Bútor wax házilag recept

Avatar Gadam | 2022.09.09. 1582 Views 1 Like 0 Ratings

1582 Views 0 Ratings Rate it

bútor wax háziLag

Először is, mielőtt nekilátnál a házilag készített bútor waxnak, négy hozzávalót kell beszerezned: méhviaszt, paraffint, olajat (mandula-, kókusz-, dió- vagy olívaolajat) és vanília vagy levendula illóolajat. Ha összegyűjtötted az alapanyagokat, máris nekiláthatsz a házi gyártású bútorviasznak.

Bútor wax házilag recept:

 1. Először is kezdd el lassan felolvasztani a méhviaszt és a paraffint egy dupla kazánban a tűzhelyen. Figyelj oda. Egy projekthez mindkettőből 2.5 grammal kezdeni.
  Megjegyzés: Mindkét viasz gyúlékony, ezért ne melegítsd közvetlenül a tűzhelyen a dupla kazán nélkül. Ne használj mikrohullámú sütőt.
 2. Ha a viaszok folyékony állapotba kerültek, lassan keverjen bele 1,5 csésze olajat 2,5 militerenként. A következő körhöz igazítsd az olaj mennyiségét, ha keményebb vagy lágyabb viaszt szeretnél.
 3. Kapcsold ki a tűzhelyet, és hagyd kihűlni a keveréket.
 4. Amint a keverék kihűlt, keverj bele 2,5 mililiterenként 5 csepp vanília- vagy levendulaolajat.
 5. Öntsd a keveréket egy légmentesen záródó fedelű edénybe. A legjobb egy széles szájú üvegedény, de a műanyag is megfelel.

Hogyan viaszoljuk a fabútorokat?

A házi készítésű bútorviasz ugyanúgy használható, mint a kereskedelmi forgalomban kapható viasz. Mielőtt elkezdenéd, győződj meg róla, hogy a viasz teljesen kihűlt; majd:

 • Dörzsöld be a viaszt a fába körkörös mozdulatokkal, puha, tiszta ruhával, például egy textilpelenkával vagy egy régi pólóval.
 • Hagyd a viaszt körülbelül 30 percig száradni.
 • Használj egy második ruhát, és a fa szemcsézettségének irányában dörzsölve fényesre polírozza a bútort. Ha nyers, felújított vagy száraz fára alkalmazod, próbálkozz három vékony réteggel, nagyjából 8-12 óra különbséggel.

A viaszolt fabútorokat úgy tudod okosan karbantartani, hogy a viaszt félévente újra felviszed. A padlót háromhavonta kell viaszolni. A két viaszkezelés között is érdemes rendszeresen portalanítani egy puha, száraz ruhával, amely eltávolítja a felesleges porszemeket és fenntartja a fényt.

Miért a házilag készített bútor wax a nyerő?

A házi készítésű bútorviasz nagyszerű választás, még akkor is, ha nem szigorúan bio háztartásról van szó. Nagyon sok előnye van; például:

 • A házi készítésű bútorviasz adalékanyag-mentes, könnyen elkészíthető, és testre szabható a kedvenc illatoddal.
 • A házi készítésű bútorviaszt más fatisztításhoz is használhatod, például hogy konyhád vágódeszkái újra vadonatújnak tűnjenek. A gazdag fény hozzáadása megvédi azt is, és csökkenti a takarítási időt.
 • A saját pasztaviasz készítése nagyszerű módja annak, hogy nem mérgező és természetes fafelületet kapj, amellyel faanyagaidat festheted és viaszolhatod. Az organikus összetevők jót tesznek az otthonnak, a bútoroknak és az egészségnek.
 • A házilag készített viasz tartós, kemény felületet hoz létre, amely csillogóvá teszi a munkalapokat, ágykereteket és padlókat.
 • A boltban kapható faápoló spray-k gyakran csúszós és áthatolhatatlan réteggel vonják be a felületeket, amelyek valójában nem hidratálják a fát. Szerencsére az olívaolajos citromos polírozók, a méhviaszos fapácok és a kókuszolajos dörzsölők valóban megteszik a magukét.

Forrás: Make Your Own Furniture Wax at Home With This Easy Recipe (thespruce.com)

 


1582 Views 0 Ratings Rate it