjébe, három órán át lefagyaszthatja őket, mielőtt hozzáadná a komposzthalomba. Remek bemutatónk van hogyan lehet megépíteni egy meztelen kerítést.

2. Mutassa be a ragadozókat

két boldog csirke a gazdaságban

A kertész számára, akinek csiga problémája van, és csirkéket tart, íme egy mindenki számára előnyös megoldás. A csirkék nagyon hatékony csigaelszívók, és ambiciózusan és aprólékos erőfeszítésekkel keresik meg ezeket a finomságokat. Bár aggódhat, hogy csirkéi a kertjének más részein is falatoznak, nagyobb valószínűséggel érdeklődnek a csigák és rovarok iránt, amelyeket körbejárás közben találnak meg, mint az ön termékeiben.

A kacsák szintén meglehetősen hatékony csigaelszívók, ha meg tudja győzni őket, hogy körbejárják a kertet. Más ragadozók, akik fontolóra vehetik a kertbe való behurcolást vagy csalogatást a meztelen csigák felszámolása érdekében, a kígyók, teknősök, békák, varangyok és bizonyos bogarak. Ezen ragadozók közül sok természetes módon belép a kertbe – akár akarja, akár nem -, de a csigafertőzéshez erősítésre lehet szükség, például csirkékre vagy kacsákra. A sündisznók is szeretik megenni őket, itt megtudhatod vonzza a sündisznókat a kertjébe.

3. Réz

rézszalagot tesz az emelt ágyba, hogy megvédje a növényeket a csigáktól

A rézfém olyan, mint egy csiga kriptonitja, és mindenáron elkerülik. Úgy gondolják, hogy a csigán lévő iszap reagál a rézzel, ami a csiga idegrendszerének megzavarását eredményezi, és enyhe sokkot okoz, hasonlóan az elektromos sokkhoz, amelyet háztartási konnektorból kaphatunk – általában nem elég ahhoz, hogy megöljön, de elég hogy soha többé ne forduljon elő.

Azzal, hogy rézszalagot helyez el a kertje körül, segíthet megvédeni minden olyan csiga ellen, amely megpróbálhat elkalandozni. Az ültetődobozokat vagy fatörzseket rézfóliával is becsomagolhatja, hogy megakadályozza a mászó csigákat.

4. Társtelepítés

meztelen csiga megeszi a növény leveleit

A kísérő növények azok, amelyeket azért termesztettek, hogy előnyöket nyújtsanak az elsődleges növényeknek. Ezeket a kísérő növényeket általában az elsődleges növény (ek) közvetlen közelében helyezik el, és fő céljuk a szolgáltatás nyújtása. Ebben az esetben a társnövények célja az lenne, hogy áldozatként járjanak el annak érdekében, hogy a csigák távol maradjanak az elsődleges növényektől.

Bár a meztelen csigák szinte minden kerti növényt rágnak, vannak kedvenceik. A körömvirág, a kakukkfű és a cseresznye a legismertebb meztelen csigák közül, így általában a legtöbb csigát vonzza. Ha ezeket a növényeket az értékesebb növények közelében ültetik, akkor a csigák nagyobb valószínűséggel választják először a kedvenceiket. Két vagy három kedvenc növényük ellátása általában elegendő ahhoz, hogy a vegetációs időszak alatt elfoglalják őket.

5. Kerülje a túlöntözést

öntözni a növényeket

A csiga ideális környezete egy árnyékos és nedves terület, ezért a növények túlöntözése csigafertőzéshez vezethet. Különösen az árnyékos növények esetében ügyeljen arra, hogy csak a szükséges vizet adja nekik, és ügyeljen arra, hogy a talaj ne legyen telített vízzel.

A nem jól lefolyó talaj különösen érzékeny a víz telítettségére, mivel a felesleges víznek nincs egyszerű módja a szökésre. Míg a jól növekvő talaj a legtöbb növekvő helyzetben a legjobb, különösen fontos, ha gyanítja, hogy csigaproblémája van, vagy végül csiga problémát okozhat. A vízelvezetést a talajba legkönnyebben az ültetés előtt megteheti, de bizonyos dolgokat, például mulcsot, később hozzá lehet adni a talajhoz, hogy javítsa a vízelvezetést, ha problémát észlel.

6. Kézi szedés

meztelen csiga egy paradicsomnövényből, aki az ember kezében mászik

A csigák eltávolításának egyik legegyszerűbb módja az, ha egyszerűen kézzel, egyenként leszedjük őket. A csiga problémájának súlyosságától függően ez lehet egy gyors folyamat vagy egy egész napos esemény. A csigák hajlamosak a levelek aljára vagy a termés mögé tapadni, így egy kicsit nehéz őket azonnal észrevenni. Ha már tudja, hol kell keresnie, és elkezdhet találni csigákat, azokat elég könnyű lehúzni.

Amikor megszabadul a megtalált csigáktól, van néhány lehetősége. Egyes kertészek úgy döntenek, hogy valahol messze elengedik őket, de sokan nem szimpatizálnak ezekkel a növényrombolókkal, és más utat választanak. Néhányan inkább fagyasztják le őket, és adják hozzá a komposzthoz. Mások azt javasolják, hogy szappanos vízbe fojtsák, mielőtt kidobnák, vagy akár összetörnék. Ha mégis csirkét tart, mindig fontolóra veheti az eltávolított csigák ajándékozását csemegének!

7. Alkohol

etanol-alkohol a kertben

Kétféle módszer létezik az alkohol használatára annak érdekében, hogy a meztelen csigák ne kerüljenek a kertbe. Az első olyan magas alkoholtartalmú alkoholt tartalmaz, mint például az alkohol, az etanol vagy 70% feletti alkohol dörzsölése. Amikor ezek a típusú alkoholok egy meztelen csigával érintkeznek, behatolnak a nyálkás kabátba, és nedvesítőszerként működnek, teljesen bevonva a testet, és érintkezéskor megölik őket. Bár ez a módszer kegyetlennek tűnhet, nagyon gyorsan működik, és meggyilkolásának egyik gyorsabb módja.

Erős alkohol hozzáadása egy permetező palackhoz és a csiga permetezése a növényeire általában elegendő a trükk elvégzéséhez.

sört öntenek egy pohárba

A második módszer egy kicsit kidolgozottabb, és nem nyújt olyan gyors halálesetet, de úgy tűnik, sokan ajánlják. A trükk az, hogy sekély sörételeket hagy az egész kertben. A meztelen csigák a sörhöz vonzódnak, és megfulladnak, amikor inni mennek. Vannak más dolgok is, amelyeket a sör helyett használhat, például víz és élesztő keveréket.

8. Növényvédő szerek és csali

meztelen növényvédő szerek terjesztése egy virágoskertben

A peszticidek és a csali használatát végső megoldásként kell használni, mivel a meztelen csigák károsodásához magasabb koncentrációjú toxinokra van szükség, és általában vannak biztonságosabb lehetőségek. Sok peszticid vagy csali is elég erős ahhoz, hogy károsítson más lényeket, például háziállatokat, gyermekeket vagy jótékony emlősöket, ezért óvatosan használja.

Ha mégis úgy dönt, hogy a toxinok útját választja, akkor elegendőnek kell lennie minden olyan anyagnak, amely vas-foszfátot, vas-nátrium-EDTA-t vagy metaldehidet tartalmaz, amennyiben elegendő mennyiséget használ. Csak légy óvatos, mivel ezek a vegyületek némelyike, különösen a metaldehid, vonzhatja az állatokat, például a kutyákat, és kárt okozhat.
Csúcsok azonosítása a kertben

Amint azt korábban említettük, a csigák szabálytalan alakú lyukakat hagynak mind a lombokban, mind a gyümölcsökben; ez az egyik legegyszerűbb módszer a csiga problémájának azonosítására. A másik jel arra utal, hogy a kertjében meztelen csigák vannak, a nyálkás nyomok, amelyek megtalálhatók a leveleken, gyümölcsökön vagy a közelben lévő felületeken. Ha gyanú merül fel a meztelen csigákra, akkor néhány különböző területet ellenőrizhet, hogy talál-e ott lógó helyet.

Általában nem látja, hogy a meztelen csigák aktívan eszik a növényeit, mivel elsősorban éjszaka táplálkoznak, nappal pedig elbújnak, hogy elkerüljék a napsütést. A keresés megkezdéséhez nézze meg a növények levelének hátsó részét, amelyről úgy gondolja, hogy ez érintett lehet. Próbáljon a gyümölcs vagy zöldség mögé nézni olyan területeken is, ahol a nap árnyékában van.

A csigák megtalálásának másik trükkje az, hogy körülbelül négy hüvelyk széles és hat hüvelyk mély lyukakat kell ásni, és a tetejére deszkát kell helyezni. Néhány nap múlva ellenőrizheti a lyukakat a csigák ellen.

Ha lát ilyet, akkor jó eséllyel csiga probléma merül fel, és ennek megfelelően intézkedéseket lehet tenni.


Forrás link


21 Views 0 Ratings Rate it