Kíméletlen ágyi poloskairtás házilag

Avatar Gadam | 2022.08.06. 159 Views 0 Likes 0 Ratings

159 Views 0 Ratings Rate it

A kíméletlen ágyi poloskairtás házilag is megoldható. Egészen elképesztő megoldást mutatnak erre a szakértők. Érdemes megfogadni.

Kíméletlen ágyi poloskairtás házilag.

Tölts meg egy régi kávéscsészét tíz evőkanál (150 gramm) cukorral, két evőkanál (30 gramm) élesztővel és másfél liter vízzel, majd tedd egy felfordított kutyatál közepére.

Voila! Épp most oldottad meg az ágyi poloskairtást házilag, amely felülmúlja a piacon kaphatókat, és sokkal olcsóbb.

Ezt az ágyi poloskairtás házilag módszert Narinderpal Singh, Changlu Wang és Richard Cooper a New Jersey-i Rutgers Egyetemről alkotta meg. Nem öli meg a poloskákat, de a háztulajdonosokat a legkorábbi stádiumban figyelmeztetheti a fertőzésre, amikor még a poloskák könnyebben kiirthatók.

„Ez a korai felismerésről szól. Amikor észleljük az ágyi poloskákat, akkor hívhatjuk a szakembereket” – mondja Singh, akinek tanulmánya a Journal of Economic Entomology című folyóiratban jelent meg.

Az ágyi poloskák vérszívó rovarok, amelyek évezredek óta lakmároznak az embereken.

Az 1940-es években a fejlett világban rovarölő szerekkel többnyire kiirtották őket, de mostanában újra felbukkannak, és emberek tízezreit hagyják viszkető pattanásokkal.

Sok tudós versenyt fut, hogy új módszereket találjon a bogarak ellen, beleértve a szintetikus bableveleket, amelyek felnyársalják a lábukat.

A felismerés a kulcs

De a kiszúrásuk is gondot jelent. A kifejlett rovarok körülbelül öt milliméter hosszúak, többnyire éjszaka aktívak, nappal pedig hasadékokban rejtőznek. Emiatt nagyon nehéz őket szemmel észrevenni, ha csak néhányan vannak.

„Mire az emberek észreveszik a bogarakat, már ezrével vannak” – mondja Singh.

Az új ágyi poloskairtás házilag megoldás nem más, mint egy felfordított kutyatál az IKEA-ból, amelyet sebészeti szalaggal borítottak be, és feketére festettek. A poloskákat vonzza a fekete szín, és természetes hajlamuk van a függőleges felületek megmászására. Azok, akik bemásznak a tálba, nehezen jutnak ki onnan.

A piac vezető poloskaérzékelője, a Climbup rovarfogó gyakorlatilag ugyanez, bár sekélyebb oldalai kevésbé hatékonyak a csapdába esett poloskák visszatartásában. Amikor Singh mindkét konstrukciót egy tálcában és egy tényleges fertőzött lakás padlóján tesztelte, azt találta, hogy a kutyatál háromszor annyi poloskát fogott el, mint a poloskaelfogó.

Ellenállhatatlan szag

A csapda még hatékonyabbá válik, ha nonenal odor (két, az emberi testszagban található anyag), mentaolajból és koriander egyiptomi olajból álló koktéllal adagolják. Egy korábbi kísérlethez hasonlóan a csapat megállapította, hogy ez a négy vegyi anyag jól vonzza a poloskákat.

A cukor, az élesztő és a víz azonban ugyanolyan jól működik.

Az élesztő erjeszti a cukrot, hogy szén-dioxidot szabadítson fel – azt a gázt, amellyel a poloskák az alvó emberi gazdatesteket keresik fel. Ez az ellenállhatatlan gőz nagy távolságból a csapda felé csalogatja a rovarokat, és a kísérletek során több mint kétszeresére növelte a befogott példányok számát.

A piacon csak egy másik poloska csapda van forgalomban, amely aktívan csalogatja a poloskákat – és ez 40-50 dollárba, jelenleg (2022. aug) átszámolva 18-30 ezer forintba kerül. Ezzel szemben Singh azt mondja: „A mi konstrukciónk olcsó, egyszerű és kényelmes. Az emberek bármelyik élelmiszerboltban beszerezhetik az alapanyagokat, és elkészíthetik a sajátjukat”.

Szakmaforrás: DIY Bedbug Trap: Cheap, Easy, Effective (nationalgeographic.com)


159 Views 0 Ratings Rate it