Alapvető szerves gyepápolási útmutató

Avatar admin | 2021.04.22. 10 Views 0 Likes 0 Ratings

10 Views 0 Ratings Rate it

Van egy hatalmas fűfoltja, amiben nem biztos, hogy gondozza? Ez az organikus gyepápolási útmutató megmutatja, hogyan gondozhatja udvarát a lehető legszervesebb, legtermészetesebb módon, valamint néhány füves alternatívát is kipróbálhat.

fűszálak szerves gyepápolással

A gyep gonosz.

Ok, talán ez egy kemény általánosítás. Ugyanúgy szeretem a pikniket puha fűszálakon, mint a következő embert. Ugyanakkor nem szeretem a földre káros pazarló gyakorlatokat.

Sokkal jobban szeretném, ha mindenki lecserélné a víztől gyeplő gyepét aszálytűrő kertekre, őshonos növényekre a beporzók vonzására vagy a hulladékmentes veteményeskertekre. Legszívesebben a gyepemet cserélném útburkolókra és talajtakarókra, de nem csak én szavazok a házban.

A fentiek összességében a presztízs, zöld udvar sok lakástulajdonos életmódja. Az organikus gyepápolás lehetővé teszi, hogy felelősségteljes, természetbarát módon gondozza és élvezze a füvét.

5 lépés az organikus gyepápoláshoz

Fenntartunk egy kis fűfoltot gyerekeknek és háziállatoknak, amelyeken a hátsó kertben játszhatunk. Ez egy szép, zöld, organikus, természetes gyep, amely szinte nem igényel karbantartást. Ha neked is biztosan van füved, akkor itt tudom, hogyan gondozom a gyepemet peszticidek, gyomirtók, bolti műtrágyák és vízpazarlók nélkül.

Gyermek néz ki egy organikus gyep

1. Készítse elő a Talajt

A gyepet szétszórva távolítsa el a törmeléket. Távolítson el minden gyomot túl sok ásás nélkül. A talaj kinyitása lehetővé teszi a szunnyadó gyommagok felébredését és csírázását, ami még több gyomot hoz létre! Tartsa a lehető legkevesebb gyomlálást, és ez csökkenti a jövőben kiásandó gyomok számát.

2. Ellenőrizze (és helyes) a pH-t

Grass szereti a lúgos talajt. Könnyen tesztelje otthon a talaj pH-ját desztillált vízzel, ecettel és szódabikarbónával. Szükség esetén megvásárolhatja a talaj pH tesztkészlet.

Ha savas talaja van, akkor kijuttathat néhány meszet a pH emeléséhez.

3. Túlfűzés

A gyep szerves gondozásának központi része megfelelően táplálkozik. Ehhez meg kell szereznie a megfelelő fajta vetőmagot. A pázsit különféle fűfélékből áll – itt csak néhány:

 • A gyepkeverékekben a rozsfüvet alapul használják. Hidegtűrő, és nagy forgalom mellett jól visszapattan. Csomókban növekszik, így a legjobb olyan keverékben használni, ahol más fű kitöltheti körülötte.
 • A kékvirág egy szép zöld fű, amely jól kitölti a foltokat.
 • A magas csenkesz könnyen telepíthető fű, amely hőálló.
 • A finom üregek árnyéktűrőek és lassan növekszik.
 • A Szent Ágoston fű durva és sűrű, széles pengékkel. Hőségben virágzik, és nem bírja a hideget.

A legjobb eredmény elérése érdekében válassza a gyepmagot, amely ezeknek a füveknek a keveréke. Az árnyékos gyepkeverék napsütésben és árnyékban egyaránt működni fog, ezért jó választás, ha vegyes megvilágítású gyep van.

A vetőmagot egyenletesen terítse szét az egész pázsiton, és adjon hozzá némi extrát csupasz foltokban. Fedje le a vetőmagot vékony talajréteggel, a komposzt és a homok keverékével a jó vízelvezetés érdekében.

Új gyepek esetében a vetőmag tavasszal háromszor, például: március, április és május. A gyep kitöltéséhez tavasszal kétszer magozzon.

4. Kaszálás és trágyázás

Tartsa a gyepet 2 ”-3” hosszúságban az erőteljes növekedés elősegítése és a gyomok megelőzése érdekében. Trágyázza meg természetesen a gyepet, ha fűnyírást hagy a kaszálás után. Gazdag nitrogénben, és gyephez tökéletesen szabad műtrágyát biztosítanak.

Hagyja, hogy a fű még egy kicsit tovább nőjön, és vegye be a magot, mielőtt levágná, és most már be is vetette a gyepét!

5. Víz

Egy egyszerű teszt, amelyet kipróbálhat, az az, hogy a gyep öntözése nélkül megy egy egész éven át. Miután ezt megtette, gyorsan megtudhatja, hogy a gyep a megfelelő választás-e az Ön területén. Ha a gyep nem képes túlélni sok hozzáadott víz nélkül az egész szezonban, akkor gondoljon arra, hogy kicseréli.

Néhány lehetőség a talajtakarókat, az őshonos fajokat vagy akár az ehető kerteket tartalmazza (erről többet a cikk végén írunk).

Ha meg kell öntöznie a gyepét, akkor heti 1 “vízre korlátozza, hogy elősegítse a mély gyökereket, amelyek kevesebb vizet és karbantartást igényelnek. Mérjen meg vizet úgy, hogy egy csészét vagy egy edényt helyez a gyepre, és a csészét alulról 1 ”jelölje meg kitöltési vonalként.

Mit tegyek, ha a fűm barna lesz a nyáron?

Teljesen természetes és egészséges, ha a fű a nyári melegben megbarnul. A fű nem szereti a meleget, és nagyon meleg időben szunnyad, hogy megvédje a növényeket. A legjobb módszer ennek kezelésére, ha elfogadjuk, hogy a pázsit nyáron barnulni fog, és a hőmérséklet lehűlése után újra zöldre vált. Takarítson meg vizet, és hagyja, hogy a növények gyarapodjanak, támogatva természetes ciklusukat, nem akadályozva meg azt.

6. Levegőztetni

Ha a talaj tömörödött, és lazításra szorul, ősszel szurokfúrással átlyukaszthatja a gyepet, majd szétterítheti a gyep talaját és gereblyézheti meg, hogy kitöltse. Ezt nem kell minden évben megtenni. 3-4 évente vagy szükség szerint elegendő.

Ne feledje, hogy minden levegőztetés a szunnyadó gyommagokat is újra aktivizálásra hívja fel, ezért a levegőztetést csak akkor szabad alkalmazni, ha a talaj egyértelműen túl tömörült ahhoz, hogy boldoguljon.

kutya élvezi a virágzó füvet a gyep szerves gondozásából

Az ökológiai gyepápolás ezen lépéseivel fenntartok egy kis és dús fűfoltot az udvaromon. Virágzó és ehető kert veszi körül. Egy nap örökre eltávolítható. Most azonban van egy szép organikus gyepem.

Fű alternatívák kipróbálni

Ha a füvét az udvaron nem lehet könnyen kezelni ezeknek a tippeknek a felhasználásával, akkor ideje lenne megfontolni a gyep cseréjét. Íme néhány alternatív talajtakaró:

 • Moha
 • Kékcsillagos kúszónövény (Isotoma fluviatillis)
 • Vese gyomDichondra micrantha)
 • Bugleflower (Ajuga reptans)
 • Fehér lóhere (Trifolium repens)
 • Periwinkle (Vinca minor)
 • Elfin kakukkfű (Thymus serpyllum).

Ezenkívül számos vetőmagcég létrehoz egy környezetbarát gyep alternatívát is, amely tele van kemény növénykeverékekkel, amelyek tökéletesek a gyep cseréjéhez, mivel kevesebb kaszálást és vizet igényelnek, és túlélhetik a gyalogos forgalmat.

Vagy miért ne változtatná kertjévé a gyepét? Íme néhány tipp a gyep átalakítása kerti ágyakká hulladék nélkül.

az energiapazarló gyepet étkezési kertek ápolásává alakíthatja

Ja, és ha arra keresi a módját, hogy megakadályozza a kutyákat a fű elpusztításában az “üzleti tevékenységükkel”, akkor nézze meg ezt a cikket öblíthető kutyafuttató építése.

További olvasmányok:

NÖVEKEDŐ ZÖLD_ A szerves gyepápolás alapvető útmutatója


Forrás link


10 Views 0 Ratings Rate it

 • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok