Fali lámpa – egyszerű tervezés és beszerzés (×)

Avatar Gadam | 2023.09.12. 31 Views 0 Likes 0 Ratings

31 Views 0 Ratings Rate it

A lakóterek kialakításához szervesen hozzátartoznak a különböző lámpák és világítótestek is. Ezek amellett, hogy betöltik funkciójukat, az enteriőr megjelenését is új szintre képesek emelni. Ehhez persze érdemes tudatosan tervezni, a beszerzés pedig már tényleg gyerekjáték.

Fények kavalkádja

Egy lakótér dizájnja, belső tereinek megjelenése számos tényező összhangjától függ. Szerepet játszanak benne a bútorok, kiegészítők, de a szoba kialakítása vagy akár a falak színe is. Az egyik legfontosabb tényező mégis talán a fény, mely több tekintetben is esszenciális szereppel bír. Ez esetben értelemszerűen sok szó esik a természetes fényről is, hiszen ez energetikai szempontból is kiemelt fontosságú. Emellett azonban a mesterséges fény sem elhanyagolható.

Napjainkban számos különböző világítótest, álló vagy épp fali lámpa érhető el az online térben is, melyek tudatos elhelyezésével a szobák sötétedés utáni hangulatát is remekül meghatározhatjuk. Sokan talán nem is gondolnák mekkora szerepe lehet a lámpák fényének, azonban valóban elképesztő hatással bírnak a stílusosan megvilágított terek. A komfort mellett pedig természetesen a funkció sem elhanyagolható szempont.

Tudatos tervezés

Egy fali lámpa vagy épp bármilyen más típusú világítótest esetén lényegében két elvárásnak kell megfelelni. Egyrészt ott a funkció, vagyis hogy a lámpa milyen módon képes megvilágítani az adott teret, ez esetben persze sok múlik a használt izzón, illetve a fali lámpa pozícióján is. Emellett pedig bátran állíthatjuk azt is, hogy egy lámpa önálló esztétikai funkcióval is bír, melynek akkor is érvényesülnie kell, ha épp nincs felkapcsolva a világítás. A lámpa webshopok kínálata e tekintetben is sok lehetőséget tartogat.

A weboldalakat böngészve persze nehéz valójában vizualizálni azt, hogy a saját házunkban, lakásunkban hogyan is mutatna az adott fali lámpa, illetve miként érvényesülne annak fénye. Ezért is lehet fontos lépés a tudatos világítástervezés, mely során minden világítótest olyan helyre kerül, hogy az teljes mértékben a szoba megjelenésének javítását szolgálja és a funkció tekintetében is kifogástalan legyen. Ehhez persze jellemzően a fali lámpa mellett más típusokra is szükség lesz.

Széles fényválaszték

Sok más műszaki cikkhez hasonlóan napjainkra a világítástechnika is kifejezetten fejlett területnek számít. A különféle formatervvel rendelkező álló, mennyezeti vagy fali lámpák az elérhető világítási megoldások tekintetében is kifejezetten sokfélék. A manapság elérhető különböző LED izzók, fények egyrészt költséghatékony, másrészt intelligens világítási megoldásokat tesznek lehetővé a háztartások számára is. Egy fali lámpa tehát önmagában csak az eszköz, melyen keresztül megvalósíthatjuk világítási elképzeléseinket.

A hangsúly természetesen ez esetben is az egyensúlyon van. A világítástervezés során mindenképpen fontos megtalálni a balanszot a fény mennyisége és minősége között egyaránt. A túlvilágított terek sokak számára zavaróak lehetnek, de természetesen ugyanez igaz egy túl kevés fénnyel rendelkező lakótérre is. A fali lámpa kínálat és a sok egyéb más világítótest bőven ad lehetőséget a tervezésre, ehhez pedig mindenképpen érdemes szakértő segítséget kérni.

Szakmai Szponzor: elter.hu


31 Views 0 Ratings Rate it