Hogyan készítsek interjút?

Avatar Gadam | 2021.12.13. 1706 Views 0 Likes 0 Ratings

1706 Views 0 Ratings Rate it

interju keszites

Interjú készítéshez elsősorban empátia szükséges. Nem szabad túlizgulnod a dolgot. A legfontosabb, hogy természetes legyél, és kellőképpen felkészült. Az alábbi cikkben az online újságíróiskolában tanultak, illetve a személyes tapasztalatokat adom át neked. Ha valóban igényes interjút akarsz készíteni, olvass tovább.

Hogyan készüljek fel az interjúra?

Ismerd meg az interjúalanyodat, illetve magát a témát. Vedd a fáradtságot, és nézz után a nyilatkozatainak. Keresd fel a közösségi oldalát. Azok az anyagokat is olvasd el, amikkel nem értesz egyet. Dolgozd fel, és vázlatpontokban akár nyomtasd is ki azokat a forrásokat, ahonnan dolgoztál.

Ez magabiztossá tesz. És te irányíthatod az interjút, mint riporter.

Ha lehetséges, beszéld meg előre az interjúalanyoddal, hogy nagyjából meddig tart majd a beszélgetés. Ne erőltesd, hogy előre megküldöd neki a kérdéseidet. Azzal elveszik a spontán érzés az egész interjúból. Lényegében élvezhetetlenné is válhat.

Készíts be diktafont vagy bármilyen más módon rögzítsd a felvételt. Erről értesítsd az interjúalanyt.

Mielőtt belefogtok a az interjúba, csevegj vele könnyedén. Ha kevésbé tapasztalt nyilatkozóról van szó, vagy te magad izgulsz túlzottan, jobb, ha egy laza általános beszélgetéssel nyittok.

Hogyan készítsem el az interjút?

Itt érdemes betartani az alábbi íratlan szabályokat.

  1. Úgy viszonyulj hozzá,  mintha simán egy ismeretlennel beszélgetnél, akiről szeretnél minél többet megtudni.
  2. Kerüld az általános kérdéseket, látszódjon rajtad, hogy valóban érdekel a munkája, vagy az, ami miatt beszélgetsz vele. Hagyd el a kliséket. Például: milyen érzés volt, és társai…
  3. Merj merész kérdéseket is feltenni. Legyél akár provokatív, de ne tolakodó.
  4. Bármit megkérdezhetsz, csak mosolyogj hozzá. Az mindig segít.

Mit tegyek az interjúkészítés után?

  1. Ha képek is készülnek riport közben, akkor azokat mutasd meg vagy később küldd neki. Hadd válassza ki, melyiket vállalja el. Vagy ő maga küldjön fotókat, és írja le, hogy hozzájárul a megjelentetéshez.
  2. A rögzített felvétel alapján írd meg a riportot cikkben, vagy vágd meg, ha videóról van szó. Szöveg esetén természetesen a szerkesztésre része is rád marad. Itt ne szó szerint írd le, amit mondott. Fel fog tűnni, hogy a beszélt nyelv mennyire sok töltelékszót tartalmaz. Ez mindenkire jellemző. Ezeket nyilván ne írd bele a végleges szövegbe. Az interjú tartalma legyen olvasmányos. Ha időközben rájöttél, hogy egyes részek unalmasak, vagy időrendben megcserélnéd őket, természetesen megteheted, hogy változtatsz rajtuk.Videós interjú esetén ez nyilván bonyolultabb, mint szöveg esetében, de ott sem kivitelezhetetlen. Ügyesek kell megvágni a felvételt.
  3. Küldd el neki, a kész anyagot megjelenés előtt. Fontos, hogy tartalmilag nem módosíthatja, vagy írhatja át. Annyit tehet, hogy elutasítja, és kéri, hogy ezt azt javíts ki benne. Ezt megteheted természetesen. Sőt.
    És, ha megírta, hogy elfogadja, vissza már nem léphet tőle.
  4. Nyilvánvalóan az elfogadás után már te sem módosíthatsz rajta. Illetve, ha mégis megteszed, akkor jöhet egy újabb kör kiküldése, és várakozás a visszaigazolására.

 


1706 Views 0 Ratings Rate it