Lélegzetelállító folyékony füst készítése házilag

Avatar Gadam | 2022.06.12. 2186 Views 0 Likes 0 Ratings

2186 Views 0 Ratings Rate it

Folyékony Füst készítése házilag

A folyékony füst egy erőteljes hozzávaló, amelyet húsokhoz és más ételekhez készíthetsz. Füstös grillízzel spékeled meg az étkeket. Otthon elkészítheted a saját folyékony füstödet, azonban vagy füstölőre vagy grillsütőre lesz szükséged. Olyanra, amelyen kémény van. A folyamat nagyon egyszerű, de elég sok időt vesz igénybe.

A trükk az, hogy a füstös kondenzátumot, amely akkor szabadul fel, amikor fahasábot füstölsz a grillen, füstölőben vagy tűzön fel kell fognod. Nézzük a lépéseket.

Folyékony Füst házilag 1. lépés: A tűzforrás beállítása. Lehetséges eszközök

 1. Indítsd be a gázgrillt a könnyű folyékony füstöléshez:

  Amikor a láng meggyulladt, állítsd a hőmérsékletet magasra, és melegítsd elő a grillt körülbelül 260 °C-ra.

 2. A füst előállításához használhatsz egy húsfüstölőt is:

  Amikor a faszén elégett, és a parázs már tűzforró, tedd át a parazsat a füstölőbe. Terítsd ki a parazsat a faszéntálra, és hagyd, hogy a füstölő magas hőfokra, vagyis körülbelül 149 °C-ra melegedjen fel. A füstölők általában alacsonyabb hőmérsékleten sütik az ételeket, mint a grillsütők, mivel úgy tervezték őket, hogy inkább füstöléssel, mint közvetlen hővel főzzenek.

 3. Harmadik lehetőség, hogy faszenes grillsütőt használsz:

  Helyezz el egy darab újságpapírt a sütő alatti fémtartályba. Töltsd meg az indító többi részét faszénnel. Gyújtsd meg az újságpapírt, és várj, amíg a faszén meggyullad, elég, és szürkévé válik. Aztán öntsd a forró parazsat a tálba, és terítsd szét a grill közepén. Hagyd a grillt előmelegedni körülbelül 20 percig, amíg el nem éri a 260 °C-ot.

 4. Kemence grill:

  Helyezz összegyűrt újságpapírt a kemence aljára. Tegyél egy maréknyi száraz gallyat az újságpapír tetejére. Gyújtsd meg az újságpapírt több helyen. Amikor a gallyak már égnek, tegyél hozzá egy-két kisebb fahasábot.
  Amikor a tűz meggyulladt, tegyél hozzá még néhány nagyobb rönköt. A tűz jellemzően 260 és 316 °C körüli hőmérsékletet ér el. Hagyd leégni a fát, hogy forró, izzó parázs maradjon utána.

Folyékony Füst házilag 2. lépés: A Faforgács Füstölése

Folyékony Füst készítése házilag.I.

 1. Válaszd ki a faforgácsot

  A füstöléshez és a folyékony füst készítéséhez szinte bármilyen fát használhatsz. A legnépszerűbb fafajták közé tartozik az alma, a cseresznye, az őszibarack, a nyírfa, a tölgy, a juhar. A gyümölcsfák enyhén édes és gyümölcsös aromát kölcsönöznek a folyékony füstnek.

 2. Áztasd a faforgácsot 30 percig

  A faforgács kicsi és könnyen meggyulladhat, ezért fontos, hogy füstölés előtt áztasd be. Tegyél körülbelül 2 csésze (180 g) faforgácsot egy nagy tálba, és öntsd tele vízzel. Hagyd benne 30 percig. A nagyobb fadarabokat nem kell beáztatni a füstölés előtt.

 3. Csöpögtesd le a faforgácsot

  Tedd át szűrőbe a faforgácsot. Hagyd őket a szűrőben kb. 5 percig, hogy a felesleges víz lefolyjon. Ez segíti a fa gyorsabb felmelegedését.

 4. Csomagold fóliába a megszűrt fadarabokat

  A lecsepegtetett fadarabokat tedd egy nagy alufólia közepébe, és hajtsd fel a fólia oldalait, hogy egy nyitott tasakot kapj. A fólia helyett használhatsz faforgácsfüstölő dobozt is, ha van ilyened. Ez Esetben helyezd a forgácsot a dobozba, és tedd rá a fedelet. Fotó a Folyamatról.

 5. Tedd a fadarabokat a grillre vagy a parázsra

  Egy grillcsipesz segítségével emeld fel a faforgács csomagot, ügyelve arra, hogy a fólia ne nyíljon ki.
  Faszén- vagy gázgrill esetén tedd a faforgácscsomagot közvetlenül a grillre, a faszén vagy a láng oldalára.
  Füstölő használatakor helyezd a forgácsot a grillrácsra a faszén fölé.
  Kemencében pedig a fóliát közvetlenül a forró parázsra kell tenned.
  Nézd meg a képen.

 6. Főzd a faforgácsot a grillételekkel együtt

  Főzhetsz húst, zöldséget vagy más ételt a füstölőn, miközben a folyékony füstöt készíted. Ezzel egyedi ízaromával töltöd meg a folyékony füstöt.

  A főzés és a folyékony füst készítése egyszerre a legjobban füstölő használatával működik, mert nem kell variálnod vagy mozgatnod a szerkezetet. Kóstolhatod az ételt is akár.
  Grillen is főzhetsz ételt, miközben a folyékony füstöt készíted, de akkor óvatosan el kell távolítanod a tepsit, a keverőtálat, hogy megfordítsd vagy ellenőrizd az ételt. Mindenképp használj sütőkesztyűt vagy szilikonkesztyűt a művelethez.
  Nézd meg képen.

Folyékony Füst házilag 3. lépés: A folyékony füst kinyerése

 1. Tegyél szorosan egy Bundt sütőformát a kémény tetejére

  Csukd le a füstölő vagy grill fedelét. Csúsztass egy tepsit, sütőformát a kémény tetejére úgy, hogy a kémény a tepsi közepén lévő lyukon keresztül szellőzzön.  A Bundt serpenyő ideális erre a feladatra, mert a serpenyő közepén lévő lyuk lehetővé teszi, hogy a hő és a nedvesség a közepén keresztül emelkedjen fel. Nézd, így.

 2. Fedd le a Bundt formát egy keverőtállal

  Keress egy hőálló fémtálat, amelynek átmérője megegyezik a Bundt-formával. Fordítsd meg a tálat, és használd fedőként az alatta lévő serpenyő lefedésére. Így a Bundt-formába felszálló hőt, füstöt és nedvességet a tál „csapdába ejti”, és az alatta lévő serpenyőben gyűjti össze.

 3. Fedd le jéggel a tálat

  Helyezzen néhány fagyasztott jégcsomagot a fejjel lefelé fordított fémtál tetejére. A forró füst és a hideg tál közötti hőmérsékletkülönbség hatására füstös kondenzáció képződik a tál tetején. Ez aztán folyékony füstként lecsöpög a tepsibe, amit össze tud gyűjteni.
  Jégcsomag helyett használhatsz egy zacskó jeget vagy jéggel töltött fagyasztózacskót is.

 4. Hagyd a faforgácsot egy órán át füstölni

  Akkor van kész, ha az étel már megsült, vagy ha a parázs elégett. Egy órának elégnek kell lennie, hogy legalább néhány teáskanál (néhány milliliter) folyadékot összegyűjts.

 5. Gyűjtsd össze a folyadékot a tepsiből

  Amikor a parázs már elégett, és a faforgácsból minden füstöt kinyertél, óvatosan emeld ki a tálat és a tepsit a kéményből. Használj kesztyűt, a fém még mindig forró lehet. Itt a kép a folyamatról. 

 6. Palackozd és tárold el a folyékony füstöt

  Távolítsd el a tálat a Bundt-forma tetejéről. Helyezz egy tölcsért egy kis üvegedénybe, és öntsd a Bundt-edény tartalmát az üvegbe. Távolítsd el a tölcsért, és zárd le az üveget légmentesen. Tárold a folyékony füstöt szobahőmérsékleten a felhasználásig. Így csináld.

A folyékony füstöt felhasználhatod grillmártások, pácok, babok és más ételek ízesítésére.
A legjobb eredmény elérése érdekében a folyékony füstöt 6 hónapon belül használd fel.

Fontos! Csak mértékkel fogyassz folyékony füstöt (különösen a házi készítésű változatot), mivel számos rákkeltő anyagot tartalmaz.

Folyékony Füst készítése házilag: Videó

Szakmai források:

How to Make Liquid Smoke (with Pictures) – wikiHow

https://youtu.be/BlN9jCNdvLY?t=64

https://youtu.be/ulNceEms9wo?t=148

https://www.bonappetit.com/test-kitchen/cooking-tips/article/wood-smoking-meat

http://www.seriouseats.com/2010/04/cooking-out-how-to-grill-barbecue-or-smoke-meat-with-wood-chips-chunks-and-logs.html

https://youtu.be/nxJtjg6PvSw?t=16

https://www.thriftyfun.com/Homemade-Liquid-Smoke-1.html

https://youtu.be/nxJtjg6PvSw?t=40


2186 Views 0 Ratings Rate it