Hogyan lehet gyömbért termeszteni otthon (földön és tartályokban)

Avatar admin | 2021.08.23. 20 Views 0 Likes 0 Ratings

20 Views 0 Ratings Rate it

Az édes és fűszeres tökéletes kombinációja a gyömbér egy egyedi íz, amit egyszerűen nem tudok betelni. Akár gyerekkorából szeretné újra létrehozni a gyömbéres ale fűszerességét, akár frissen reszelt gyömbért szeretne a finom curryhez, a kertben vagy otthon könnyen termesztheti a gyömbért. Ez az útmutató mindent tartalmaz, amit tudnia kell a gyömbér termesztéséről, hogy végtelen mennyiségben kaphasson kedvelt fűszert.

Hogyan neveljünk gyömbért

A kertészkedés iránti szeretetem online megosztásának egyik legjobb dolga az, hogy sok kerttárssal találkozhatok! Az Instagramon találkoztam a kedves Tasha Greerrel Simplestead és elbeszélgettünk Instagram élőben a könyvéről, Növelje saját fűszereit. A beszélgetés után teljesen megszállott voltam a gyömbér termesztésének ötletével!

Nem vagyok nagy fűszertermesztő, ehelyett inkább gyógynövényeket és más gyógynövényeket termesztek. De meghívtam Tashát, hogy beszéljen velem a gyömbérről, és nagyszerű tanácsokat ad, ha valami fűszert szeretne hozzáadni a kertjéhez.

Ez az útmutató pontokat és tippeket tartalmaz a gyömbérgyökér termesztéséhez közvetlenül Tasha könyvéből. Ebben több mint 30 különböző fűszert takar, amelyet bárki termeszthet. Feltétlenül nézze meg Növelje saját fűszereit ha érdekel a tonna fűszer termesztése.

Növelje saját fűszerkönyvét

Újranyomtatás a Grow Your Own Spices engedélyével: Szüretelje le a házi gyömbért, a kurkuma, a sáfrány, a wasabi, a vanília, a kardamom és más hihetetlen fűszereket – függetlenül attól, hogy hol él! Tasha Greer © 2021. Kiadja a Cool Springs Press. Fényképezés Tasha Greer jóvoltából, ahol megjegyezték.

Mi az a gyömbér?

Mindannyian szeretjük, de mi ez a funky, ráncos dolog, amit szeretünk lereszelni? Gyömbér, Zingiber officinale, leginkább a rizóma miatt termesztett növény, bár technikailag az egész növény ehető.

Leginkább kulináris célokra használják, fűszeres, mégis édes ízű. Megtalálható a curry -ben, a mézeskalácshoz hasonló sütésben, a salátaöntetek fűszeres héjában és néhány nagyon népszerű italban.

Honnan jött Ginger?

Érdekes módon fogalmunk sincs, honnan származik a gyömbér. Tasha szerint: „Kultivátornak vagy növénynek tekintik, amely az emberi művelés eredményeként létezik. Nem tudjuk eredetét vagy azt, hogy az emberek mikor kezdték használni. Csak azt tudjuk, hogy nélkülünk nem létezne. ”

gyömbér növény

A fotó Tasha Greer jóvoltából

A gyömbér gyógyászati ​​tulajdonságai

A gingerolok a növény aktív összetevői, amelyek kifejezett fűszeres/édes ízt kölcsönöznek neki. Az összetevők felelősek a gyulladásgátló tulajdonságokért is, sőt ízületi gyulladás kezelésére is használják.

Gyógyászatilag az emberek a gyömbért ismerik a legjobban a gyomorrontás enyhítésére. A virucid tulajdonságok segítenek elpusztítani a vírusokat, így hasznos eszköze a gyógyszeres szekrénynek,

„A gyógyszer leghatékonyabb módja a friss gyümölcslé használata” – mondja Tasha.

Ennek legegyszerűbb módja a gyökér feldolgozása a -val facsaró. Ezután tegye bele a folyadékot jégkocka tálcák, és tárolja a fagyasztóban, hogy kéznél legyen egy könnyen hozzáférhető vírusellenes szer. Adjunk hozzá vizet, mézet és a facsarj citromot hogy szükség szerint csökkentse a fűszerességet.

Hámozott gyömbérgyökér citrommal és egy üveg gyömbérsziruppal a háttérben.

Hogyan neveljünk gyömbért

Rizóma kiválasztása

A legegyszerűbb módja a gyömbér termesztésének, ha a meglévő gyömbérből egy rizóma darabot veszel egy másik termesztéséhez. Könnyűnek hangzik igaz? Annak érdekében, hogy a lehető legjobb gyömbért arathassuk, a legfontosabb az, hogy válassza ki a megfelelő rizómát az induláshoz.

Valószínűleg csak az érintéséről ismerné fel a gyömbért. Ezek szilárd, csomós megjelenésű rizómák, amelyek durva bőrűek. Az élelmiszerboltban megtalálható gyömbér nagy része kínai fajta. Az íze általában enyhébb, és vastagabb bőre lesz, ami elősegíti az eltarthatóságot.

Technikailag bármilyen gyömbért ültethet, amíg nem öreg vagy beteg. Érdemes megjegyezni, hogy az élelmiszerboltból vásárolt gyömbérre növekedési inhibitort lehet permetezni, hogy megakadályozza korai csírázását. Ideális esetben a gyömbért biotermesztőből vagy a helyi termelői piacról szeretné beszerezni.

Kerülje az összezsugorodott és száraz darabokat. Tömött gyömbért szeretne, sok szemmel (növekedési rügyekkel). 4-6 hüvelyk hosszúnak kell lennie, több karral.

Íme Tasha tanácsai a rizóma kiválasztásához:

„A természetes öregedésen átesett érett rizómák a legjobb termést hozzák. Az öregedés általában ősszel következik be, miután a növények hosszú tenyészidejűek voltak. ” Az öregedés az az életszakasz, amelyben a növény anyagcseréje lelassul, mielőtt elpusztul.

nő tartja a gyömbér gyökerét

A fotó Tasha Greer jóvoltából

Ültetés

A legtöbb kertész úgy dönt, hogy a gyömbért beltéren kezdi, majd felmelegedés után kint ülteti. Miután megvan a rizóma, figyeljen arra, hol vannak a szemek. Ha az öregedés utáni gyömbér készen áll a szem nélküli használatra, tárolja meleg helyen, amíg a szem meg nem jelenik.

Vágja a gyömbért körülbelül 1-1,5 hüvelyk széles darabokra. Mindegyik darabnak szemre lesz szüksége. Vágás után hagyjuk 1-2 napig állni, amíg enyhe kéreg képződik.

Ültetéskor töltsön jó minőségű edényt virágföld amíg 2 centiméterre van a tetejétől. Adjon hozzá néhány lassan felszabaduló műtrágyát, és helyezze bele a rizómát körülbelül 1 hüvelyk mély, egészséges szemekkel felfelé.

Töltsön fel egy kis komposztot. Helyezzen el minden rizómát 12 hüvelyk távolságra egymástól. 4 láb magasra nő, ezért ügyeljen arra, hogy alkalmazkodjon az ilyen típusú növekedéshez.

Jól öntözze meg a növényt, és tartsa nedvesen, amíg a hajtások megjelennek. Ez 1 héttől 1 hónapig tart. A gyömbér a szűrt fényt részesíti előnyben, nem a közvetlen fényt. Egy fa alatt, ahol foltos fényt fog kapni, nagyszerű hely van.

A növény csak akkor élhet túl, ha nincs fagy. A fagyveszély elmúltával kora tavasszal, vagy az év bármely szakában lehet ültetni, ha melegebb övezetben él. Trópusi növény, a gyömbér szereti a meleget és a páratartalmat. A legjobban 65 ° F vagy 18 ° C feletti hőmérsékleten nő.

Tasha tanácsa? Íme, mit kell mondania!

„Amikor a talajban nő, rendszeresen döntse meg a talajt a sorai külső széleitől a gyökérterület körül, hogy ösztönözze a rizómák gömbölyödését. Ha a növények virágoznak, hagyja abba a trágyázást. ”

növekvő gyömbér tartályokban

A fotó Tasha Greer jóvoltából

Hogyan neveljünk gyömbért beltéren

Könnyen termeszthet gyömbért beltéren is! Minden, amire szüksége van, a maradék törmelék vagy a vágott gyömbér darab az induláshoz. Áztassa be a rizómát egyik napról a másikra, arra az esetre, ha növekedési gátlója lenne, különösen, ha piacról szerezte be.

Egy edényben kövesse a fent leírt ültetési utasításokat. Ne feledje, hogy az edénynek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy illeszkedjen a rizómák növekedéséhez. Az edénynek is jól le kell folynia, mivel a gyömbér hajlamos a gyökérrothadásra, ha nedves talajban ül.

Ültetéskor csak egy darab gyömbért tegyen minden edénybe. Hagyja, hogy közvetett fényben üljön a ház meleg részében. Figyelj és várj!

Hogyan szüreteljük a gyömbért

Emlékszel az öregedésre? Ekkor a növény lassulni kezd, mielőtt meghal. A levelek sárgássá és barnává válnak. Ez általában akkor fordul elő, amikor a növény kevesebb napfényt kap, és lehűl, jelezve, hogy a gyömbér több rizómát növeszt, hogy elkezdje tárolni az energiát a hidegebb évszakra. Ilyenkor a rizómák is megnövelik védő bőrüket. És sejtette … ekkor készülünk a betakarításra!

A gyömbérnek némi időre van szüksége a növekedéshez. A bébi gyömbért 6-8 hónap múlva lehet betakarítani. Szeretné betakarítani a gyömbért, mielőtt eléri az öregedést. Az érett gyömbér viszont több mint 10 hónapig tart, és a szüret után szeretne szüretelni. Feltétlenül mentse el a legjobb rizómát (kövér és egészséges megjelenésű) a későbbi ültetéshez.

Tasha szerint a gyömbért is korai aratásba csalhatja. „A korai öregedés elindításához vágja le a levelek felső pár centiméterét, hogy csökkentse a fotoszintézist. Ezután 2-3 hét alatt szüreteljen. ”

Betakarításkor kiáshatja és felhasználhatja az egész rizómát. Alternatív megoldásként levághatja a rizóma egy darabját, ha a növény még nő. Ebben az esetben vágjon le egy darabot, amely legalább 2 hüvelyknyire van az állománytól. A növény többi része tovább fog növekedni.

Most, hogy tudja, hogyan kell otthon gyömbért termeszteni és betakarítani, itt az ideje, hogy élvezze. Feltétlenül nézze meg a receptemet házi gyömbérsör. Sokkal jobb íze van, mint a konzerveknek!

Organikus gyömbéres ale szóda egy pohárban citrommal és lime -nal

További bejegyzések az ehető növényekről:

Hogyan neveljünk gyömbért
Forrás link


20 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok