A hortenzia szaporodásának ABC-i

Avatar admin | 2021.05.20. 20 Views 0 Likes 0 Ratings

20 Views 0 Ratings Rate it

Miután megkapta a hortenzia hibát, még többet akar. Nagy, pattogó virágaik szép tájképi jellemzők, és hosszú ideig tartó vágott virágot alkotnak. Azonban, hacsak nincs korlátlan költségvetésed a szíved tartalmának megvásárlásához, a hortenzia drága lehet. Soha ne féljen, van lehetőség arra, hogy kielégítse kertészeti szokásait, miközben több száz dollárt takaríthat meg Önnek: a hortenzia szaporítása.

szaporító hortenzia

A hortenzia dugványainak varázsa

Mi ez a varázslatos megoldás? A hortenzia szaporításához a jelenlegi növényét dugványokkal szaporíthatja. Ez egy olcsó módszer egy vadonatúj üzem megszerzésére különösebb erőfeszítés nélkül. Persze, ha van kertész barátod, aki növényeket akar veled megosztani, mindenképpen vedd el őket.

Ha azonban van egy speciális hortenziafaja, amelyet már nem talál a helyi faiskolában, akkor dugványokból „másolatot készíthet” növényeiről. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy megossza kertészeti gyűjteményét másokkal, vagy megmentsen egy régi, részben megbetegedett vagy sérült növényt. Ha kivágásból elég sikeres növényt készít, akkor akár tartson háztáji növényeladást és nyerjen profitot.

Hogyan lehet hortenziát termeszteni a dugványokból

A vágás nem olyan egyszerű, mint egy metszőfogás, egy darab növény levágása és talajba szúrása. Van egy megfelelő módja annak, hogy sikeres hortenzia babákat kapjon! A hortenzia szaporításának módja:

Vágás készítése a növény szaporításához

Válassza a Vágások lehetőséget

A hortenzia szaporításának első lépése a megfelelő dugványok kiválasztása. Keressen egészséges, zömök, növekvő tippeket (viszonylag) szorosan elhelyezkedő lombokkal. Kerülje a beteg vagy rovarokkal fertőzött növényrészeket.

Ismernie kell a különbséget a zöldfa, a félérett vagy a keményfa dugványok között. Általános szabály, hogy a zöldfavágásokat késő tavasszal vagy nyár elején, nyár végén félig érik, ősszel vagy télen pedig keményfát.

Hortenzia esetén puhafa dugványokat szeretne használni. Mivel a hortenzia öreg fából virágzik, a legújabb növekedést szeretné kiválasztani. Próbáljon olyan szárat választani, amelyen nincs virág, ha lehetséges.

Az év legjobb ideje tavasszal és nyár végéig venni a hortenzia dugványokat. Biztosítani akarja, hogy dús levelei legyenek, évszaktól függetlenül. A növényeknek időre van szükségük a gyökerek kifejlődéséhez, mielőtt télen szunnyadnak.

A hortenzia dugványokkal történő szaporításához szükséges fafajok

Hogyan kell bevágni

Szüksége lesz egy éles eszközre (kés vagy metszők), amelyet fertőtlenítettek. Fertőtlenítéshez mossa le a szerszámot szappanos vízzel, majd dörzsölje le alkohollal a pengéket. Vágjon le 6 ”ághegyet a növényről. Húzza le a leveleket a dugványok alsó 4 ”-éről.

Tisztító metsző növények szaporításához

Ha a levelek nagyok, a maradék leveleket vágja ketté a nedvesség megőrzése érdekében, míg a gyökerek fejlődnek. Csomagolja a dugványokat nedves papírtörülközőkbe vagy újságokba azonnal a betakarítás után, és tartsa őket hűvös állapotban, amíg be nem ültetik őket. Ideális esetben 24 órán belül be kell ültetni őket.

Hogyan kell ültetni a hortenzia dugványokat

Alkalmaz gyökereztető hormon a hortenzia dugványok alsó 4 ”-ébe, és helyezze őket jó edényes talajjal töltött tartályokba.

Fazekas talaj az összetevők változhatnak, gyakran szerves és ásványi anyagok keverékét is beleértve. Gyakori összetevők a tőzegmoha, a vermikulit, a perlit, a folyó homokja, az öregített fakéreg és a komposzt. A keveréknek közepesen durva textúrájúnak kell lennie, amely megtartja a nedvességet, miközben lehetővé teszi a felesleges víz elvezetését.

Használhatja saját talajtömbjeit és vetőmag kiindulási keverékét is – lásd itt a talajtömbök elkészítését. Ültetés után öntse le és takarja le a dugványokat nedvességtartalmú sátorral egy műanyag cipzáras tasakból vagy műanyag csomagolásból a nedvesség megőrzése érdekében.

hortenzia ültetése növény szaporításához

Hortenzia szaporítása Gyakran ismételt kérdések

Gyökerezhet a hortenzia dugványaival a vízben?

Míg a hortenzia vízbe gyökerezhet, a sikerességi arány sokkal alacsonyabb. A jobb eredmény érdekében a legjobb, ha a hortenzia dugványait közvetlenül a talajba gyökerezik.

Mennyi ideig tart a hortenzia dugványainak gyökerezése?

A gyökeresedési idő a hőmérséklet és a páratartalom szintje szerint változik, 2-3 hét között. Ha kissé megrántja a vágást, és ellenáll, akkor meggyökerezett. Ezen a ponton nincs szükség trágyázásra. Tartsa a talajt nedves és magas páratartalom mellett, amíg új növekedés nem kezd kialakulni.

Ki tudja csípni a hortenzia dugványokat?

A hortenzia első pár éve elengedhetetlen. Kerekebb, bokrosabb növény készítéséhez érdemes megcsípni a hortenziaét. Valahányszor levágja a növény hegyét, dupla ágat kap. Amint a hortenzia nagyobb lesz, tartson egy-két hüvelyk növekedést minden új ágon.

Ismételje meg ezt a növekedés első egy-két évében. Utána el akarja hagyni, hogy a növény virágozhasson.

Hogyan készítsd el a hortenzia kékjét?

Minden a talajban van! Egy egyszerű talajhackelés megváltoztathatja a hortenzia színét kékre vagy rózsaszínre. Nézze meg az útmutatómat hogyan lehet a hortenzia színét megváltoztatni.

lila hortenzia szár

Mikor ültethetem át a hortenzia dugványaimat?

Új növekedés esetén fokozatosan csökkentse a páratartalmat a környezeti körülmények között, és hagyja, hogy a talaj kissé megszáradjon az öntözések között. Kezdje a termékenyítést ebben a szakaszban.

Az új levelek megjelenése után a fiatal klón egy nagyobb cserépbe ültethető, vagy állandó otthonába vihető.

A hortenzia dugványokból történő szaporításának ismerete értékes képesség, amellyel kertje bővül. Hosszú távon pénzt takaríthat meg, és őszig szép virágokkal töltheti meg kertjét.

További információ a növekvő növényekről:

szaporító hortenzia


Forrás link


20 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok