Gluténmentes Quinoa lapos kenyér recept | Élelmesen

Avatar Gadam | 2021.02.09. 693 Views 0 Likes 0 Ratings

693 Views 0 Ratings Rate it

GYIK


A quinoa lapos kenyér gluténmentes?

A quinoa lepénykenyerünk valóban gluténmentes. A quinoa magok finom lisztté vagy durva őrleményré változtathatók, és felhasználhatók gluténmentes süteményekben, kekszekben és még kenyérben is.

A többi gluténmentes liszthez, például a rizshez vagy a hajdinához képest a quinoa táplálóbb és ízesebb eredményeket hoz. Az apró magok végül is szuperélelmiszerek, és minden előnyüket beleteszik süteményeikbe.

A quinoa liszt házi készítése inkább érintett lehet. A lepénykenyér receptünkben gluténmentes tésztát készítettünk quinoa alapú tészta felhasználásával, és kidolgoztunk egy egyszerűsített eljárást. Vessen egy pillantást az első két lépésünkre, ha nem lehet előre elkészített quinoa lisztet vásárolni.

Ha gluténmentes sütésbe kezd, és több ízt és táplálékot keres, mint a rizsliszt vagy a hajdina liszt, akkor próbálja ki a quinoát. Nem fog csalódni.

Quinoa kenyér vs búzakenyér: melyik egészségesebb?

A gluténmentes étrendet folytató emberek számára a quinoa liszt a búzaliszt egészséges alternatívája lehet a kenyér elkészítéséhez. A quinoa liszt nyer a sima fehér liszttel szemben, míg a teljes kiőrlésű liszt nagyobb küzdelmet folytat, és ugyanolyan jó lehet kenyér készítéséhez, az étrendi igényektől függően. Vizsgáljuk meg közelebbről az adatokat, és nézzük meg, mitől jobb az egyik kenyérfajta, mint a másik, és miért.

Így áll a 100 gramm teljes kiőrlésű liszt 100 gramm főtt quinoával szemben – amelyet a quinoa lepénykenyereinkhez készítettünk – az Healthline.com adatai alapján.

  • Kalóriák: Quinoa 120 kalóriát tartalmaz, míg a teljes kiőrlésű 340 kalóriát tartalmaz. Alacsony kalóriatartalmú étrend esetén a quinoa kenyér jobb, mint a búzakenyér.

  • Fehérjék: A quinoa-ban 4,4 gramm fehérje van, szemben a teljes kiőrléssel járó 13,2 grammal. A teljes kiőrlésű fehérjék azonban szinte egyedülálló módon származnak glutén – a celiacákra káros vegyület – míg a quinoa fehérjék igen teljes. A fehérjék “teljesek”, ha tartalmazzák mind a kilenc aminosavat, amelyekre a testednek szüksége van [1]. Ritkán fordul elő, hogy a növényi eredetű táplálék teljes fehérjéket szolgáltat, amelyek ehelyett gyakoriak az állati termékekben. A quinoa kenyér kiváló állati fehérjepótló lehet a vegán étrendben, és gluténmentes.

  • Rostok: A teljes hőforrás átveszi a vezetést ezen a tápanyagon, 10,7 gramm a quinoában lévő 2,8-mal szemben. Ebből adódóan, a teljes kiőrlésű kenyér jobb szálforrás azok számára, akik tolerálják a glutént.

  • Glikémiás index: A quinoa glikémiás indexe 50, míg a kereskedelemben előállított teljes kiőrlésű kenyér 70 körül mozog a quinoa kenyér jobb a cukorbetegek számára.

Vegyünk le néhány következtetést.

Ha vegán étrendet folytat, fontolja meg a teljes kiőrlésű kenyér kiváltását a quinoa kenyérrel a jobb fehérjeforrás érdekében.

Ha gluténmentes étrendet folytat, akkor a quinoa kenyér az egyetlen megfelelő lehetőség itt. Bár sok más típusú gluténmentes kenyér is élvezhető, a quinoa lisztből készültek táplálóbbak lesznek.

A cukorbetegeknek a teljes kiőrlés mellett kell dönteniük a fehér kenyér helyett, de a quinoa kenyér a jobb választás, hogy a vércukorszint ne pattanjon be.

Mindenki más számára a quinoa kenyér ízes alternatívája lehet a klasszikus teljes kiőrlésű kenyérnek, de testének előnyös lehet mindkettő elfogyasztása. A kettő közül bármelyiket a fehér kenyér helyett kell választania, amelynek sima lisztjétől megfosztották a legtöbb rostot és tápanyagot.


Source link


693 Views 0 Ratings Rate it