A beltéri palánták megfelelő talajzárása

Avatar admin | 2021.03.16. 8 Views 0 Likes 0 Ratings

8 Views 0 Ratings Rate it

Amikor el akarja kezdeni a kertészkedést, rengeteg különféle technika és módszer létezik, amelyeket kipróbálhat. Egyesek azt ígérik, hogy az első számú módszer segítenek a kert beindításában és lenyűgöző eredmények elérésében. Némelyikük sikeres, más része pedig több munka, mint amennyit valóban megér.

Néhány kutatás során elkezd hallani a talajelzáródásról, és kíváncsi arra, hogyan fog működni ez a módszer. Vessünk egy pillantást arra, hogy mi is a talajelzáródás, a módszer néhány előnyével és negatívumával együtt, így eldöntheti, hogy megfelelő-e az Ön számára.

bazsalikom palánták talajtömbökben a magvak beltéri indításához

Mi a talajzárolás?

Nagyon sokféle technika alkalmazható a kertészkedés és a legjobb eredmények elérése érdekében. A talajelzáródás egyszerűen beltéri vetőmagindítási módszer. Ebben a talajtömb-készítő víz és talaj keverékét fogja össze, hogy kockává váljon. A talajtömörítő anyag ekkor egy kis részecskét behúz a tömb tetejébe. Ezután belehelyezi a magot.

Miután a mag bejut a víz és a talaj tömbjébe, fedetlenül kell tartania a magot. Onnan a mag képes kihajtani a helyén. Megkapják az összes tápanyagot, amely szükséges az erősséghez, de kisebb területen, amely nem fogja elönteni a magot annyira, mint más módszerek képesek.

A legtöbb kertész úgy dönt, hogy az összes talajtömítéshez szükséges anyagot megvásárolja a boltból, bár van néhány különböző lehetőség, amely lehetővé teszi, hogy saját maga készítse el. A kezdeti beruházás egy kis pénzbe kerülhet, és drága lehet annak, aki most kezdte el a kertészkedést. Ha azonban hosszú ideig tervezi a talajzárolást, akkor megéri az árát, és sok gondot és időt takaríthat meg.

A palánták csak egy kis időt töltenek a talajtömbben. A cél az, hogy a magvak egészségesek legyenek, ellentétben azzal, amit egy szokásos edényben tehetnek. Amikor ez megtörténik, ideje átültetni a növényt, bármilyen is legyen, a kertbe, hogy magas és erős lehessen.

Ennek megkezdésekor érdemes figyelembe venni a legjobbakat is növényeket kezdeni, mint beltéri palántákat és ezek a tippek, hogyan megakadályozza a hosszú lábú palántákat és minderről keményedő palánták. Természetesen rengeteg ilyen is van általános kerti csapkodások ezen a listán, amely szintén hasznos lehet a tervezés során.

Mi a célja a magok blokkolásának?

Noha sok előnye van a talajelzáródásnak, és egy pillanat alatt beszélünk róluk, a palánták blokkolásának fő célja az átültetés előtt az, hogy megakadályozza, hogy a gyökerek növekedésükkor körbevegyék a tartályt. Ezzel a módszerrel a gyökerek közvetlenül a tömb szélén szünetelnek, amíg át nem ültetik őket egy nagyobb talajközegbe.

Amikor később úgy dönt, hogy átülteti a magokat a kertbe, vagy akár egy másik tartályba, ha azt tervezi, hogy bent hagyja, a talajtömítés hatékonyan csökkenti a gyökerekben előforduló traumák mennyiségét. A transzplantációs idő itt is csökken. Ez egészségesebb palántát és jobb növényt eredményez, amikor az összes munka elkészült.

Milyen eszközökre van szükségem?

talaj blokk készítő és talaj blokkok elszigetelt fehér háttérrel

Ha el akarja kezdeni a talajelzárást, számos eszközre lesz szüksége, hogy megkönnyítse ezt a folyamatot. A talajelzárás kertészeti igényeihez történő felhasználásának megvásárlásához a legjobb eszközök közé tartozik:

Talajtömlő készítő:

Ez az egyik elsődleges eszköz, amire szüksége van. Összenyomja a talajkeveréket elég szoros képződménybe, így strukturált kocka áll rendelkezésére, amíg a palánták nőnek. Enélkül a talajtömböket nem tudja elkészíteni. Szeretem a készletek a Bootstrap Farmer-en amelyek mindennel rendelkeznek, amire szükség van a talajelzáródás megkezdéséhez.

Talajtömeg-keverék:

Vásárolhat néhány talajkeveréket, amelyek minden szükséges anyagot tartalmaznak. Ezután csak egy blokkba kell tömörítenie a fenti eszköz segítségével. Azonban választhatja azt is, hogy készít-e saját talajt. Számos különféle recept létezik, amelyeket felhasználhat, és némelyiket részletesebben meghatározzuk a kívánt növénytípusok alapján.

Tálcák:

Szüksége lesz néhány kissé sekély tálcára. Ez nem azért van, mert a növényeket szükségszerűen a tálcákkal együtt termeszted. De szükség van valahová a talajtömbök elhelyezésére, ha van bennük palánta. A tálcák megkönnyítik az összes palánta blokkjában való elhelyezését egy helyen, és megkönnyítik a palánták mozgatását attól függően, hogy hol kell őket otthonában tartani.

Miután az összes szükséges elem a helyén van, itt az ideje, hogy hozzáadja a magot, és hagyja, hogy növekedni kezdjen. A blokk nem lesz túl nagy a kezdéshez. Ez azért tökéletes, mert lehetővé teszi, hogy a vetőmagnak elegendő helye jól növekedjen, anélkül, hogy elárasztaná a körülötte lévő teljes terület.

Csak be akarja fektetni egy kicsit a tömbbe, anélkül, hogy teljesen eltakarná a palántát, így ideje növekedni. Később áthelyezheti a kertjébe, és készenlétben hagyhatja ott nőni.

A talajtömbök előnyei

talajtömbökben lévő csemeték egy fa tálcán belül palánták beltéri ültetésére

Számos előnye van, amelyet élvezni fog, ha úgy dönt, hogy talajtömbökkel dolgozik, ahelyett, hogy a magot közvetlenül egy edénybe vagy edénybe adná. A talajtömbök különféle előnyei:

Egészségesebb gyökerek

Amikor a növényt zárt környezetbe helyezheti, a gyökerek elkezdik körbevenni a növekvő edényt, amikor vizet és minden szükséges tápanyagot keresnek. Amikor emiatt gyökérhöz kötődnek, küzdeni fognak a kert talajának megszokásáért, amikor átültetik őket.

Ha úgy dönt, hogy megváltoztatja ezt, és talajtömítést használ, a gyökerek képesek megőrizni erélyüket anélkül, hogy bármilyen zökkenőmentes lenne, ami természetesen akkor fordul elő, ha zárt edényt használ. Ez egészségesebb gyökereket eredményez a növény számára.

Ha egészségesebb növényekre vágyik, amelyek erősek és jó termést hoznak, akkor az egészséges gyökerek kialakítása ennek a folyamatnak a fontos része. Meg kell fontolnia az összes lépést, amellyel egészségesebbé teheti a gyökereket, és a talajtömbök a legjobbak lehetnek. Ha jól sikerül, a gyökerek erősebbek lesznek, és több tápanyagot gyűjthetnek, összehasonlítva a konténerekbe helyezett növények gyökereivel.

Csökkenti a transzplantációs sokk kockázatát

A csemetéid képesek lesznek gyorsan hozzászokni a kert talajához, amint átültetik őket. A konténerből történő átültetéshez képest a talajtömbben termesztettek gyorsabban és egészségesebbé válnak.

A hagyományos edényben termesztett palánták gyakran elakadnak, legalábbis egy kicsit a transzplantáció után. Időre van szükségük ahhoz, hogy meggyógyuljanak a sebesüléstől a gyökerekig és a transzplantációval végzett összes munkáig. Időbe telhet, mire meggyógyulnak és folytatják növekedésüket.

Talajtömítés használatakor elkerülheti a gyökerek megsebesülését, amikor átülteti őket a kertbe. A palánták belépnek a földbe, és készek lesznek alkalmazkodni az új térhez, amelyet nekik adtok.

A kertészeknek ügyelniük kell a transzplantációs sokkra. Ez megölhet egy egész termést, ha a kertész nem vigyázik a munkájukkal, miközben a növényt egy helyről a kertbe mozgatják. A talajelzáródás felépítésének köszönhetően elkerülhető ez a transzplantációs sokk, hogy a gyökerek minél egészségesebbek maradjanak.

Több mag beindításának lehetősége beltéren

Mivel a talajtömörítés képes csökkenteni a transzplantációs sokkkal járó problémákat, a magokat, amelyek általában nem szeretik az átültetést, és gyakran nem élik túl, könnyebben elindíthatják belül. Amíg ezeket a növényeket a megfelelő időben kezdik el, lehetőségük van arra, hogy kijussanak a kertbe és egy korábbi betakarítás céljából is.

Nagyon sok mag küzd a konténerkertészettel, vagy nem szereti a rendszeres átültetési folyamatot, amely végül jól megy, ha figyelembe vesszük a talajkertészetet.

Valójában a talajtömbök sok olyan növény számára hasznosak lesznek, amelyek általában egyáltalán átültetésekkel küzdenek. Néhány olyan, mint a tök, az uborka, a dinnye és a cukkini belsejében elkezdhető, és nagyon jól megy, amikor eljött az ideje a transzplantációnak. A gyökérnövények is képesek erre. A sárgarépa és a cékla gyakran a legjobb, ha közvetlenül a kertbe veted őket. De a talaj blokkolásával korán elkezdheti őket, és nagyszerű eredményeket érhet el.

Könnyen átültethető a kertbe

Ez az egyik legjobb előnye a talajtömbök használatának a kert megalapításában. Amikor eljött az ideje a kis palánták átültetésének, az idő töredékében elvégezheti, mint egy edényben. Most már nem kell kivágnia a palántát a tartályból, és nem kell aggódnia a gyökerek sérülése miatt. Nem kell órákat tölteni sok palánta átültetésével, mert mielőtt elkészülne, csak el kell vennie a talajtömeget és hozzá kell adnia a szennyeződéshez!

Ha azt szeretné, hogy a kertje korán elkezdődjön, hogy a legjobb termést érje el, de nem szeretné, hogy egészségtelen gyökerei legyenek, vagy órákat töltsön a kertben, kezén és térdén, a növényeket kiszedve edényeikből, akkor a talaj elzárása az egyik legjobb módszer, amelyet választhat. Ez egyszerű, és csak néhány percet vesz igénybe, amikor a növényt a talajtömbből a kertbe ültetik.

Jegyzet: Transzplantáció előtt ellenőrizze, hogy kell-e kerted talajának módosítása első. Hatalmas különbség lehet abban, hogy mennyire könnyű termeszteni a betakarítást a legjobb eredményekkel.

A talajtömbök használatának hátrányai

palánták növekszik kör alakú talajtömbökben egy tálcán belül

Bár rengeteg nagy előnye van annak, ha ezeket a talajtömböket felhasználja az eredmények megtekintéséhez a kertben, vannak hátrányai is. Ezek egy része a következőket tartalmazza:

A kezdeti költség:

Ezeknek a talajblokkolóknak a megvásárlása drága előre. Ha hosszú távra tervezi ezt megtenni, pénzt fog megtakarítani a használni kívánt konténerek számán. De csak egy kis pénzbe kerül a kezdés.

Öntőforma:

Egyes kertészek azt tapasztalták, hogy ezeknek a talajtömböknek a használata megnehezítette a penész elleni küzdelmet, legalábbis többet, mint amire a hagyományos telepítésnél szükség lenne. Mivel ezekben a tömbökben jó mennyiségű tőzegmoha található, vigyázni kell, hogy kiszáradjanak. Ez nemcsak a növényt terheli, de a blokkokat is nehezebb rehidrálni, mint egy hagyományos edény használatához.

Nem fog minden üzemnél működni:

Számos olyan növény létezik, amelyek remekül teljesítenek egy talajtömbben. De nem mindegyiknek tetszik ez. Lehet, hogy néhány növényt kell tennie egy rendes konténerkertben, ahelyett, hogy folyamatosan bízna a talajtömbben.

A talajtömbök készítése a kertjéhez

talajtömbök készítése beltéri növények vetőmagjainak, talajtömbkészítő használatával, a talaj elzárásával és kék tálcába helyezésével

Számos előnye és hátránya van annak, ha ezeket a talajtömböket a kertjében használja. Könnyebbé tehetik az átültetést, és lehetővé teszik, hogy a kertjét belülről bármikor korábban megkezdhesse.

Néhány növény számára ezek az egyik legjobb lehetőség arra, hogy a kert szépen és erősen elinduljon.

Ezek a talajtömbök azonban nem mindenkinek fognak működni. Egyes növénytípusok esetében a talajtömörítés egyáltalán nem működik. Néhány kertésznek nem tetszik, hogy a kipróbálásához olyan magasak a költségek, vagy aggódnia kell a káros penészgombák miatt, amelyek elsősorban a növényeket megküzdhetik. Fontos, hogy gondosan mérlegelje a különböző lehetőségeket, hogy eldöntse, melyik az Ön igényeinek megfelelő.


Source link


8 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok