Válogatott hatásos vízhajtó megoldások házilag

Avatar Gadam | 2022.06.16. 1161 Views 0 Likes 0 Ratings

1161 Views 0 Ratings Rate it

Egyes gyógynövények és étrend-kiegészítők segíthetnek a víz kiválasztásában (vizelethajtó), valamint a nátrium- és víz visszatartásban. Ha Hatasos vizhajtot keresel Hazilag összegyűjtöttünk Neked egy válogatást. Bármelyiket használhatod otthon.

Hatásos vízhajtó növények:

 • Gyermekláncfű
 • Gyömbér
 • Petrezselyem
 • Galagonya
 • Boróka

Az alábbiakban hét olyan gyakori gyógynövényt és étrend-kiegészítőt mutatunk be, amelyek természetes vízhajtóként működnek. Korai tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy ezek közül az alternatívák közül számos segít a szervezetnek kiválasztani a felesleges folyadékot. Mielőtt kipróbálnád ezeket, beszélj orvossal az adagolásról és a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokról. Különösképp, ha már szedsz valamilyen vízhajtót. Bármelyiket leginkább teaként tudod elkészíteni hazilag.

1. Pitypang

Hatasos vizhajto Hazilag.I.

Egyesek számára a pitypang csak egy gyomnövény. Kutatások azonban megállapították, hogy a növény egyik vegyülete fokozza a veseműködést és növeli a vizelés gyakoriságát. Próbáld ki a pitypangot teaként.

2. Galagonya

A rózsafélék családjának ez a rokona erős vizelethajtó. Csökkentheti a folyadék felhalmozódását, ami azt jelenti, hogy javíthatja a pangásos szívelégtelenség tüneteit is. Kutatások kimutatták, hogy a növény tápanyagai növelik a vizeletkiválasztást és a vizeletáramlást.

A galagonyabogyók szintén vízhajtó hatásúak, és segíthetnek a veseproblémák kezelésében. A galagonya tea formájában kapható.

3. Boróka

Hatasos vizhajto Hazilag.II.

A boróka növényt már a középkor óta használják vízhajtóként. Kevés modern kori tanulmány bizonyította előnyeit, de az örökzöldről kimutatták, hogy állatokban jelentős hatással van a vizelet mennyiségére.

Mint sok természetes vízhajtó, úgy tűnik, a boróka sem csökkenti a káliumszintet, mint egyes gyógyszerek. Próbáld ki a borókát hús- és vadételek ízesítéséhez is.

4. Zöld és fekete tea

Mind a zöld, mind a fekete teákról kimutatták, hogy természetes vízhajtóként működnek.

5. Petrezselyem

Bár a petrezselymet elsősorban köretként használják, hasznos lehet azoknak, akik nehezen tűrik a vízhajtó gyógyszereket. Egy 2002-es tanulmány szerint segíthet a vizelet mennyiségének csökkentésében. Egy újabb kutatás szintén megerősítette vízhajtó tulajdonságait.

6. Hibiszkusz

Hatasos vizhajto Hazilag.III.

Ez a gyönyörű virág több, mint a külseje. A hibiszkusz egyik faja, a rózsafű, egy 2012-es tanulmányban jelentős vizelethajtó hatást mutatott ki. Egy másik tanulmány ugyanebből az évből azt is megállapította, hogy a hibiszkusz segít növelni a vese szűrését. A hibiszkusz tea formájában kapható.

7. Vízhajtó élelmiszerek

A fölsorolt természetes vízhajtók mellett a nátriumcsökkentés és a több testmozgás is segíthet a folyadékfelhalmozódás csökkentésében. További jótékony megoldást jelenthet a több, vízhajtást serkentő gyümölcs és zöldség fogyasztása is. Ezek az élelmiszerek közé tartoznak:

 • görögdinnye
 • szőlő
  bogyós gyümölcsök
 • zeller
 • spárga
 • hagyma
 • fokhagyma
 • paprika

Egyéb hatekony vizhajto megoldások hazilag

 1. Testmozgás:
  A fizikai aktivitás segíthet megszabadulni a felesleges folyadéktól azáltal, hogy fokozza a szövetek vérellátását és izzadásra késztet (Tanulmány)
 2. Növeld a Magnéziumbevitelt: A magnézium egy elektrolit, amely segít szabályozni a folyadékegyensúlyt. A magnézium-kiegészítők a premenstruációs szindrómában szenvedő nőknél a folyadékvisszatartás csökkentésében is szerepet játszanak (Tanulmány).
 3. Fogyassz káliumban gazdag ételeket: A káliumban gazdag élelmiszerek fogyasztása fokozhatja a vizelettermelést és csökkentheti a nátriumszintet (Tényforrás).
 4. Maradj hidratált: A dehidratáció növelheti a vízvisszatartás kockázatát (Tanulmány).
 5. Fogyassz kevesebb sót: A magas sótartalmú étrend elősegítheti a folyadékvisszatartást. (A megállapítás Alapja).

 

Szakmai forrás: 15 Natural Diuretics: Herbs, Supplements, Foods, and Drinks (healthline.com)


1161 Views 0 Ratings Rate it