A J&J vakcina visszatér

Avatar admin | 2021.04.23. 50 Views 0 Likes 0 Ratings

50 Views 0 Ratings Rate it

a J&J vakcina injekciós üvegei

Fénykép: JORGE GUERRERO / AFP (Getty Images)

Úgy tűnik, hogy a Johnson & Johnson / Janssen COVID-19 vakcina beadásának szünete véget ér. A CDC független tanácsadó testülete, ACIP, ma megszavazta, hogy ismételten ajánlja az oltást 18 éven felülieknek, annak ellenére, hogy az 50 év alatti nőknél nagyon kicsi a vérrögképződés kockázata. Az oltások várhatóan a jövő hét elején folytatódnak.

Mit’s az új ajánlás?

Az új ajánlás megegyezik a régivel: a J&J vakcinát minden 18 éves és idősebb felnőtt számára ajánlják. Az FDA figyelmeztetést ad a vérrögképződés lehetőségéről az oltóanyaggal kapcsolatos tájékoztatóban.

Ha abba a csoportba tartozik, amely nagyobb valószínűséggel kapja meg az alvadékokat – 50 évesnél fiatalabb nők -, akkor inkább más oltást kap a J & J helyett, de ez rajtad múlik. Mind a három vakcina továbbra is engedélyezett és ajánlott minden felnőtt számára, nemtől függetlenül.

Mit tudunk a vérrögökről?

A szünet, a múlt héten kezdődött, egy ritka típusú vérrög hat esete váltotta ki. Ez a feltétel, hogy a szabályozók a TTS-t „thrombocytopenia szindrómával járó trombózis miatt” hívják”A vérrögök szokatlan kombinációja, amely az alacsony vérlemezkeszám mellett az agyban is előfordulhat. (Az agyban lévő vérrögök agyi vénás sinus trombózisként vagy CVST-ként ismertek, de a mai frissítés szerint a test más részein is előfordulhatnak.) Az állapot a lakosság körében általában eltűnő módon ritkán fordul elő, de egy csekély számú ember kapta meg a J & J lövést. Az állapot nem jár a Pfizer vagy a Moderna vakcinákkal.

A TTS tünetei hatszor kezdődnek vagy több nappal az oltás után, és súlyos fejfájást, lábfájást, hasi fájdalmat és légszomjat tartalmazhat. (Az oltást követő néhány napban a fejfájás az oltásválasz részeként gyakori és az nem a TTS jele.) Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, és az elmúlt hetekben megkapta a J & J oltást, menjen az ügyeletre, és feltétlenül tájékoztassa őket arról, hogy mikor kapta meg az oltását.

Ban ben ma adott frissítés, az ismert esetek számát 15-re hozták, közülük 13-at 18-49 éves nőknél, kettőt pedig 50 éves és idősebb nőknél. Ez az eredetileg egymilliónak tűnő kockázatot hétre növeli millió nő az adott korcsoportban. (Egy embernek TTS-je volt a klinikai vizsgálatban az oltás engedélyezése előtt, és lehetséges, hogy minél több esetre derül fény, néhány kiderülhet, hogy férfiaknál fordul elő.)

Ezen a helyzeten kívül a vérrögök gyakoribbak a nőknél, a fogamzásgátló tabletták és a terhesség egyaránt kockázati tényező a gyakoribb véralvadási típusoknál. De a TTS-ben szenvedők közül csak kettő alkalmazott orális fogamzásgátlót, és egyiküknél sem volt nemrégiben terhesség. A TTS kockázata a J&J oltás után kisebb, mint a születésszabályozás során kialakuló vérrögök kockázata, és kisebb, mint maga a COVID-19 által okozott vérrögök kockázata.

Az egyik dolog, ami szokatlan ezekben a vérrögökben, az, hogy a vérrögök, a heparin szokásos kezelése veszélyes lehet a betegekre, és így a szolgáltatóknak vigyázzon a állapotot, és ne feledje, hogy ezt nem használja kezelés. A frissítésben megtudtuk, hogy a betegek közül hatot heparinnal kezeltek, de mindegyiket kórházba szállították a CDC múlt heti riasztása előtt. A riasztás után egyiket sem kezelték heparinnal. Ez azt sugallja, hogy a TTS-ről való hírszerzés erőfeszítései segítették a szolgáltatókat a megfelelő hívások kezdeményezésében.

Miért hozták ezt a döntést?

A testület a délután nagy részét azzal töltötte, hogy megvitatta az ajánlások megváltoztatásának előnyeit és hátrányait. Az egyik aggodalom az volt, hogy a J&J vakcina az előnyben részesítik a hajléktalanok, a hazatérők és a migránsok körét (mivels könnyen tárolható hűtőszekrény hőmérsékletén, és mivel az embereknek nem kell második találkozóra visszatérniük). Ha a testület csak a férfiaknak ajánlaná a J&J vakcinát, az azt jelentené, hogy ezek a tájékoztatási erőfeszítések csak akkor tudnák beoltani a családokat vagy párokat, ha két különböző oltást kezdenének raktározni, eltérő tárolási követelményekkel. Itt képernyőképek a testület által megvitatott számos lehetőség előnyeiről és hátrányairól:

Az oltás ajánlásának (vagy sem) következményeinek számítógépes modellje kiszámolta, hogy a következő hat alatt hónap, az oltás folytatása valószínűleg 9,8 millió J & J oltást eredményez, ami 26 TTS esetet okozna, de megakadályozná 1435 halálesetet és 2236 ICU felvételt. Ez a modell azt feltételezte, hogy azok az emberek, akik nem kapnak J & J-t, egyáltalán nem kapnak oltást, ami valószínűleg nem így van, de képet ad a döntés kockázatairól és előnyeiről.

Végül a testület kemény döntéssel nézett szembe, de az egyének döntése kissé könnyebb: Mindhárom oltás hatékony, és mindhárom viszonylag biztonságos. A TTS még mindig ritka állapot, és hétnél nagyobb kockázatokat vállalunk millió más oltások, gyógyszerek és a mindennapi élet kockázatai miatt. Ennek ellenére, ha ez nagyobb kockázatot jelent, mint amit vállalni szeretne, keressen oltást a Pfizer-től vagy a Modernától.
Forrás link


50 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok