Az iroda szerepéről a vállalatok mindennapjaiban (×)

Avatar Gadam | 2023.11.08. 44 Views 0 Likes 0 Ratings

44 Views 0 Ratings Rate it

A home office és a hibrid munkavégzés elterjedésével sok cégnél átértékelődött az irodák funkciója és létjogosultsága. Ettől függetlenül az ingatlanpiacon továbbra is népszerűnek számítanak ezek a helyiségek, hiszen minden vállalkozásnak kell egy központ.

Átalakuló tendenciák

A munka világa folyamatos változásban van, ám ezek a folyamatok sokszor kevésbé látványosak és viszonylag lassan, hosszú időn át mennek végbe. Az elmúlt évek járványhelyzetéhez kapcsolódó korlátozások és lezárások okán azonban egészen látványos módon rajzolódott át itthon is a cégek által alkalmazott munkarend és a munkavégzési formák lehetőségei. Ez alatt természetesen a eleinte kényszerű, majd egyre több helyen megtartott távmunkára gondolunk.

Napjaink technológiai megoldásai és a cégek többségének alapvető működése természetesen abszolút lehetővé teszi a távoli munkavégzést, akár otthonról, akár máshonnan, mégsem beszélhetünk egyértelmű sikertörténetről. Sok cég ugyanis nem akart vagy nem tudott teljesen erre a formára átállni, így a leggyakrabban hibrid munkavégzéssel találkozhatunk. Ennek megfelelően a kiadó iroda bérlés továbbra is releváns lehetőség, hiszen kell egy hely a működéshez.

Az irodák szerepe

A cégek életében régóta központ szerepet tölt be az iroda a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Ezek az ingatlanok ugyanis lényegében egyfajta főhadiszállásként szolgálnak, ahol amellett, hogy a vállalatok a mindennapi tevékenységüket végezhetik, valamelyest meg is mutathatják magukat a külvilágnak. Egy iroda tehát nem csupán funkcionális szereppel bír, hanem képet adhat egy cég filozófiájáról, stílusáról vagy akár minőségéről is.

A rendezett munkakörnyezet természetesen a munkavállalók számára is fontos, melynek megteremtésére elsősorban az iroda alkalmas. Sokan persze az otthoni környezetre szavaznak, hiszen jóval komfortosabb, békésebb közegben érezhetik ott magukat, ám munkavégzés révén ebbe a cégnek is van beleszólása. Épp ezért tűnik ideális megoldásnak a hibrid munkavégzés lehetősége, mely hagy mozgásteret a munkavállalók számára, ám mégis megtartja a hagyományos irodai jelenlétet.

Ideálisan kevert

A multinacionális cégeknél régóta hagyománya van az otthoni munkavégzésnek és a különböző hibrid megoldásoknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne állna rendelkezésre egy iroda, ahová a dolgozók bemehetnek, ha úgy hozza a szükség. Alapvetően egy cég sem engedheti meg magának, hogy valamilyen formában ne rendelkezzen egy központtal, melyre egy iroda a legalkalmasabb megoldás. A kettő egyvelegéből pedig lényegében létrejött az ideális megoldás, a hibrid munkavégzés.

Ebben a formában a hét öt munkanapjából változó arányban érhető el a jelenléti, illetve a távoli munkavégzés, melyet jellemzően a munkavállaló oszthat be magának. Ez alapján tehát egyre inkább afelé haladunk, hogy a munkavégzés helye és a munkaidő nem feltétlenül releváns, a fő szempont a feladatok elvégzése. Kérdés persze, hogy hazánkban mennyire vetheti meg lábát a távmunka, de úgy tűnik, a hibrid megoldások térhódítása itt is jelen van. Ennek megfelelően pedig egy iroda továbbra is szükséges opció minden cég számára.

Szakmai támogatónk a cikk elkészültéhez: in-management.hu


44 Views 0 Ratings Rate it