Az mRNS COVID-19 vakcinák megértése és magyarázata

Avatar Gadam | 2021.01.30. 8 Views 0 Likes 0 Ratings

8 Views 0 Ratings Rate it

A Messenger RNS vakcinák – más néven mRNS vakcinák – egyike az első olyan COVID-19 vakcináknak, amelyeket az Egyesült Államokban engedélyeztek. Ez az oldal az oltásokkal kapcsolatos információkat nyújt az egészségügyi szakemberek és az oltóanyag-szolgáltatók számára, valamint tippeket ad az mRNS-vakcinák elmagyarázatához a betegek számára, és megválaszolja az mRNS-vakcinák működésével, azok biztonsági profiljával és a gyakori tévhitekkel kapcsolatos kérdéseket.

Kulcsfontosságú pontok, amelyeket megoszthat a betegekkel

A következő kulcsüzenetek mellett kérdéseivel fordulhat a pácienseihez A CDC COVID-19 mRNS vakcina weboldala.

  • Mint minden vakcinát, a COVID-19 mRNS vakcinákat is szigorúan tesztelték a biztonságosságuk előtt, mielőtt engedélyezték az Egyesült Államokban történő felhasználást.
  • Az mRNS technológia új, de nem ismeretlen. Több mint egy évtizede tanulmányozták őket.
  • Az mRNS vakcinák nem tartalmaznak élő vírust, és nem jelentenek kockázatot a betegség okozására az oltott személynél.
  • A vakcinából származó mRNS soha nem jut be a sejt magjába, és nem befolyásolja az ember DNS-ét, és nem lép kölcsönhatásba vele.

Az oltások új megközelítése

Az mRNS vakcinák kihasználják azt a folyamatot, amelyet a sejtek a fehérjék előállításához használnak az immunválasz kiváltása és az immunitás kialakítása érdekében a SARS-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírus ellen. Ezzel szemben a legtöbb vakcina a betegséget okozó kórokozó legyengített vagy inaktivált változatát vagy komponenseit használja a test immunválaszának serkentésére antitestek létrehozása céljából.

Cselekvési mechanizmus

Az mRNS-vakcináknak egy speciális bevonatban vannak az mRNS-nek nevezett genetikai anyagszálak. Ez a bevonat megvédi az mRNS-t a szervezetben lévő enzimektől, amelyek egyébként lebontanák. Ez is segíti az mRNS bejutását az oltási hely közelében lévő nyirokcsomó dendritikus sejtjeibe és makrofágjaiba.

Az mRNS a legkönnyebben leírható a sejt számára adott utasításként, hogy miként lehet elkészíteni a „tüskefehérje” darabját, amely egyedülálló a SARS-CoV-2-re. Mivel a fehérje csak egy része áll elő, nem árt az oltott személynek, de antigén.

Miután a tüskefehérje darabja elkészült, a sejt lebontja az mRNS-szálat, és a sejtben lévő enzimek segítségével ártalmatlanítja azokat. Fontos megjegyezni, hogy az mRNS-szál soha nem jut be a sejt magjába, és nem befolyásolja a genetikai anyagot. Ez az információ segít megvédeni a téves információkat arról, hogy az mRNS-vakcinák hogyan módosítják vagy módosítják valaki genetikai összetételét.

Miután a fehérje vagy az antigén megjelenik a sejtfelszínen, az immunrendszer megkezdi az antitestek termelését és aktiválja a T-sejteket, hogy leküzdje a fertőzést. Ezek az antitestek specifikusak a SARS-CoV-2 vírusra, ami azt jelenti, hogy az immunrendszert arra alapozták, hogy megvédje a jövőbeli fertőzésektől.

A COVID-19 mRNS vakcinákat szigorúan értékelik a biztonság szempontjából

A COVID-19 mRNS vakcinák ugyanazon a szigorú biztonsági értékelésen mentek keresztül, mint az összes vakcina, még mielőtt az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal engedélyezte őket az Egyesült Államokban. Ez magában foglalja a nagy klinikai vizsgálatokat és az adatok felülvizsgálatát egy biztonsági ellenőrző testület részéről.

A betegek gyakran aggódnak az élő oltások miatt. Az mRNS-vakcinák nem élő vakcinák, és nem használnak fertőző elemeket, ezért nem jelentenek kockázatot a betegség okozására az oltott személynél.

Az mRNS oltások újak, de nem ismeretlenek

Jelenleg nincs engedélyezett mRNS vakcina az Egyesült Államokban. A kutatók azonban évtizedek óta tanulmányozzák őket.

Korai stádiumú klinikai vizsgálatokat végeztek mRNS vakcinákkal influenza, Zika, veszettség és citomegalovírus (CMV) ellen. Az ilyen korai vizsgálatok során felmerült kihívások között szerepelt a szabad RNS instabilitása a testben, nem kívánt gyulladásos eredmények és szerény immunválaszok. Az RNS biológia és kémia, valamint a szállító rendszerek legújabb technológiai fejlődése enyhítette ezeket a kihívásokat, és javította azok stabilitását, biztonságát és hatékonyságát.

Az oltásokon túl számos preklinikai és klinikai vizsgálat során az mRNS-t alkalmazták a rák antigénjeinek kódolására a rosszindulatú daganatok kitisztítására vagy csökkentésére irányuló immunválaszok stimulálására.

Az mRNS vakcinák előnyei

Az mRNS vakcinák számos előnnyel járnak a vakcinák más típusaihoz képest, ideértve a nem fertőző elemek alkalmazását, a rövidebb gyártási időket és a több betegség megcélzásának lehetőségét. Az mRNS vakcinákat laboratóriumban lehet kifejleszteni DNS templát és könnyen hozzáférhető anyagok felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy a folyamat szabványosítható és bővíthető, így az oltások fejlesztése gyorsabb, mint a hagyományos módszerek. Ezenkívül a DNS- és RNS-vakcinákat általában a leggyorsabban be lehet vinni a klinikára kezdeti tesztelés céljából. A jövőben az mRNS vakcina technológia lehetővé teszi, hogy egy vakcina több betegséget is megcélozzon


Source link


8 Views 0 Ratings Rate it