Akvárium készítés házilag gyorsan

Avatar Gadam | 2022.09.11. 1119 Views 0 Likes 0 Ratings

1119 Views 0 Ratings Rate it

akvárium készítés házilag

Akvárium házilag videós segítséggel. Megmutatjuk hogyan készíts akváriumot házilag gyorsan. Ehhez kerestük ki a legcélravezetőbb, leginkább eredményorientált videót a neten.

Az Akvárium készítés nem nagy ördöngösség, de oda kell figyelni bizonyos szabályokra. 

Kövesd a videót a házi akvárium elkészítéséhez

Mire lesz szükséged az akvárium készítéséhez házilag?

 • A szilikon tömítőanyag, a fugázópisztoly és a maszkolószalag elengedhetetlen.
  Mielőtt elkezdenéd az akvárium építését, gyűjtsd össze a kellékeket, és tartsd őket az üveg közelében. Néhány nagyméretű edényt vagy nehéz tárgyat is magaddal vihetsz, hogy az üveg összeszerelése közben megtartsd az üveget.
 • Kisebb akváriumtartályokhoz használj akril- vagy plexiüveget.
  Ha 100 literesnél kisebb akváriumot szeretnél, a plexi a legjobb választás. Rugalmas, viszonylag olcsó, és a legtöbb barkácsáruházban megtalálható. Ne feledd azonban, hogy a plexi hajlamos a foltosodásra, ezért nem biztos, hogy ez a legjobb választás, ha sok vegyszert tervezel használni a vízben.
 • Nagyobb tartályokhoz használj festett vagy nem edzett üveget.
  Bármi, ami 100 L felett van, valami erősebbet igényel. Az ólomüveg és a nem edzett üveg nem olyan rugalmas, mint a plexi vagy az akril, de vastag és nem karcolódik könnyen. Az idő múlásával is jól tartja magát, így valószínűleg nem kell majd a közeljövőben cserélni. A legtöbb barkácsáruházban mindkét fajta üveg megtalálható.

Akvárium készítés házilag: Az előkészületek.

Milyen vastagságú üveg kell egy akváriumhoz?

Ha az akváriumot vízzel töltöd meg, inkább a vastagabb oldalt válaszd.
A víz nehéz, és nagy nyomást gyakorolhat az akvárium üvegére. Ha üresen tartanád, akár 36 cm vastagságú, 0,6 cm vastagságú üveggel is jó lehet. Itt vannak az általános irányelvek:

Akvárium magassága / lemezvastagság
2,5-30,5 cm / 0,64 cm
30,5-45,7 cm / 0,95 cm
45,7-61,0 cm / 1,3 cm
61,0-76,2 cm / 1,9 cm

Milyen nagyságú legyen a házilag készített akvárium?

20-40 literes kisebb halak számára.
A guppiknak, neontetráknak, zöld kromiknak és közönséges bohóchalaknak csak 20-40 literes befogadóképességű akváriumra van szükségük. Ha egy sornyit szeretnél ezekből a halakból, akkor a 60 – 120 literes akváriumméret a megfelelő.

110-220 literes a nagyobb halak számára.
Az Oscar halak és a királyi grammák sokkal több helyet igényelnek. Ha nagy halrajokat szeretnél, legalább 375 literes akváriumot készíts házilag. Ha nem vagy biztos benne, hogy mekkorát kellene készítened, kérdezz meg szakit az állatkereskedésben.
Ha vizet teszel az akváriumba, ne feledd, hogy a víz nagyon nehéz – nagyjából literenként 1 kiló. Lehet, hogy csak azért érdemes a kisebbet választani, hogy hordozhatóbb legyen.

Akvárium készítés házilag: Az elkészítés.

akvárium készítés házilag.I. (1)

 1. Rendezd el az üvegdarabokat egy nyitott területen.
  Fektess le néhány kartondarabot, hogy építés közben megvédd az üveget. Tedd le az üveg alsó darabját, körülötte az elülső, a hátsó és az oldalsó darabot. Képes instrukció.
 2. Dörzsöld le az oldalait acetonnal, majd ragassz fel ragasztószalagot.
  Szükséges, hogy minden széle tiszta legyen, amennyire csak lehet. Ezután vágj olyan csíkokat a maszkoló- vagy ragasztószalagból, amelyek körülbelül az egyik oldal hosszának felét teszik ki. Ragaszd fel minden csík felét az alaplap aljára minden irányban. A csík másik felének szabadon kell feküdnie az asztalon. Képes segítség.

Akvárium készítése házilag: Az összeszerelés.

 1. Vigyél fel szilikont az alsó darab szélére.
  Használj fugázópisztolyt, hogy vékony, folyamatos szilikoncsíkot vigyél fel a perem felső részén. Igyekezz a szilikont az éltől kb. 2 milliméterrel távolabb tartani, ahogy haladsz. Ügyelj arra, hogy gyorsan dolgozz, mivel a szilikon 2-3 perc alatt megköt. Ekképp.
 2. Tedd a helyére az elülső üveget.
  A szilikoncsíkkal az alap elülső széle mentén helyezd a helyére az elülső üvegtáblát, erősen, de óvatosan nyomva. Tartsd ott rövid ideig, ragasszad fel a maradék szalagot az oldalakon, és fenn kell maradnia. Ha aggódsz, hogy felborul, akkor egy nagy, vízzel töltött edénnyel vagy más nehéz tárggyal megtámaszthatod. Figyeld meg a Fotón.
 3. Ugyanígy szereld össze az oldalakat és a hátlapot.
  Futtass végig még egy vékony szilikoncsíkot 2 milliméterre a szélétől az oldalak mentén. Ezután ismételd meg ezt az elülső panel belső széle mentén. Nyomd a helyére az első oldaldarabot, majd a másik oldalt. Végül adj egy sor szilikont az alsó üveg szélénél, és nyomjad erősen a helyére. Képes instrukció.

Mennyi ideig tart, amíg megköt a szilikon?

Körülbelül 24-48 óra kell neki.
Nagyon fontos, hogy hagyd a szilikont megszilárdulni, mielőtt bármit is beleteszel az akváriumba. A legtöbb szilikontípus 2 napon belül megszárad, de néhánynak akár egy hétig is eltarthat.

Mi kerüljön bele egy házilag gyártott akváriumba, amennyiben halakat telepítenél?

akvárium készítés házilag.II.

 1. Tegyél bele szűrőrendszert édesvízi halak számára.
  A leggyakoribb választási lehetőségek a kavicsos szűrők vagy a teljesítményszűrők. A teljesítményszűrőnek óránként 18,9 L vizet kell keringetnie az akvárium kapacitásának minden gallonjára. Egy 30 literes akváriumnak olyan teljesítményszűrőre van szüksége, amely 150 l/h-t tud kezelni.
 2. Töltsd fel az alját kaviccsal vagy homokkal.
  A legtöbb halnak megfelel a kavics vagy a homok, és bármelyik állatkereskedés rengeteg választási lehetőséget kínál a textúra és a szín tekintetében. Bármit is használj, 5,1-7,5 cm elegendőnek kell lennie. Ha kavicsot választasz, gyorsan öblítsd át, mielőtt beleteszed az akváriumba, hogy elkerüld a porosodást a vízben. Képes segítség.
 3. Adj hozzá néhány centiméternyi vizet (ha van) és a dekorációt.
  Mindent könnyebb lesz elhelyezni (és a helyén marad), ha néhány centiméternyi víz már van az akváriumban. A díszítéshez műanyag dekorációkat, élő növényeket vagy köveket is elhelyezhetsz. Képen is megnézheted, hogyan csináld. 
  Ha már minden terepet kialakítottál, töltsd fel az akváriumot teljesen vízzel. A víz és az akvárium teteje között hagyj körülbelül 2,5 cm-es rést.

Hogyan kell ápolni a házilag készített akvárium vízét?

A csapvízben rengeteg vegyi anyag van, ami valóban károsíthatja a halakat. Vásárolj egy csomag klórmentesítőszert, és olvasd el a hátoldalán található utasításokat, hogy mekkora a megfelelő mennyiség a házi akváriumodhoz.
Szórd bele a klórmentesítőszert, és járasd át a vizet.
Használhatsz baktériumkatalizátort is, mint például a Safe|Start, amely felgyorsítja a jó baktériumok növekedését az akváriumodban.
Ha ez már bent van, ki kell venned a halakat, hogy ellenőrizhesd a víz paramétereit (pH, magas pH, ammónia, nitrit és nitrát). Szerezz be egy akváriumi tesztkészletet, és várd meg, amíg a számok 0-ra csökkennek. Amikor ez megtörtént, visszateheted halakat.

 

Forrás: 9 Ways to Make an Aquarium – wikiHow Pet


1119 Views 0 Ratings Rate it