Az anafilaxia kezelése a COVID-19 oltási helyeken

Avatar admin | 2021.01.28. 17 Views 0 Likes 0 Ratings

17 Views 0 Ratings Rate it

A COVID-19 oltást követően anafilaxiáról, akut és potenciálisan életveszélyes allergiás reakcióról számoltak be. Részletes információk a CDC oltásra vonatkozó ajánlásairól, beleértve az ellenjavallatokat és az oltás óvintézkedéseit, a Az mRNS COVID-19 vakcinák alkalmazásának klinikai szempontjai, amelyeket jelenleg az Egyesült Államokban engedélyeztek.

Ezek az időközi megfontolások információt nyújtanak a COVID-19 oltást követő anafilaxia kezdeti értékelésére és kezelésére való felkészülésről. Az intézményi gyakorlatok és a helyspecifikus tényezők is figyelembe vehetők. Minden esetben a súlyos allergiás reakciók megfelelő kezelésének azonnal rendelkezésre kell állnia abban az esetben, ha a COVID-19 vakcina beadását követően akut anafilaxiás reakció lép fel.

riasztás ikonra

A súlyos allergiás reakciók megfelelő kezelésének azonnal rendelkezésre kell állnia abban az esetben, ha akut anafilaxiás reakció lép fel az mRNS COVID-19 vakcina beadását követően.

Megfigyelési időszak a COVID-19 oltást követően

A CDC jelenleg azt javasolja, hogy az emberek ne az oltás ellenjavallatai akik mRNS COVID-19 vakcinát kapnak, az oltás után a következő időszakokban kell megfigyelni:

 • 30. perc: Személyek, akiknek kórtörténete van azonnali allergiás reakció bármilyen súlyosságú vakcina vagy injektálható terápia, valamint olyan személyek, akiknek bármilyen oka miatt anafilaxiában szenvedtek.
 • 15 perc: Minden más személy

Az anafilaxia korai felismerése

Mivel az anafilaxia azonnali kezelést igényel, a diagnózist elsősorban a klinikai tünetek és tünetek felismerésén alapítják, beleértve:

 • Légzőrendszer: torokzáródás, stridor (légzés közben magas hang), légszomj, zihálás, köhögés
 • Emésztőrendszer: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom
 • Szív- és érrendszer: szédülés, ájulás, tachycardia (rendellenesen gyors pulzus), hipotenzió (abnormálisan alacsony vérnyomás)
 • Bőr / nyálkahártya: generalizált csalánkiütés, viszketés vagy az ajkak, az arc, a torok duzzanata

Az anafilaxia tüneteit nehezebben lehet felismerni olyan kommunikációs nehézségekkel küzdő személyeknél, mint például a kognitív károsodást szenvedő tartós gondozási intézmények lakói, neurológiai betegségben szenvedők vagy olyan betegek, akik szedációt okozhatnak. A kommunikációs nehézségekkel küzdő személyeket ezért szorosan figyelemmel kell kísérni az anafilaxia fent felsorolt ​​jelei és tünetei után, miután mRNS COVID-19 oltást kaptak, és figyelemmel kell kísérni az esetleges anafilaxia nem specifikus jeleit is, beleértve a kipirulást, a váladék hirtelen növekedését (a szem, orr vagy száj), köhögés, nyelési nehézség, izgatottság vagy mentális állapot akut változása.

A tünetek gyakran az oltástól számított 15-30 percen belül jelentkeznek, bár a tünetek megjelenése néha több órát is igénybe vehet. Az anafilaxia korai jelei enyhe allergiás reakcióra emlékeztethetnek, és gyakran nehéz megjósolni, hogy a kezdeti, enyhe tünetek anafilaxiás reakcióvá válnak-e. Ezenkívül az anafilaxia során nem feltétlenül jelentkezik minden fent felsorolt ​​tünet, és nem minden betegnél jelentkeznek bőrreakciók. A tüneteket általánosnak tekintjük, ha vannak generalizált csalánkiütések, vagy egynél több testrendszer (pl. Szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri) érintett. Ha a betegnél az injekció beadásának helyére szoruló viszketés és duzzanat jelentkezik, akkor a beteget szoros megfigyelés alatt kell tartani az általános tünetek kialakulása érdekében (ha szükséges, a fent említett ajánlott megfigyelési időszakokon túl). Ha a tünetek általánosak, az adrenalint a lehető leghamarabb be kell adni, fel kell venni a kapcsolatot a sürgősségi orvosi szolgálatokkal, és a betegeket magasabb szintű orvosi ellátásra kell átadni. Ezenkívül a betegeket arra kell utasítani, hogy haladéktalanul forduljanak orvoshoz, ha megfigyelési időszakuk lejárta után allergiás reakció jelei vagy tünetei jelentkeznek, és elhagyják az oltás helyét.

Gyógyszerek és kellékek az anafilaxia felmérésére és kezelésére

A COVID-19 vakcinákat valószínűleg a legkülönbözőbb klinikai körülmények között adják be, beleértve a kórházakat, a tartós ápolóintézeteket, az ambuláns orvosi rendelőket, a gyógyszertárakat, a tömeges oltási helyeket, valamint a járda szélén vagy az átjáróhelyeket. Ezek a beállítások különböznek az anafilaxia kezeléséhez szokásos emberi és anyagi erőforrások tekintetében. A következő gyógyszerek és kellékek fontosak az anafilaxia kiértékeléséhez és kezeléséhez, és a COVID-19 oltási helyeken ajánlottak.

A következő sürgősségi felszerelésnek azonnal rendelkezésre kell állnia az anafilaxiát felmérő és kezelő klinikai csoport számára.

*A COVID-19 vakcinázási helyeken legalább 3 adag adrenalin adható kéznél bármikor.
Az antihisztaminok adhatók kiegészítő kezelésként, de nem alkalmazhatók anafilaxia kezdeti vagy egyedüli kezeléseként. Ezenkívül körültekintően kell eljárni, ha orális gyógyszereket alkalmaznak a légúti elzáródás előtt álló személyek számára.

Anafilaxia kezelése a COVID-19 oltási helyen

Anaphylaxia gyanúja esetén tegye a következő lépéseket:

 • Gyorsan értékelje a légutakat, a légzést, a keringést és a mentációt (mentális tevékenység).
 • Hívjon sürgősségi orvosi szolgálatot.
 • Helyezze a beteget fekvő helyzetbe (arccal felfelé), emelt lábakkal, kivéve, ha fennáll a felső légutak elzáródása vagy a beteg hány.
 • Epinefrin (1 mg / ml vizes oldat [1:1000 dilution]) az anafilaxia első vonalbeli kezelése, amelyet azonnal be kell adni.
  • Felnőtteknek 0,3 mg intramuszkuláris adagot kell beadni előmérett vagy előretöltött fecskendő vagy autoinjektor segítségével a comb középső külső részén.
  • A maximális felnőtt adag 0,5 mg / adag.
  • Az epinefrin adagja 5-15 percenként (vagy gyakrabban) megismételhető, ha szükséges a tünetek kezelésére, miközben sürgősségi orvosi szolgálatokra vár.
  • Az anafilaxia akut, életveszélyes jellege miatt nincsenek ellenjavallatok az adrenalin beadására.

Az antihisztaminok (pl. H1 vagy H2 antihisztaminok) és a hörgőtágítók nem kezelik a légutak elzáródását vagy a hipotenziót, ezért nem az anafilaxia első vonalbeli kezelései. Ezek azonban segíthetnek a csalánkiütés és viszketés (antihisztaminok) vagy a légzési distressz tüneteinek (hörgőtágítók) enyhítésében, de anafilaxiában szenvedő betegeknél csak az adrenalin után szabad alkalmazni. Mivel az anafilaxia megújulhat, miután a betegek gyógyulni kezdenek, ajánlott legalább néhány órás megfigyelés egy orvosi intézményben, még a tünetek és tünetek teljes megszűnése után is.

Az anafilaxia kezelésének szempontjai speciális populációkban

Idősebb felnőttek, ideértve a tartós gondozási intézmények lakóit is
Az anafilaxia kezelésére nincsenek ellenjavallatok az epinefrin beadására. Annak ellenére, hogy olyan betegeknél, akik anafilaxia kezelésére epinefint kaptak (különösen magas vérnyomásban és / vagy ateroszklerotikus szívbetegségben szenvedő idősebb felnőttek körében), az epinefrin az első vonalbeli kezelés az anafilaxia elsődleges vonásaként számoltak be szívproblémákról, például szívizominfarktusról vagy akut koszorúér-szindrómáról. . Fontos, hogy az idősebb felnőttek, köztük a tartós gondozási intézmények lakói számára oltást nyújtó helyeken egészségügyi személyzet álljon rendelkezésre, akik képesek felismerni az anafilaxia jeleit és tüneteit. Ez nemcsak az anafilaxiában szenvedő betegek megfelelő és gyors kezelésének biztosításában segít, hanem az anafilaxiában nem szenvedő betegek szükségtelen epinefrin beadásának elkerülésében is.

Terhes emberek
Az anafilaxiában szenvedő terhes embereket ugyanúgy kell kezelni, mint a nem terheseket. Szorosan figyelemmel kell kísérni őket a megfelelő perfúzió biztosítása érdekében, és adott esetben szorosan figyelemmel kell kísérni a magzatukat is.

Betegtanácsadás

Azokat a betegeket, akik anafilaxiát tapasztalnak a COVID-19 oltás első adagja után, meg kell utasítani, hogy ne kapjanak további adagokat. Ezen túlmenően a betegeket allergológus-immunológushoz kell irányítani megfelelő munkára és további tanácsadásra.

Az anafilaxia jelentése

A COVID-19 vakcinázást követően a befogadóban bekövetkező esetleges nemkívánatos eseményekről, beleértve az anafilaxiát is, jelenteni kell az oltásokkal kapcsolatos mellékhatások jelentési rendszerének (VAERS). A sürgősségi felhasználás engedélye alatt álló COVID-19 vakcinát beadó oltásszolgáltatóknak az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal köteles jelenteni az oltások beadásának hibáit, súlyos nemkívánatos eseményeket, multisystem gyulladásos szindróma eseteit, valamint a COVID-19 kórházi vagy halálesetet eredményező eseteit. . Javasoljuk a jelentést minden más klinikailag jelentős mellékhatásról, még akkor is, ha bizonytalan, hogy a vakcina okozta-e az eseményt. A jelentés benyújtásának módjáról a VAERS-nél a következő címen érhető el: https://vaers.hhs.govkülső ikonra vagy az 1-800-822-7967 telefonszámon. Ezenkívül a CDC kifejlesztett egy új, önkéntes, okostelefon-alapú eszközt, a v-safe nevet, amely szöveges üzenetküldés és webes felmérések segítségével közel valós idejű egészségügyi ellenőrzéseket biztosít a betegek számára, miután megkapják a COVID-19 oltást. A CDC / v-safe call center képviselői nyomon követik az orvosilag jelentős egészségügyi hatásokról szóló jelentéseket, hogy további információkat gyűjtsenek a VAERS-jelentés elkészítéséhez. A széfről itt olvashatnak információkat: / vsafe

További források

Az Egyesült Államokban jelenleg engedélyezett mRNS COVID-19 vakcinák alkalmazásának klinikai szempontjai

ACIP Gyors áttekintés: Az anafilaxia sürgős kezelése csecsemőknél és gyermekeknél

ACIP Gyors áttekintés: Az anafilaxia sürgős kezelése felnőtteknél

Immunizációs akciókoalíció: A vakcinareakciók orvosi kezelése felnőtteknélpdf ikonra

Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina felírási információkkülső ikonra

Moderna COVID-19 vakcina felírási információkkülső ikonra

Lieberman P és mtsai. „Anafilaxia: gyakorlati paraméterek frissítése.” Annals of Allergy, Asthma & Immunology 2015; 115 (5): 341-384. doi: 10.1016 / j.anai.2015.07.019.

Shaker MS és mtsai. „Az anafilaxia – a 2020-as gyakorlati paraméterek frissítése, szisztematikus felülvizsgálata és ajánlások osztályozása, értékelés, fejlesztés és értékelés (GRADE) elemzés.” Journal of Allergy and Clinical Immunology 2020; 145 (4): 1082-1123. doi: 10.1016 / j.jaci.2020.01.017.


Source link


17 Views 0 Ratings Rate it

 • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok