Hogyan lehet megtakarítani a vetőmagokat és javítani a zöldségnövényeken

Avatar admin | 2021.09.01. 44 Views 0 Likes 0 Ratings

44 Views 0 Ratings Rate it

Ebben a szezonban kezdünk búcsút venni az idei veteményestől és tervezni a jövő évre. Mi lehet jobb módszer mindkettő elvégzésére, mint a tavaszi ültetéshez szükséges vetőmagok összegyűjtése és megőrzése? Ha a legjobb zöldségekből magokat ment, a legjobb magokat kapja, ezért érdemes egy kis időt szánni, és megtanulni, hogyan kell a magokat megfelelően megtakarítani.

Zöldségmagok betakarítása és mentése

A különböző vetőmagoknak különböző igényeik vannak a következő évi gyűjtés során. Néhányat egyszerűen át lehet vinni a növényről a vetőmagcsomagba, míg másokat valamivel több odafigyelésre van szükség szárítás vagy erjesztés formájában.

Ebben az útmutatóban három különböző módszert mutatunk be a vetőmagok mentésére és a legnépszerűbb zöldségekhez.

Míg a magvak évente történő beszerzése viszonylag gazdaságos módszer a kert termesztésére, a vetőmag -megtakarítás továbbra is fontos gyakorlat. Ha a legjobban növekvő növények magjait menti, már tudja, hogy virágozhatnak a kertjében!

Évről évre a termés egyre jobb és erősebb lesz, ha továbbra is csak a kert legjobb terményeit takarítja meg. A vetőmag -megtakarítás gyakorlata is hagyományos folyamat. Sokak számára az idősebb generációkból származó magvak növekvő értéke tiszteletben tartja történetüket.

konténerekben sarjadó magvak

Vetőtakarékos kellékek

Először is szüksége lesz egy csomag borítékra a magvak tárolásához és címkézéséhez. Itt rengeteg ingyenes nyomtatható vetőmagcsomagot kínálunk Önnek:

Szüksége lesz egy szerszámra is, amellyel a kertben maghéjokat vághat. Egy kis olló, mint pl hímző olló, tökéletes a munkához. Szüksége lesz egy kosárra vagy papírzacskóra a hüvelyek gyűjtésére a kertben, mielőtt áthelyezi őket a borítékra.

A magvak szárításához és erjesztéséhez papírtörlőre és Befőttes üveg.

Ingyenes nyomtatható vetőmag borítékok / vetőmag csomagok

Hogyan kell menteni a magokat 1. módszer: Érett a kertben

Egyes zöldségmagok, például az alább felsoroltak, jobban csíráznak és jobban nőnek, ha hagyjuk érni és érni közvetlenül a növényen. Ha készen állnak, egyszerűen gyűjtsük össze őket, és tároljuk borítékban a következő évre. Ennél a módszernél válassza ki a magok betakarítását egy száraz napon, kora délután, amikor a magvakban a legkevesebb víz van.

Hogyan kell menteni a kelkáposzta és a retek magját

Szedje le a hüvelyeket, amikor száraznak érzik magukat. A hüvely kinyitásához finoman dörzsölje őket a tenyerei közé.

Hogyan kell menteni a saláta és a káposzta magját

Amikor a saláta vagy káposzta növénye virágozni kezd, tegyen rá egy műanyag zacskót. Amikor a magok készen állnak, természetes módon leesnek, és a zsákba kerülnek, készen arra, hogy összegyűjtse és tárolja. Milyen kényelmes! Ha valami újat szeretne kipróbálni a salátakertjében, próbálja ki ezeket szokatlan leveles zöldek helyette.

szemetes salátazöldek

Hogyan kell menteni a borsó- és babmagot

Ha a hüvely zöld, az azt jelenti, hogy a magok még érnek, és tápanyagokat kapnak a hüvelyből. Legyen türelmes, és várja meg, amíg a hüvely teljesen megbarnul, mielőtt betakarítja. A borsót és a babot tiszta, száraz felületre kenjük, és tárolás előtt hagyjuk száradni egy hétig.

Harapással megmondhatja, hogy a magok elég szárazak -e a tároláshoz. Ha kemény, ha leharapja, készen áll a magburokba csomagolásra és a szezonra való tárolásra. Gyere ültetni, készítse el saját borsó rácsát hogy támogassa az újonnan mentett magjait.

Sárga bab, amely magból nőtt, egy fából készült kerti ágyban lógott ki.

Magtakarékos módszer 2: Erjesztés

Ahhoz, hogy néhány mag megfelelően csírázzon, erjedni kell. Az erjedés kiváltásához mindössze annyit kell tennie, hogy a magokat néhány napig vízben áztatja, majd összegyűjti, megszárítja és tárolja a magokat.

Hogyan takarítsuk meg az uborka magokat

Várja meg, amíg az uborka kissé túlérett, és a hús kissé sárga színűvé válik, majd vágja félbe hosszában, és kanállal szedje ki a magokat.

Dobja a magokat egy félig vízzel töltött Mason edénybe. Fedjük le és hagyjuk állni három -négy napig. A legjobb magok az üveg aljára süllyednek. Gyűjtse össze ezeket a magokat, és papírtörlőn szárítsa meg őket. Ha teljesen megszáradtak, tárolja őket a hűtőszekrényben.

hogyan lehet megmenteni az uborka magjait

Hogyan lehet menteni a dinnye magját

Vágjon félbe egy érett dinnyét, és szedje ki a magokat. Óvatosan öblítse le őket meleg víz alatt, hogy eltávolítsa a felesleges gyümölcsöt. Tegye a magokat egy vízzel félig megtöltött fedett Mason edénybe, és hagyja két-négy napig.

Akárcsak az uborkánál, a legjobb dinnyemag is az aljára süllyed, míg a nem kívánatosak tovább lebegnek. Szárítsa meg az elsüllyedt magokat papírtörlőn, és tárolja őket egy borítékban, amíg készen áll az ültetésre.

A paradicsommagok mentése

A paradicsommag erjesztése még néhány lépést igényel, de nagyon megéri! Paradicsommag esetén csak annyi vizet szeretne, hogy ellepje a magokat és a környező paradicsombeleket.

A Mason edény fedele helyett a Mason edénygyűrűvel csavarja fel és tartsa a papírtörlőt a helyén. Miután néhány napig ült a Mason -tégelyükben, a magvakon teljesen le kell fedni a penészgombát. Igen, ez jó jel!

Ezután a magok készek leszűrni és szárítani. Lásd a részletes utasításokat ezt a bejegyzést arról, hogyan lehet megmenteni az öröklött paradicsommagokat.

Paradicsommagok mentése befőttesüvegbe

A Cucamelon magok mentése

A paradicsomhoz hasonlóan ugyanezzel a módszerrel erjesztheti a cucamelon -t. Magjaik minden évben visszatérnek a maghoz (ugyanaz, mint az eredeti növény).

Ha többet szeretne megtudni erről az elragadó mini gyümölcsről, nézze meg az én cucamelon termesztési útmutató.

egy maroknyi frissen szedett cucamelon a kertből

Vetőtakarékos módszer 3: Kanalazzuk és szárítsuk meg

A kiskanál és a száraz magtakarékossági módszer magában foglalja a magvak eltávolítását a zöldségek belsejéből, és a kiszáradást.

Hogyan lehet menteni a tökmagot

Amikor a tök vagy a sütőtök kemény külső héjat alakított ki, készen áll a betakarításra a vetőmag megtakarítása érdekében. Vágja félbe a tököt vagy a tököt, vegye ki a magokat és öblítse le meleg víz alatt.

Ezután törölje szárazra és terítse szét tiszta, száraz felületen. Várja meg, amíg a tökmag teljesen megszárad, mielőtt csomagolja őket tárolásra.

A tök és a sütőtök különböző fajtái keresztbeporozhatnak egymással, így a megtakarított magvak olyan dolgokat hozhatnak létre, amelyek nem teljesen egyeznek meg a tökével, amelyből a magokat gyűjtötték. Ez igazán szórakoztató meglepetés lehet!

egy tál tökmagot egy tál tökhús mellett

Hogyan kell menteni a bors magját

A legtöbb paprika sötétvörös színű lesz, amikor eléri a teljes érettséget. Ekkor szüreteljük le őket, és vágjuk félbe.

Ujjaival távolítsa el a magokat, és terítse szét papírtörlőn, ne tegye ki a közvetlen napfénynek, majd mosson kezet!

Hagyja a magokat így száradni egy -két hétig, majd tárolja légmentesen záródó edényben. Ha készen áll az ültetésre, nézze meg az enyémet termesztési útmutató a paprikához, édes és fűszeres!

hogyan lehet menteni a jalapeno magokat

Az epermagok mentése

Bár technikailag nem zöldség, az epermagokat könnyen el lehet menteni kenet és száraz módszerrel. Ahelyett, hogy a magokat kanalazná, inkább papírtörlőre kell simítani. Ezután hagyja megszáradni meleg helyen.

Ha megszáradt, összehajthatja a papírt, és ragaszthatja borítékba megőrzés céljából. Tavasszal kaparjuk be a magokat a talajba és nézd meg, ahogy nő az eper.

Személy szerint szeretek alpesi epret termeszteni, és a folyamat közel azonos. Részletesebb utasításokat ebben a bejegyzésben talál hogyan menthetem meg alpesi epermagjaimat.

hogyan kell menteni az epermagokat

Illegális a magvak mentése?

Ami a vetőmag -megtakarítást illeti, sok kertésznek nem kell aggódnia a törvényesség miatt. A legtöbb GMO és hibrid vetőmag szabadalom alatt áll, ami azt jelenti, hogy a gazdák és más kereskedelmi termelők csak akkor termeszthetik ezeket, ha aláírják a szerződést. Ez a szerződés kimondja, hogy nem tudják megtakarítani a magokat a következő évre, csak megvásárolják a vásárolt magvak termesztési jogait.

Ha azonban ragaszkodik a vetőmag -megtakarításhoz kertjében, vagy megosztja szeretteivel és szomszédaival a vetőmag -könyvtáron keresztül, akkor rendben kell lennie. Az öröklött magokat érdemes megmenteni. Nincs nyereség, nincs probléma! Ha többet szeretne megtudni az örökség, a GMO és a hibrid magvak közötti különbségről, látogassa meg ezt a bejegyzést.

erjesztett paradicsommag egy üvegben

A régi magvak még növekedhetnek?

Ültettél már néhány régi magot csak azért, hogy rájöjj, hogy soha nem csíráznak? Néha ez hetekkel késhet a növekvő ütemtervtől, mielőtt észrevenné. Minden magot hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni, hogy a lehető leghosszabb ideig tartson. Mindig írja be a mentés/tárolás dátumát.

Ha megfelelően tárolják, minden magnak egy évig kell tartania. Növénytől függően akár 2-5 évig is jók lehetnek. Például a paradicsom körülbelül 5 évig tart, míg a borsó és a bab csak 2-re. 2. Tároláskor vizsgálja meg az adott zöldségmagot, és tároláskor nyugodtan adjon hozzá egy lejárati dátumot. Így tudja, hogy mit ültessen tavasszal, és soha ne hagyja, hogy bármelyik magja elromoljon az ültetés előtt.

Szeretne más magokat is megmenteni? Kattintson ide, hogy mindent megtudjon virágmagok megtakarítása.

További bejegyzések a magvakról

Most, hogy elmentette ezeket a magokat, készüljön fel a jövő évi vetésre!

Zöldségmagok betakarítása és mentése


Forrás link


44 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok