Hogyan készítsünk alaprajzot, amire a tervezők is csettintenének?

Avatar Gadam | 2022.04.27. 43 Views 0 Likes 0 Ratings

43 Views 0 Ratings Rate it

Ha a irigylésre méltó házat, irodát szeretnél, amibe csillogó szemmel léphetsz be, akkor az alábbi lépéseket kövesd az alaprajz tervezésnél. Nem kell hozzá mérnöknek lenned.

Melyek a tökéletes alaprajz készítés legfontosabb jellemzői a ház tervezésekor?

Sokoldalú és rugalmas

Gondoskodj arról, hogy a jövőben egy iroda könnyen átalakítható legyen gyerekszobává, akár a család, akár egy jövőbeli vevő számára.

Ideális szobabeosztás

Győződj meg róla, hogy a hálószobák távol vannak a szórakozóhelyiségektől. A fürdőszobák ne nézzenek szembe olyan közös helyiségekkel, mint az étkező vagy a nappali. A legtöbb embernek tetszik, ha a konyha az étkező vagy a nappali felé nyílik, így aki éppen főz, még mindig kapcsolatba léphet a vendégekkel, vagy szemmel tarthatja a játszó gyerekeket.

A méret számít

Bármely szoba vagy folyosó kialakításakor gondolj arra, hány ember tartózkodik majd egyszerre az adott térben. Van-e helyük mozogni? Van-e hely a bútorok számára, hogy minden tervezett tevékenységet el tudjanak látni?

Illeszkedj a prioritásokhoz és az életstílusodhoz

Ha fontos a kellemes időtöltés, győződj meg róla, hogy a konyhából jó átjárás van a külső térbe és a nappaliba. Ha otthonról dolgozol, gondoskodj, hogy a dolgozórészleg ideális fényt kapjon, és esetleg csendes helyen legyen.

Pl. Ha munka közben mosol, kényelmetlen lehet, mint kavics a cipődben, ha három emeletet kell megmásznod, hogy a dolgozószobából a mosógépnek helyet adó fürdőszobába juss.

Találd meg az egyensúlyt az építészeti részletek és a praktikus szempontok között. Gondolj a gyerekek biztonságára, a takarításra, a fűtési és hűtési számlára, mielőtt beleszeretnél néhány fenséges lépcsőházba vagy padlótól a mennyezetig érő ablakokba.

Hogyan készíts alaprajzot? 11 profi tipp

Sok időt és bosszúságot spórolhatsz meg magadnak, ha gondos méréseket végzel, és átgondolod a következő kérdéseket, mielőtt elkezdesz rajzolni.

1. A meglévő terek mérésekor fektesd a mérőszalagot laposan a padlóra, és mérd meg a helyiség méreteit több helyen, különösen ott, ahol a bútorok szorosan illeszkednek majd. Ne feltételezd automatikusan, hogy a falak párhuzamosak.

2. A bútorok elhelyezése előtt keresd meg a kiálló ablakpárkányokat, és jegyezd fel az elektromos csatlakozóaljzatok, villanykapcsolók, szellőzők és termosztátok helyét.

3. Az íróasztal elhelyezésekor tedd fel magadnak a kérdést: „Mit akarok nézni, amikor ott ülök?”.

4. A ház/iroda tervezésénél először határozd meg, hogy a vendég háttal lesz -e majd az ajtónak, amíg nálad tartózkodik. Vannak, akiknek ez nagyon fontos. A többi tervezési döntés ebből az alapvető döntésből fog következni.

5. A tükröződés csökkentése érdekében igyekezz elkerülni, hogy a számítógép-monitorok közvetlenül az ablakok felé nézzenek.

6. Hagyj elegendő üres helyet az irattartó szekrények előtt, hogy a fiók kihúzható legyen. Plusz legalább további 18 centimétert hagyj rá, hogy a fiók előtt kényelemesen megálljon valaki.

7. Biztosíts megfelelő munkaterületet az íróasztaloknál vagy a fülkéknél. Ha irodáról van szó. Az íróasztal munkaoldala és a legközelebbi fal vagy bútor közötti távolságnak legalább  130 centinek kell lennie (a legtöbb ember 150 centit kényelmesebbnek találja).

8. A bútor és a fal közötti járási távolságnak legalább 70 cm-nek kell lennie lakóhelyiségben (a 90-100 cm előnyösebb). Közterületen legalább 100-110 cm legyen..

Hogyan készítsünk alaprajzot, amire a tervezők is csettintenének?

9. Ahhoz, hogy a bútorok elhelyezése előtt ráérezz a járófelület szélességére, helyezz el egy szalagvonalat a padlón, hogy leellenőrizd, hogyan éreznéd magad a különböző méretek esetén.

10. A bútorok elhelyezésekor egy lakóház terv esetén tartsd észben, hogy a legtöbb bútor 5-7 centiméterrel távolabb lesz a faltól.

11. Ne sorakoztasd fel az összes bútort a falak mentén. Törd meg a teret. A szőnyegek, kanapék vagy más bútorok szögben történő elhelyezése segíthet elkerülni a túlságosan merev érzést.

 

Hogyan rajzolj alaprajzot ügyesen?

Az alaprajz készítésének néhány alapvető lépése van:

  1. Határozd meg a megrajzolandó területet. Ha az épület már létezik, döntsd el, hogy mekkora részét (egy szobát, egy emeletet vagy az egész épületet) fogod ábrázolni. Ha az épület még nem létezik, ötletelj a helyszín mérete és alakja alapján.
  2. Végezz méréseket. Ha az épület már létezik, mérd le a falakat, az ajtókat és a bútorokat, hogy az alaprajz pontos legyen. Ha az alaprajz egy teljesen új területre készül, győződj meg róla, hogy a teljes terület elfér-e ott, ahol építeni fogják. Célszerű megvizsgálni a hasonló területeken épült épületeket, hogy az alaprajzhoz becslésként felhasználhasd őket.
  3. Rajzold meg a falakat. Adj hozzá falakat az épület minden helyiségéhez, ügyelve arra, hogy méretarányosan rajzold meg őket.
  4. Adj hozzá építészeti elemeket. Kezdd el a tér jellemzőinek hozzáadását a megváltoztathatatlan dolgok, például az ajtók és ablakok, valamint a hűtőszekrény, a mosogatógép, a szárítógép és más fontos készülékek feltüntetésével, amelyeket meghatározott helyre kell elhelyezni.
  5. Add hozzá bútorokat, amennyiben az alaprajz ezt megköveteli.

Az Abszolút könnyebbség kedvéért használhatsz alaprajz tervező programot is.

Források:
Smartdraw 1.
Smartdraw 2.

Együttműködve: Kanape-Shop.hu


43 Views 0 Ratings Rate it