Édesburgonyás snackek, sütemények, pörköltek és levelek

Avatar Gadam | 2021.11.17. 34 Views 0 Likes 0 Ratings

34 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Az édesburgonya szállítható Bryant Terry legújabb könyvében, Fekete étel, amely az új 4 Color Books impresszum alatt jelent meg. (Tekintse meg legutóbbi interjúnkat néhány izgalmas terv megvitatása a munkálatok során.) Az egyik első írásom, amelybe a könyv lapozgatása közben ráakadtam, Howard Conyers rakétatudós és teljes sertés pitmester rövid esszéje volt.

Elmeséli egy örökségből származó édesburgonya történetét („a legédesebb burgonya, amit valaha ettem”), és az apja lépéseket, amelyekkel úgy termesztette és öregítette a gumót, mintha egy drága bordaszem lenne. A szüret csúcspontja egy tálcás burgonya volt, amelyet egy grillgödör aranyló parazsán főztek, egyszerűen (csak tűz, krumpli, só) és bőségesen tálalták – három-négy fontot egyszerre. Ha azt mondom, hogy saját tálcára vágytam a cukros krumplira, miután elolvastam ezeket a sorokat, az lekicsinyli a dolgokat. A másnap egy helyi termelői piacon tett látogatása során megragadta a kuplungot. Tervek készültek.

Nem ez az édesburgonya egyetlen sztárfordulata a könyvben. Kia Damon séf hozzájárulása a Fekete étel házi szakácsok kőre őrölt fehér darát vágnak a sült édesburgonya húsával, ami növeli a pudingosságot. Lani Halliday, a Brooklyn izgalmas Brutus Bakeshop, egy „rózsaszín és arany” sütivel tiszteleg a NYC ikonikus fekete-fehér sütije előtt, édesburgonyával megfűzve. „Nem lehet túlbecsülni az édesburgonya jelentőségét a régióban élő fekete népek étrendjében és történelmében” – állapítja meg, és ez a gondolat az egész szövegben visszhangzik.

Rahanna Bisseret Martinez „Hogyan tájékoztatja a fekete értelem a főzőshow-k jövőjét” című esszéjében a Top Chef Junior A döntős az édesburgonyát a „fekete amerikai létezés” metaforájaként képzeli el, Ralph Ellison filmjének egy jelenetét felhasználva. Láthatatlan ember felépíteni az ügyét. (Előre érdemes megnézni Bisseret Martinez esszéjét is a TASTE-ról az agua de jamaica hajlékony kényelmét.

Számomra mégis a legnagyobb édesburgonya-kinyilatkoztatás az olvasásból Fekete étel Betty Vandy receptje és elmélkedése a párolt édesburgonya levelekről. A szálastakarmány Sierra Leone-ban található, ahol a leveleket pörkölt plázaként készítik, és „olyan afrikaiak, amennyire csak lehet”. Vandy technikája a levelek okra, padlizsán és vajbab főzésére vezetett le a YouTube főzős videó nyúllyuk. Most, Amerika nagy édesburgonya-ünnepének közeledtével nyilvánvaló, hogy ideje hűsölni a mályvacukorral, felkutatni a zöldeket, és egy kicsit jobban elgondolkodni azon, hogyan lehet az édesburgonyát oly sokféleképpen ünnepelni.

[ad_2]
Forrás


34 Views 0 Ratings Rate it