Hogyan kezeljük a nárcisztistát a munkahelyen

Avatar admin | 2021.05.20. 21 Views 0 Likes 0 Ratings

21 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a cikkben: Hogyan kezeljük a nárcisztistát a munkahelyen

Fénykép: Getty (iStock by Getty Images)

Ha kénytelen bármilyen hosszú ideig foglalkozni egy nárcisztussal – függetlenül attól, hogy szerencsétlensége van romantikus kapcsolatban lenni vele, vagy van egy családjában -, akkor ki kell dolgoznia néhány megküzdési stratégiát, ha csak az érzelmi roncsok csökkentése érdekében, amelyeket ezek a mérgező emberek elkerülhetetlenül maguk után hagynak. És a dolgok sincsenek másként, ha csupán nárcisztussal dolgozol.

Még akkor is, ha a járvány sok munkahelyet kényszerít a virtuális térbe, nehéz lehet elkerülni a nárcisztikus manipulatív és gyakran romboló viselkedését a munkahelyen. Most, hogy többen kezdünk visszavándorolni a fizikai irodákba, minden eddiginél fontosabb emlékeztetnünk magunkat arra, hogyan viselkedjünk valakivel, aki ilyen tendenciákat mutat fel – különösen, ha heti 40 órán át vagy annál tovább leszünk körülöttük.

Melyek a nárcizmus különböző típusai?

A nárcizmus egy olyan spektrum, amely különféle súlyosság szerint működik. A általános alapozó on a tartományok hasznosak lehetnek számodra, ha az irodában egy feltételezett nárcisztával foglalkoznak. Általánosságban elmondható, hogy három típus van, akik az alábbiakban ismertetik a fémjelzett tulajdonságokat:

Grandiózus nárciszták: Ezeknek az életnél nagyobb személyiségeknek mindig reflektorfényben kell lenniük. Olyan emberekről van szó, akik imádatra vágynak, gyakran mások kárára – olyan emberek, akik szeretnek fecsegni, és akik gyakran a csúcsra emelkednek. (Talán ez a személy a főnököd.)

Kiszolgáltatott nárciszták: Ez a kifejezés egy rendkívül érzékeny embert ír le, aki gyakran szereti ápolni az önértékelés érzését azáltal, hogy társul valamihez, amit sikeresnek vagy nagyszerűnek tart, például egy drága ruházati márkához. Ennek ellenére ez a személy könnyen megsebesül, néha félénknek tartják, és megerősítésre vágyik, annak ellenére, hogy gyakran azt gondolják, hogy jobbak, mint a körülöttük élők.

Rosszindulatú nárciszták: Ez a feltétel messze a legpusztítóbb formája. Mint A Lifehacker az év elején rámutatott, a rosszindulatú nárcizmus általában különféle állapotok kombinációja, beleértve a nárcisztikus személyiségzavarot (NPD), a szadizmust és a paranoiát. Ezeket az embereket jobban érdekli az emberek közvetlen bántalmazása, mint más nárcisztákat.

A viselkedés megértése segíthet abban, hogy ne kerüljön bele a számtalan problémába, amelyet egy nárcisztikus megpróbál létrehozni.

Mi a teendő, ha nárcisztussal dolgozik

A nárcizmus másképp nyilvánulhat meg a munkahelyen, mint otthon, baráti vagy egyéb közeli kapcsolatban. Például egy grandiózus nárcisztikus hajlamos lehet hitelt követelni kollégáik munkájáért. Ha egy ilyen ember közelében dolgozik, akkor nehéz lehet Önnek igényt tartania a sikerek tulajdonjogára.

Cikkében Fast Company 2019-ben, Art Markman pszichológus ezt mondta a munkahelyi grandiózus nárcisztákról:

Ha egy grandiózus nárcisztussal találja magát együtt, akkor el kell ismernie, hogy nehézségei lesznek abban, hogy jóváírja hozzájárulásait, mert a nárciszták hajlamosak arra, hogy a hatáskörükön belül zajló dolgokért hitelt adjanak.

Bár őrületes lehet, ha dicséretet vagy akár szakmai elismerést veszítünk valakitől, aki hamisan hitelt követel a munkájáért, ajánlatos határokat húzni. Lisa Romanotanúsított életvezetési tanácsadó, aki a függőségre és a nárcisztikus bántalmazásra specializálódott, elmondja a Lifehacker-nek, hogy a nárcisztussal való szembenézés minden kísérlete végül hiábavalónak bizonyul.

“Amikor a nárcisztákkal foglalkozunk a munkahelyen, fontos tudomásul venni, hogy a szembesítés nem fog menni” – mondja. – Nem sikerül megpróbálni bebizonyítani tévedésüket, és felelősségre vonni őket. Azt tanácsolom, hogy koncentráljon [your] és képzelje el, hogy olyan emberrel van dolga a világűrből, amely nem követi az etikai normákat. ”

Tehát mit tehet gyakorlatilag? Romano azt tanácsolja, „[documenting] a munkád és [getting] mások pedig jelentkezzenek rajta, miközben megkerülik a nárcisztikus munkatársat. ” Ennek megtétele, amellett, hogy a lehető legkevesebbet panaszkodik a helyzetről, valószínűleg a legjobb megoldása – tanácsolja. És ez a dokumentáció fontos – ha valaha szükségessé válik, akkor pontosan meg akarja tudni mutatni a sajátját munka (végig ütemtervekkel és tényekkel) a hatalmakra, mondja.

Ha igazságtalanul rabolják el a hitelt, akkor jobb megoldás lehet a kérdést bemutatni menedzserének ahelyett, hogy közvetlenül kivonná valakivel, aki soha nem fogja látni a perspektíváját. Ha a nárcisztus megtörténik lenni a menedzsered azonban attól függ, hogy milyen viselkedést árasztanak – írja Markman. A sérülékeny nárciszták „mindenki más sikereinek elismerését vállalják, de a kudarcok vádját mások mellett is terjesztik, anélkül, hogy ennek valamilyen részét magukra vennék” – jegyzi meg.

Sajnos, énHa az ilyen típusú emberek alatt dolgozik, a legjobb megoldás a fenti tanácsok betartása, miközben mindent megtesz hogy átkerüljenek a részlegükről –vagy esetleg teljesen más munkát talál, mint a megosztani vannak végül reménytelen.

Lehetséges előny?

Míg a legtöbb nárcisztikus nem szórakoztató hosszú távon foglalkozni, lehetséges grandiózus nárcisztikus a főnök valóban megadhatja karrier lendületet. Emberek ezzel személyiségtípus azok általában elég mágneses, és gyakran felemelkedik a tetejére vezetői és még erősebb pozíciókba. Markman megjegyzi, hogy ha helyesen helyezi el magát (és amennyiben a kapcsolata pozitív), – bekerülhet az illető belső körébe és esélyük van felfelé emelkedni a szervezetben velük. ”

énn az az eset is, amikor nem hajlandó belépni egy nárcista befolyási körébe jó cselekvés az ellenkezőjére, és maradjon a lehető legtávolabb. „Megtanultam, hogy felhívom a figyelmemet, az összpontosításomat és az energiámat az ilyen munkatársak segítenek fenntartani a béke érzését,– mondja Romano.

És ami a munkakörnyezetet illeti, nem csak a béke érzése szól a a legjobb, amit te reménykedhet?


Forrás link


21 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok