A Hold segítségével észreveheti a csillagok téli körét

Avatar admin | 2021.01.24. 11 Views 0 Likes 0 Ratings

11 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a Hold használata a téli csillagkör felfedezéséhez címû cikkhez

Fénykép: habera (Shutterstock)

Bár úgy hangzik, mint a A hálózati csillagok csatája, a „Téli csillagok köre” valójában az éjszakai égbolton zajlik, nem pedig a kaliforniai Pepperdine Egyetem területein. (Rendben, technikailag csak “Téli Körnek” – vagy “Téli Hatszögnek” hívják -, de csillagokból áll.) Itt van, mi a Téli Kör, és hogyan lehet látni a következő néhány éjszakában.

Mi a Téli Kör?

Alapvetően ez a legfényesebb csillagok gyűjteménye, amelyet az északi féltekén (tehát a nyáron a déli féltekén) télen mutatnak be. Alapján EarthSky, a Téli Kör nem konstelláció, sokkal inkább egyaszterizmus, Vagy a csillagok olyan kiemelkedő csoportja, amely olyan észrevehető mintát alkot, amelynek külön neve van.

Továbbá, amint azt a másik neve – a Téli hatszög – is sejtette, a Téli Kör nem tökéletes kör. Szóval miért a név? “Északi féltekén fekvő helyeinkről ugyanezek a fényes csillagok láthatók minden nyár végén és kora ősszel hajnal előtt” a EarthSky csapata elmagyarázza. – És minden télen este láthatók. Innen a Téli Kör név.

Hogyan lehet megtalálni a Téli Kört

Mint kiderült, ma este – csakúgy, mint hétfőn és kedden este – a növekvő gibós hold lesz a Téli Kör belsejében, így a szokásosnál könnyebben észrevehető. Este láthatóvá válik, és általában jóval éjfél után kitart.

De ha túl hideg van a következő három éjszaka kimeneteléhez, akkor is láthatja a Téli Kört az évszak hátralévő részében – csak a Hold helyett csillagképeket kell használnia. Ennek módja: a EarthSky-nként:

A téli hatszög vagy kör megtalálásához először keresse meg a könnyen felismerhető csillagképet Orion. A három övcsillag megadja. Ezután nézze meg a világos kékes csillagot a jobb alsó sarokban. Ez a csillag Rigel, a Téli Kör délnyugati sarka és a hat csillag első hatszögletű csillaga. Rigel Orion legfényesebb csillaga és a hetedik legfényesebb csillag az éjszakai égbolton.

Rajzoljon egy vonalat az Orion övcsillagain keresztül felfelé, hogy megtalálja Aldebarant, a vörös szemet a Bika Bika csillagképben. Aldebaran a Hexagon második csillaga és a Bika legfényesebb csillaga. Aldebaran az ég tizennegyedik legfényesebb csillaga.

Folytassa felfelé az óramutató járásával ellentétes irányba, hogy megtalálja a következő fényes csillagot, a Capellát. A Capella, utunk harmadik csillaga és a Téli hatszög legészakibb pontja, az ég hatodik legfényesebb csillaga.

Akárhogy is, ne felejtsen el összecsomagolni!


Source link


11 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok