Tanulság! Hogyan készítsünk beosztást?

Avatar Gadam | 2022.05.03. 45 Views 0 Likes 0 Ratings

45 Views 0 Ratings Rate it

Tanulság! Hogyan készítsünk beosztást?

Hogyan készítsünk beosztást okosan és egyszerűen. Végre Neked is sikerülhet. Kövesd ezt a 15 lépést.

Tanulságos Technika! Így készítsünk beosztást ügyesen

Beosztás készítse 1. lépés

Készíts egy listát arról, amit naponta meg kell tenned. Ne aggódj, ha ez rendezett-e vagy sem. Ez csak az ötletelésről szól, nem pedig a teendők listájáról.

Beosztás készítse 2. lépés

Írd le a nagy és a kis feladatokat. Egyetlen tevékenység sem tekinthető túl kicsinek. Ha valamit meg kell tenned, akkor azt meg kell tenned.

Beosztás készítse 3. lépés

Tedd fel magadnak a tevékenységeddel kapcsolatos kérdéseket. Milyen feladatokat kell elvégezned minden nap ahhoz, hogy munkába járhass? Mit kell tenned ahhoz, hogy a gyereket biztosan elhozd az iskolából? Meg fogsz lepődni, mennyi apró feladatot kell elvégezned ahhoz, hogy a nagyobb feladatokat elláthasd.

Beosztás készítse 4. lépés

Elemezd a listát. Ha úgy érzed, kevés vagy egyáltalán nincs szabadidőd, értékeld újra a feladatokat, hogy kiderüljön, feltétlenül szükségesek-e egyáltalán. Lehet, hogy egyes feladatokat hatékonyabban is el lehet végezni, vagy át lehet delegálni.

Hogyan készíts beosztást 5. lépés

Nyisd meg a Microsoft Excel vagy egy hasonló táblázatkezelő programot. Készíts egy oszlopot a lap bal oldalán az időpontokkal, és egy sort a hét napjaival a tetején.

Hogyan készíts beosztást 6. lépés

Párosítsd a feladatokat az időpontokkal. Kezdd azokkal a tevékenységekkel, amelyeket minden nap egy bizonyos időpontban kell elvégezni. A fenti értékelés alapján a feladatokat aszerint ütemezd be, hogy szerinted mikor van a legtöbb értelme a feladatok elvégzésének. Arra is ügyelj, hogy a nap folyamán biztosíts magadnak egy vagy több szünetet.

Hogyan készítsünk beosztást 7. lépés

Szervezd a tevékenységeket nagyobb időintervallumokban. Az óránkénti időkeretek általában elég nagyok. Azonban időbe telhet, amíg egyes feladatokhoz szükséges tempót fölveszed, ezért 90 perces vagy akár kétórás blokkokra is szükség lehet. Ne felejts el 30 perces feladatokat is beütemezni.

Tanulság! Hogyan készítsünk beosztást?

Beosztás készítése 8. lépés

Tartsad rugalmasan a beosztásodat. Nehéz megjósolni, hogy az egyes tevékenységek mennyi időt vesznek igénybe. Ezért győződj meg róla, hogy a menetrend szükség esetén könnyen mozdítható egyik vagy másik irányba. A váratlan késések esetére is számolj be egy kis csúszásidőt.
Ne ess abba a hibába sem, hogy a pihenőidőt „pufferzónának” használod. A relaxációs időt nem szabad luxusnak tekinteni; ugyanolyan fontosnak kell tekintened, mint bármely más tevékenységet.

Beosztás készítése 9. lépés

Nyomtasd ki a táblázatot. Általában hasznos, ha több példányt is kinyomtatsz. Egyet tegyél ki a hűtőre, egyet a hálószobába, egyet pedig a fürdőszobába. Húzd alá vagy emeld ki a fontos tevékenységeket.

Hogyan készítsünk beosztást? 10. lépés

Színezd ki a feladatokat. Használj különböző színű jelölőt a különböző területekre. Használhatsz sárgát a munkához, pirosat a testmozgáshoz, kéket az iskolához és így tovább. Így már egy pillantással is jól érzékelheted, hogyan tervezed a napodat.

Hogyan készítsünk beosztást? Tanulságos kiegészítések. 11. lépés

Mérd fel, mennyi energiád van reggel. A legtöbb ember gondolkodási sebessége és kreativitása reggel a legerősebb. Ezek azonban a nap előrehaladtával általában csökkennek. Ha rád is igaz ez, akkor például az írást, alkotást ütemezze reggelre.

Hogyan készítsünk beosztást? Tanulságos kiegészítések. 12. lépés

Mennyi energiád van délután? Ha te is olyan vagy, mint a legtöbbünk, akkor délutánra az energiád némileg elpárolog. Ha így van, akkor ez egy jó alkalom az unalmasabb, rutinszerű feladatok elvégzésére.

Hogyan készítsünk beosztást? Tanulságos kiegészítések. 13. lépés

Az esték sokak számára a tervezésre és a másnapra való felkészülésre alkalmasak. A „készülődés” feladatai közé tartozhat az ebédcsomagolás, a ruhák elrendezése, valamint a rendrakás és a lomtalanítás.

Beosztás készítése. Tanulságos kiegészítések. 14. lépés

Kezdj el kialakítani a céljaid eléréséhez szükséges szokásokat. Például napi 30 percet fordítani egy regény megírására, a garázs rendbetételére vagy valamilyen új készség megtanulására. Ha minden nap egy kicsit haladsz a célod felé, az segíteni fog abban, hogy kialakítsd azokat a jó szokásokat, amik villámléptékkel juttatnak át a célvonalon.

Beosztás készítése. Tanulságos kiegészítések. 15. lépés

Ha szükséges, esetenként változtass meg bármit, ami nem működik a beosztásodban. Nem kell megvárnod a hét vagy a hónap végét. Néhány naponta apránként hangold újra, amíg úgy nem érzed, hogy működőképes. Valószínűleg havonta is szükséged lesz kisebb-nagyobb változtatásokra, hiszen az életben az egyetlen biztos dolog a változás.

Forrás: WikiHow

 

 


45 Views 0 Ratings Rate it