A fokhagyma termesztése: Védje kertjét a vámpíroktól

Avatar admin | 2021.08.18. 27 Views 0 Likes 0 Ratings

27 Views 0 Ratings Rate it

Ha van egy összetevő, amelyet mindenhol univerzálisan használnak a konyhákban, az a fokhagyma! Miért nem kezdi el saját otthonának termesztését? A fokhagyma termesztése egyszerű, és bár egy kis időbe telik, az eredmény megéri. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet fokhagymát termeszteni hagymából kint és bent, vámpírok elhelyezése nélkül.

Fokhagymás izzók kerámia edényben másolattal "Hogyan ültessünk fokhagymát az őszi kertben"

Nem egészen Halloween, de most itt a tökéletes alkalom arra, hogy a kert természetes vámpírbiztosításával gondolkodjon… fokhagyma! A fokhagyma ültetése a kerület mentén megvédi a zöldséges ágyakat attól, hogy eltapossa az éjszakai betolakodók, akik nem akarod megszívni a rosszat. Kövesse, hogy megtanulja, hogyan kell fokhagymát termeszteni a kertben és még beltéren is.

Komolyra fordítva a szót, jó emlékeztető a fokhagyma ültetésére, amikor Halloweenre gondol. Legalábbis ez a helyzet itt Vancouverben, ahol a legjobb hónap a fokhagyma ültetésére október közepe és november közepe között van.

Ha máshol él, akkor jó alapszabály, hogy a fokhagymát három -hat héttel a talaj fagyása előtt kell ültetni. Ez biztosítja, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a gyökerek kifejlődéséhez. A talaj nedvessége és hidege felébreszti az izzót a nyugalmi állapotból, és elindítja ezt a folyamatot.

Ezt követően a növekedés lassú, és vastag bőrre (átvitt értelemben) van szükség a tél átvészeléséhez. Jövő tavasszal a levelek kihajtanak és növekednek a jövő nyári szüretig. A fokhagyma hamarosan a tiéd lehet nyári termés. Te leszel főzés fokhagymával mielőtt tudná.

Hogyan neveljünk fokhagymát szegfűszegből

Válassza ki az izzókat

A fokhagymahagymát az év első fagya előtt ültetik

Amikor fokhagymát ültet a kertbe, a legjobb, ha kifejezetten az ültetéshez termesztett fejet használ. Sajnos az élelmiszerboltban vásárolt fokhagymás hagyma betegségeket hordozhat, vagy vegyszerekkel kezelhető. Mindkettőt nehéz lehet eltávolítani a talajról, miután elültették.

Ehelyett vásárolja meg a fejeket megbízható forrásból, például egy vetőmag -társaságtól vagy a mezőgazdasági termelő piaci árusától. Én is ezt teszem, amikor az öröklött paradicsommagok megtakarítása.

Oldalválasztás

A fokhagyma szereti a napos helyet, és csak annyi hely kell neki, hogy az izzók elérjék teljes méretüket. Az űrnövények körülbelül 6 ”távolságra vannak egymástól, és elegendő helynek kell lenniük. Helyezze őket egy kicsit távolabb a nagy izzókhoz, és közelebb egymáshoz a kisebbekhez.

A fokhagyma tökéletesen elhelyezkedik, ha szegély vagy zöldségkert hátsó részén ültetik. A hely kiválasztásakor ne feledje, hogy az izzók csak nyáron lesznek teljesen érettek és készek a betakarításra.

Talaj előkészítése

Készítse elő a talajt az ültetéshez finom komposzt keverésével, majd fedje le egy jó minőségű termőtalajréteggel. A fokhagyma jó lesz laza, tápanyagban gazdag talajban, jó vízelvezetéssel. Belekevertem a sajátomba komposzt és tetejét azzal SEA TALAJ, kiváló minőségű termőtalaj komposztált kéregből és halhulladékból.

Ültetés

Házias fokhagymahagyma hámozott egy tartály előtt

Vágja szét a fokhagyma fejét gerezdekre közvetlenül az ültetés előtt. Ez biztosítja, hogy az alján lévő csomópontok ne száradjanak ki, és gyorsan gyökeret eresszenek.

Minden szegfűszegnek lesz egy hegyes vége, ahonnan a szár és a levelek nőnek, és egy szélesebb, lapos rész az alján. Ez az alsó rész képezi a gyökereket.

Fokhagymahagyma ültetés előtt

Ásson lyukat, és ültesse a szegfűszeget hegyével felfelé úgy, hogy a csúcsa 2 ”legyen a felszín alatt.

Lyukat ásni egy fokhagymahagyma ültetéséhez.

Fedje be talajjal és talajtakaróval, hogy megőrizze a nedvességet és a tápanyagokat télen. Egy jó talajtakaró a télre egy levélréteg, amelyet egy réteg karton borít. Csak ne felejtse el eltávolítani a kartonpapírt kora tavasszal, hogy a levelek és a szárak felnőjenek a talajon.

Mikor kell szüretelni a fokhagymát

A fokhagyma körülbelül 7-8 hónapig nő, és az őszi ültetés után nyáron készen áll a betakarításra. Tudja, hogy a fokhagyma készen áll, amikor a tetején lévő zöldek barnulni kezdenek, és a virágszár puha lesz. Hagyja abba a fokhagyma öntözését körülbelül egy hétig, amíg a talaj kiszárad, így könnyen eltávolíthatja a fokhagymát.

Annak érdekében, hogy a fokhagyma jól tárolódjon, meg kell gyógyítania. Ehhez akassza hűvös és jól szellőző helyre néhány hétig. Tudni fogja, hogy a kikeményedés befejeződött, amikor a növény tapintásra teljesen kiszárad, és az izzó külső papírrétege van.

Tartsa a legnagyobb hagymákat, amelyeket ősszel újratelepíthet a kertben, hogy végtelen mennyiségű fokhagymát kapjon. Alternatív megoldásként a fokhagymát évelőként is termesztheti. Hagyja az izzót néhány évig a földben, ahelyett, hogy betakarítaná. 2-3 év múlva látni fog egy fokhagyma hajtások foltját.

Végül fokhagymás pogácsákká fejlődnek. A növényt fel is oszthatja, majd betakaríthatja az izzókat, ahogy az imént beszéltem!

A fokhagymás foltok nőnek
Fokhagyma karikák

Hogyan termeszthetjük fokhagymát beltéren

Ha nincs hozzáférése kerthez, vagy nem szeretne várni a következő nyárig, hogy élvezze a fokhagymát, megtanulhatja, hogyan kell fokhagymát cserépben termeszteni. Ebben az esetben fokhagymás zöldeket termeszthet, és akár hagymát is kaphat.

Ha hagymát szeretne termeszteni, akkor legalább 40 napig hűtőszekrényben kell hagynia a fokhagymát, hogy megkapja a hideg kitörést. Ezt a lépést kihagyhatja, ha csak zöldeket keres.

A fokhagyma termesztéséhez a szegfűszeget ugyanúgy fel kell törnie, mint a kertben. A legnagyobb szegfűszeg adja a legjobb növényt! Mivel sekély gyökerei vannak, csak 6-12 hüvelyk mélységű edényre van szüksége. Ügyeljen arra, hogy válasszon egyet vízelvezető lyukakkal! Használjon egy beltéri cserepes keverék és ültessük hegyes oldalukkal felfelé 2 ”felszín alá.

Használhatja a folyékony műtrágya hogy segítse a folyamat felgyorsítását, kéthetente alkalmazva. Helyezze a fokhagymát egy napos helyre a házban, ahol lehetőség szerint teljes napfényben lehet. Kerülje a túlöntözést, mert az rothadhat az izzókban.

Egy hét múlva látni fogja a hajtások megjelenését. 2-3 hét múlva a levelek készen állnak a betakarításra. Ha hagymát szeretne termeszteni, hagyja el a leveleket, hogy segítsen energiát termelni a növekvő hagymáknak. A hagyma növekedése néhány hónapot vesz igénybe, és készen áll, amikor a levelek körülbelül fele megbarnult.

Üveg házi pácolt fokhagymát
Pácolt fokhagyma

Hogyan termeszthetünk fokhagymát vízben

Mennyire könnyű vízbe mártani egy fokhagymát, és egy napnak nevezni? Ha fokhagymás zöldekre gondolsz, akkor még a fokhagymagerezdeket sem kell ültetned. A lágynyakú fokhagyma a legegyszerűbb fokhagymás zöldek, köztük koreai vörös, német vörös, spanyol Roja és Duganski termesztéséhez.

A szegfűszeg kihajtásához csomagolja be nedves papírtörlőbe, és tegye meleg helyre. Körülbelül két nap múlva ki kell hajtania. Vigye a szegfűszeget egy átlátszó edénybe, és hagyja ülni a hajtással felfelé. Az üveges pohár ideális méret egyetlen szegfűszeghez. Töltse fel az üveget vízzel úgy, hogy a szegfűszeg valamivel kevesebb mint felét ellepje.

Ismét tegye napos ablakpárkányra, és szükség szerint töltse fel a vizet. Körülbelül egy hét múlva megkezdheti a zöldek betakarítását, amikor 4-7 hüvelyk magasak. A legjobb íz érdekében vágja le a felső harmadot. Élvezze a fokhagymás zöldeket ugyanúgy, mint a zöldhagymát, enyhe fokhagyma ízzel.

Fokhagymás Spes Pesto
Fokhagymás pestó

További információ a fokhagymáról

Jövő nyáron a fokhagyma javában tart és készen áll a betakarításra. Először vághatja le a foltokat és használhatja őket a receptekben, majd szüretelheti az izzókat és száríthatja. Addig is vedd fel ezeket a bejegyzéseket a könyvjelzők közé:

Fokhagymás fonatok készítése
Hogyan kell fonni a fokhagymát

Fokhagymás izzók kerámia edényben másolattal "Hogyan ültessünk fokhagymát az őszi kertben"


Forrás link


27 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok