Az egészségügyi személyzet és a tartós ápolóintézet lakói által végzett COVID-19 oltás szempontjai

Avatar admin | 2021.01.29. 5 Views 0 Likes 0 Ratings

5 Views 0 Ratings Rate it

Háttér

Az immunizálási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottság (ACIP) azt javasolja, hogy amikor az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyezi és az ACIP javasolja a COVID-19 vakcinát, akkor a COVID-19 vakcinázási program kezdeti szakaszában (1a. mind az 1) egészségügyi személyzet (HCP), mind a 2) hosszú távú gondozási létesítmények (LTCF) lakói számára ajánlható fel. Ezeket a szempontokat frissíteni fogjuk, amint további információk állnak rendelkezésre.

Egészségügyi személyzet

HCP magában foglalja az összes olyan fizetett és fizetés nélküli személyt, aki egészségügyi intézményekben szolgál, és akik közvetlen vagy közvetett expozíciónak vannak kitéve a betegekkel vagy a fertőző anyagokkal.

A HCP alispriorizálása a COVID-19 oltáshoz

Az ACIP azt ajánlja, hogy a HCP-t részesítsék előnyben a COVID-19 oltás legkorábbi szakaszában. Azonban olyan helyzetekben, ahol a kezdeti vakcinakészlet nem elegendő az összes HCP beoltásához, szükség lehet a vakcina dózisainak alsorrendbe állítására. A részpriorizálás szempontjából ugyanolyan fontosságú szempontok a következők:

 • Közvetlen betegkontaktusú, így távmunkára képtelen HCP, beleértve azokat is, akik fekvőbeteg, ambuláns vagy közösségi környezetben dolgoznak, szolgáltatásokat nyújtanak a betegeknek vagy a betegek családtagjainak, vagy fertőző anyagokat kezelnek
 • A bentlakásos gondozásban vagy a tartós gondozásban dolgozó egészségügyi szakemberek
 • A megelőző 90 napban dokumentált akut SARS-CoV-2 fertőzéssel rendelkező HCP eldöntheti az oltást a 90 napos időszak végéig annak érdekében, hogy megkönnyítse azoknak a HCP-nek az oltását, akik továbbra is fogékonyak a fertőzésre, jelenlegi bizonyíték azt sugallja, hogy a kezdeti fertőzés után ebben az időszakban az újrafertőzés nem gyakori. Megjegyzendő, hogy a korábbi SARS-CoV-2 fertőzés, akár tüneti, akár tünetmentes, nem tekinthető ellenjavallatnak az oltásnak, és a vakcinázás előtt nem ajánlott a SARS-CoV-2 antitestek szerológiai vizsgálata.

Továbbá, tekintettel az mRNS vakcinák tárolási követelményeire, a vakcina kezdeti elosztása nagy ultrahideg fagyasztókapacitású egészségügyi rendszerekre korlátozódhat. Ezért koordinációra van szükség az állami és a helyi egészségügyi tisztviselők és az egészségügyi adminisztrátorok között annak biztosítása érdekében, hogy a kórházhoz nem kapcsolódó HCP-hez hozzáférjenek az oltások.

Terhes és szoptató HCP oltása

Bizonyíték azt sugallja, hogy a terhes nők potenciálisan nagyobb kockázattal járnak a súlyos COVID-19-vel összefüggő betegségek és halál iránt, mint a nem terhes nők, hangsúlyozva a betegségmegelőzés fontosságát ebben a populációban. Tekintettel a fogamzóképes nők túlsúlyára az egészségügyi munkaerő körében, a HCP jelentős hányada a becslések szerint bármikor terhes vagy szoptat. Jelenleg nincsenek adatok a COVID-19 vakcinák biztonságosságáról és hatékonyságáról ezekben a populációkban az oltási ajánlások megalapozása érdekében. A COVID-19 vakcinák terhes vagy szoptató HCP-ben történő alkalmazásával kapcsolatos további megfontolásokat a III. Fázisú klinikai vizsgálatok adatainak és az FDA sürgősségi felhasználási engedélyének feltételeinek áttekintése után nyújtjuk be.

Az oltás utáni tünetek a HCP-ben

A rendelkezésre álló adatok alapján a COVID-19 oltás várhatóan szisztémás oltás utáni tüneteket vált ki, például lázat, fejfájást és myalgiasokat. Míg az oltás utáni tünetek előfordulásáról és időzítéséről a III. Fázisú klinikai vizsgálatok adatai további tájékoztatást nyújtanak, stratégiákra van szükség az esetleges HCP hiányzások és az ebből eredő személyzeti hiány enyhítésére. A szempontok a következők lehetnek:

 • A vakcina megdöbbentő szállítása a HCP-hez a létesítményben, így egyetlen osztály vagy egység személyzetét nem oltják be egyszerre. Az I / II. Fázisú klinikai vizsgálatokban a második vakcinadózist követően megfigyelt nagyobb reaktogenitás alapján a második dózist követően fontosabbak lehetnek a megdöbbentő megfontolások.
 • A munkatársak távollétének megtervezése, ha szisztémás tünetek jelentkeznek a COVID-19 oltást követően.

A COVID-19 utáni oltási tünetek kezelésének további megfontolásai az egészségügyi dolgozók körében fejlesztés alatt állnak.

Hosszú távú gondozási intézmény lakói

LTCF-ekpdf ikonra orvosi és nem orvosi szolgáltatások széles skáláját nyújtja a gyenge vagy idősebb felnőttek számára, akik nem képesek önállóan lakni a közösségben. Ezek tartalmazzák:

 • Szakképzett ápolási intézmények: elsősorban szakképzett ápolási és rehabilitációs szolgáltatások nyújtásával foglalkozó létesítmények lakosok számára, akik sérülés, fogyatékosság vagy betegség miatt szorulnak gondozásra.
 • Támogatott lakóhelyek: létesítmény, amely segítséget nyújt a mindennapi életben. A lakók gyakran a saját szobájukban vagy lakásukban élnek egy épületben vagy épületcsoportban.

Az LTCF-rezidensek alsorrendbe állítása a COVID-19 oltáshoz

Az ACIP azt javasolja, hogy az LTCF-rezidenseket helyezzék előtérbe a COVID-19 oltás legkorábbi szakaszában. Azonban olyan helyzetekben, ahol a kezdeti oltóanyag-ellátás nem elegendő az összes LTCF-rezidens beoltásához, szükség lehet a vakcinadózisok alsorrendbe állítására. Az alpriorizálás szempontjai a következők:

 • A szakképzett ápolási létesítményeket prioritásként kell kezelni az LTCF-ek körében, mivel ezek biztosítják az orvosilag leginkább kiszolgáltatott lakosok ellátását.
 • A szakképzett ápolási létesítmények után fontolja meg az egyéb létesítményekre való kiterjesztést, ideértve:
  • Támogatott lakóhelyek
  • Fejlesztési fogyatékossággal élő személyek közbenső ellátási lehetőségei
  • Lakóellátási intézmények
  • Állami veteránok otthonai

Hozzájárulás / hozzájárulás az LTCF-rezidensek COVID-19 oltásához

A programot támogató partnerek Gyógyszertári partnerség a hosszú távú gondozásért program az LTCF-rezidensek beoltása során be kell tartania a COVID-19 vakcinák összes sürgősségi felhasználási engedélyezési feltételét, beleértve a tájékoztatók rendelkezésre bocsátását is. Az oltáshoz való hozzájárulást / hozzájárulást a rezidenstől vagy annak orvosi meghatalmazottjától kell beszerezni, és a szokásos gyakorlat szerint dokumentálni kell a rezidens tábláján.


Source link


5 Views 0 Ratings Rate it

 • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok