Varázsszerű csipkebogyó olaj készítése házilag

Avatar Gadam | 2022.08.14. 1288 Views 0 Likes 0 Ratings

1288 Views 0 Ratings Rate it

Csipkebogyó oLaj készítése háziLag (1)

Álomszerű hatásokkal rendelkezik a csipkebogyó olaj, és arra gondoltam kihasználom ezeket. Sokat hallottam már róla, de házilag még nem próbáltam meg elkészíteni. Utánanéztem, megosztom veled a szerintem legkönnyebb módszert.

Csipkebogyó olaj készítése házilag

Mi kell a csipkebogyó olajhoz?

 • Száraz csipkebogyó

Házilag termesztett csipkebogyót, vadon gyűjtött csipkebogyót vagy boltban vásárolt csipkebogyót is használhatsz házi csipkebogyóolaj készítéséhez. Hagyhatod egészben, vagy félbevághatod. Én félbevágtam, hogy növeljem a felületüket és a hús érintkezzen az olajjal. Bárhogy is legyen, alaposan meg kell szárítani őket, mielőtt az olajba áztatod. A friss csípő túl sok vizet tartalmaz, és az olaj megromolhat! Vásároljon bio szárított csipkebogyót itt, vagy olvassa el ezt a cikket, hogy megtudja, hogyan szedje és szárítsa a saját friss csipkebogyóját.

 • Választható olaj, például jojobaolaj, extra szűz olívaolaj vagy édesmandulaolaj.

  Én mindegyiket szeretem, de most különösen az argánolajért rajongok. A különböző olajválasztékról és azok előnyeiről alább olvashatsz. Függetlenül a típustól, a legjobb minőség érdekében nagyon ajánlom a hidegen sajtolt bio olajat!

 • Egy tégely vagy más üvegedény fedővel.

  Egy pintes üveg tökéletes ehhez a recepthez.

 • Egy finom szemű szűrő, szita és/vagy sajtvászon az infúzió leszűréséhez.

 • A végső tároláshoz és felhasználáshoz választott palackok:

  Például egy kis befőttesüveg, olajcseppentős palack vagy egy kis pumpás palack.

Választható opció: Ha azt szeretnéd, hogy a csipkebogyóolaj gyorsabban elkészüljön (az alacsony hőfokon történő módszerrel), akkor vagy egy crockpotra (lassú tűzhelyre), vagy egy duplaforralóra lesz szüksége a tűzhelyen való használathoz.

Csipkebogyó olaj elkészítése házilag lassabb módszer

Csipkebogyó oLaj készítése háziLag.II.

A passzív hideg infúzió egyszerű és lényegében kéznél van! Emellett a magas hőfok elkerülése jobban megőrzi a csipkebogyóban található terápiás vegyületeket. Azonban több türelmet és időt igényel. Ha tehát minél hamarabb szeretné a csipkebogyóolajat, próbálja ki helyette a tűzhelyes módszert (a leírás lejjebb következik).

1. lépés: Keverjük össze az olajat és a száraz csipkebogyót.

Kezdjük azzal, hogy 1 csésze száraz csipkebogyót 1,5-2 csésze olajjal összekeverünk egy fedeles edényben. Az üvegedény ideális. Én például 1 csésze szárított csipkebogyót teszek egy pintes befőttesüvegbe, majd annyi olajat öntök rá, hogy az üveg többi részét is kitöltse (ami végül körülbelül 1,75 csésze). A kész csipkebogyóolaj végső hozama körülbelül ugyanannyi lesz, mint amennyivel elkezdte. Szükség szerint növelje vagy csökkentse a mennyiséget.

Ne feledd, hogy mindenképpen száraz csipkebogyót használj, NEM frisset! Mivel a főzetet a végén leszűrjük, nyugodtan használhatunk száraz, nem alaposan megtisztított vagy szőrtelenített csipkebogyót. Az igazán tiszta, házi termesztésű száraz csipkebogyóimat szeretem megőrizni csipkebogyótea készítéséhez, míg a bolyhos vagy magvasakat az infúzióhoz tartogatom. Ráadásul a csipkebogyómagok is sok gyógyhatású vegyületet tartalmaznak – így szívesen látom őket is a keverékben!

2. lépés: Infúzió

Most várunk! Hagyjad a csipkebogyóolaj infúziót szobahőmérsékleten legalább két hétig ázni. Ha van időd, még jobb, ha tovább! Ez alatt az idő alatt a csipkebogyóból kivonják a jótékony vegyületeket, és beleivódnak az olajba. Tartsd a tárolóedényt meglehetősen hűvös és sötét helyen. (A „hideg infúzió” elnevezés ellenére nem kell hidegnek lennie.)

Csipkebogyó olaj készítése házilag. 3. lépés: Szűrés

Két vagy több hét elteltével ideje leszűrni a kész olajat a száraz csipkebogyóból. Helyezz egy finom szemű szűrőt (szitát) egy kis tál vagy friss üveg fölé. Ha a csipkebogyó félbevágott és szőrös volt (vagy ha a kész olajat pumpás üvegbe szeretné tölteni), javaslom, hogy a szűrőt béleld ki több réteg sajtvászonnal, hogy jobban megszűrd az olajat. Ha egész, száraz csipkebogyót használtál, a szitának önmagában elegendőnek kell lennie. Most öntsd át a csipkebogyóolajat a szűrőkön keresztül az alatta lévő tiszta edénybe. Hagyd egy darabig csöpögni, majd komposztálja vagy dobd ki a szilárd anyagot.

4. lépés: A csipkebogyó olaj tárolása

Végül csurgasd át a házilag készített csipkebogyóolajat egy tárolóedénybe – például egy üvegedénybe vagy palackba. Mivel én leginkább az arcomra használom a csipkebogyóolajat (napi hidratálóként), a könnyű felvitel érdekében kis cseppentős üvegben vagy pumpás flakonban szeretem tárolni.

A kész csipkebogyóolajat hűvös, sötét helyen tárold. A minőség akkor lesz a legjobb, ha 6 hónapon belül használod fel (ez függ a választott olaj szavatossági idejétől is). Ha az olaj zavarossá válik, penészes lesz, vagy kellemetlen szagot fejleszt, ne használd tovább! A csipkebogyóolaj hűtőszekrényben való tárolása segít meghosszabbítani az eltarthatóságát akár egy évvel vagy tovább. Vedd figyelembe, hogy a tiszta argánolaj a hűtőben megszilárdul. Ez normális, és jó jele annak, hogy tiszta! Ha kint szándékozik hagyni (például a fürdőszobapulton), akkor borostyánszínű üvegeket javaslok, hogy megvédjék az olajat a fény okozta romlástól.

Olvass tovább az alábbiakban további ötletekért, hogyan használd fel a házilag készített csipkebogyóolajat!

Csipkebogyó olaj készítése házilag tűzhelyen

Csipkebogyó oLaj készítése háziLag (1)

A csipkebogyóolaj tűzhelyen vagy edényben történő elkészítéséhez fontos, hogy a lehető legalacsonyabb „meleg” hőmérsékleten tartsd. Mint már említettem, a magas hő elpusztíthatja a csipkebogyóban lévő jótékony antioxidánsokat és esszenciális zsírsavakat. Ezért azt javaslom, hogy használjunk szondás hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzésére, és tegyünk meg mindent, hogy mindig 37C fok alatt tartsuk.

Az elkészítés tűzhelyen

 1. 2 csésze olajra 1 csésze száraz csipkebogyót tegyünk, és keverjük össze egy dupla bográcsban vagy egy lábasban. Nincs duplaforraló? Készíts sajátot úgy, hogy egy kisebb edényt egy nagyobb edény belsejébe fészkel, vagy egy hőálló üvegtálat helyezel egy fazék víz tetejére.
 2. A lábasban a lehető legalacsonyabb hőfokot használd. A duplafőzőben az alsó edényben lévő vizet forralja fel, de utána csökkentsd forráspontra.
 3. Hagyd a keveréket alacsony hőfokon több órán át, a maximális extraakció érdekében akár 8-12 órán át is áztatni.
 4. Egyes gyógynövényszakértők azt javasolják, hogy az infúzió előtt maceráljuk vagy aprítsuk fel a csipkebogyót, hogy maximalizáljuk a kivonatolást. Egy másik lehetőség, hogy a csipkebogyót kinyomkodjuk és pépesítjük, miközben az olajban melegszik.
 5. Hagyd kihűlni, majd palackozás előtt (a fentiekben részletesen leírtak szerint) szitán és/vagy sajtvászon segítségével alaposan szűrd le a szilárd anyagokat.

A csipkebogyó olaj 11 felhasználási módja

 • Napi hidratáló arckrémként. Használj csak néhány cseppet; egy kevés is elég!
 • Helyszíni kezelésként közvetlenül hegekre, ekcémára, striákra vagy egyéb problémás területekre.
 • Használd a csipkebogyóolajat más házi testápolási termékek összetevőjeként, amelyekhez olajra van szükség, mint például a házi ajakbalzsam receptünk, körömvirágos vagy levendulás kenőcs, vagy ez a csipkebogyó szappan recept. Például fele-fele arányban használhatsz csipkebogyóolajat és fele körömvirágolajat, hogy extra erős gyógyító kenőcsöt készíts!
 • Ha étkezési hordozóolajat használ, a csipkebogyóolajat salátaöntetként, páclében vagy más kulináris alkotásokban is felhasználhatja.
 • Alkalmazd A csipkebogyóolajat a repedezett sarkakra és lábakra.
 • Száraz kezekre, vagy köröm- és körömágybőr „krémként”.
 • Masszázsolajként.
 • Száraz, repedezett vagy kicserepesedett ajkakra vagy az orr körül, ha az orrnyálkahártya felhorzsolódott.
 • Dolgozz néhány cseppet a nedves hajba, hogy lágyítsad a hajat és kisimítsd a töredezett hajvégeket.
 • Égési sérülések, kiütések, napégés vagy horzsolások enyhítésére.
 • Használjad száraz könyökre vagy más durva bőrfelületekre.

 

Forrás: How to Make Nourishing Rosehip Oil + 12 Ways to Use It ~ Homestead and Chill


1288 Views 0 Ratings Rate it