Mámoros illatgyertya házilag

Avatar Gadam | 2022.09.09. 111 Views 0 Likes 0 Ratings

111 Views 0 Ratings Rate it

iLLatgyertya háziLag

Az illatgyertya készítése gyors, meglehetősen olcsó projekt, amelyben rengeteg hely van a saját preferenciáid és kreativitásod kivirágoztatására. Több tucat gyertya elkészítéséhez szükséges kellékek néhány drága bolti gyertya áráért beszerezhetők. Szóval ideális DIY projektről van szó. Készíts hát házilag finom illatgyertyát.

Illatgyertya házilag: A hozzávalók.

 • Gyertyatartók (hőálló üvegek, poharak, konzervdobozok stb.)
 • Előre viaszolt, előre lecímkézett kanócok
 • Szója viaszpelyhek
 • Szuperragasztó vagy forró ragasztó
 • Olvasztótégely, hőálló kancsó, nagy üvegből készült hőálló tál vagy régi serpenyő.
 • Nagy fazék, amit dupla forralóként használhatunk.
 • Keverőkanál
 • Mérleg
 • Cukorka hőmérő
 • Maszkolószalag
 • Papírtörlő
 • ILLóoLaj (nem kötelező).

Illatgyertya házilag 1. lépés: Válaszd ki a gyertyatartót.

Légy kreatív a gyertyatartókkal! Használtam már befőttesüvegeket, ivópoharakat, konzervdobozokat, korábban vásárolt és elhasznált gyertyák tatóit, sőt még egy kis kerámia virágcserepet is. A takarékossági és vintage boltokban nagyszerű üvegkészleteket találhatsz. A teáscsészék és a kis tálak is zseniálisan működhetnek. Amíg a kiválasztott edények hőállóak, addig csak rajta! A legtöbb üveg- és kerámiaedény hőálló, így ez egy remek kiindulópont.

Illatgyertya házilag 2. lépés: Határozd meg a szükséges viaszmennyiséget.

iLLatgyertya háziLag.I.

Ehhez tudnod kell a gyertyatartód térfogatát. Hogy elkerüljük a bosszantó matekot, megtöltünk a tartályt vízzel, majd egy mérőpohárba öntjük. Lehet, hogy kísértésbe esel, hogy kihagyd ezt a lépést, és csak találgatsz, de ez a legegyszerűbb módja annak, hogy biztos legyél benne, hogy nem pazarol viaszt, és mérhetetlenül sokat segít, amikor egy egész adag gyertyát készítesz.

Illatgyertya házilag 3. lépés: A kanóc méretének kiválasztása.

Több tényezőtől függ, többek között a viasz márkájától, a tartály méretétől és a felhasznált illatanyag mennyiségétől. Sok kanócgyártó kínál online táblázatokat, amelyek segítenek meghatározni a megfelelő méretet. Amikor teszteled a kész gyertyát, világossá válik, hogy túl nagy (nehezen oltható, kormos kanóc) vagy túl kicsi (a gyertya széléig sem jutó olvadt tócsa) volt-e a választás, és a következő adagnál már módosíthatod is.

Illatgyertya házilag 4. lépés: Mérjük ki és olvasszuk fel a viaszt.

Helyezd az olvasztótálat vagy serpenyőt a mérlegre, nullázd le, és mérd ki a megfelelő mennyiségű szójaviaszpelyhet. Minden 2,5 ml-hez, amit az edény vagy edények tartalmaznak, körülbelül 2,54 g szójaviaszra lesz szükséged.

Fotón a Folyamat.

Tölts meg egy nagy fazekat félig vízzel, és forrald fel a tűzhelyen. Ha olvasztóedényt vagy kancsót használsz, engedd közvetlenül a vízbe; ha hőálló tálat használnál, tegyed közvetlenül az edény tetejére, mintha csokoládét olvasztanál. Hagyd, hogy a viasz megolvadjon, időnként megkeverve. Ez eltarthat néhány percig.

Instrukciós kép. 

Amikor a viasz teljesen megolvadt, az olívaolajhoz hasonlóan fog kinézni, és valószínűleg 80 C fok körüli hőmérsékletű lesz – de még nincs kész! Hagyd, hogy a viasz 60C fokosra hűljön, mielőtt illatanyagot adnál hozzá, vagy a gyertyákat kiöntenéd.

Illatgyertya házilag. 5. lépés: Készítsd el a gyertyatartókat.

Amíg vársz, hogy a viasz kihűljön, készítsd elő a gyertyatartókat. Győződj meg róla, hogy minden tartó tiszta és száraz, majd tegyél egy pötty szuperragasztót vagy forró ragasztót a kanóc fém aljára, és nyomd a tartály alsó közepére. Ha széles átmérőjű edényed van (például tál vagy virágcserép), akkor érdemes két vagy három, egymástól egyenletes távolságra lévő kanócot használni, hogy a gyertya egyenletesen tudjon égni.

Itt a segítség, hogyan kell csinálni. 

És ez a pillanat, amikor a kanóc benne van.

Stabilizálhatod a kanócot, hogy egyenesen és egy helyben tartsd, miközben a viaszt öntöd. A kedvenc módszer erre az, hogy egy darab maszkolószalag közepén lyukat vágsz, a kanóc tetejét átvezeted, és a szalagot az edény peremének mindkét oldalára rögzíted.

Itt mutatjuk, hogyan. 

A kanóc stabil itt már. 

Illatgyertya házilag. 6. lépés: Árasszuk el az illatanyaggal.

iLLatgyertya háziLag.II.

Ha illatolajat vagy illóolajat használsz a gyertyák illatosításához, mérd ki egy kis edénybe úgy, hogy 2,5 g illatanyagot adagolsz nagyjából 450 g viaszhoz. A tiszta illóolajokkal trükkösebb dolgozni, mint az illatanyagokkal, mivel a tulajdonságaik olajról olajra változnak. Kivételektől eltekintve általában gyengébb illatot hoznak létre, mint az illóolajok. Ha illóolajokat használsz, kísérletezned kell, hogy eltaláld az ideális keverékeket és arányokat, de én általában a fenti arányokkal kezdem, majd a későbbiekben módosítom, ha nem vagyok elégedett az eredménnyel.

Megjegyzés: Az olajok sokkal erősebb illatúak lesznek az olvasztott viaszban, mint a megszáradt, égő gyertyában.

Miután a viasz 60 fok alá hűlt, keverjed az illatanyagot a viaszba.

Illatanyag csepegtetés a viaszba. Ezután jöhet a kavargatás.

Illatgyertya házilag. 7. lépés: Öntsd formába a gyertyát.

Az illatgyertyákat különböző hőmérsékleten lehet önteni, különböző eredményekkel, a változók közé tartozik a viasz márkája, valamint a tartály mérete és anyaga. Kezdetben a 50 és 60 C fok közötti tartomány a jó – akár több gyertyát is önthetsz az első adagban különböző hőmérsékleten, hogy kiderítsd, melyik működik a legjobban. A képen látható gyertyatétel esetében a viaszt többféle hőmérsékleten öntöttük ki ebben a tartományban, és mindegyik jól sikerült.

Amikor a viasz elérte a kívánt hőmérsékletet, óvatosan öntsd az egyes gyertyatartókba, elkerülve a szalagot és a kanócot. Lassan öntsd, hogy megakadályozd a légbuborékok kialakulását, amelyek miatt a kész gyertya felülete egyenetlennek tűnhet. Hagyd az illatgyertyákat legalább 24 órán át szobahőmérsékleten hűlni, mielőtt elégeted őket.

Még néhány fontos megjegyzés, ha házilag készítesz illatgyertyát.

A tisztítás egyszerű, amíg a viasz még folyékony állapotban van. Csak töröld le papírtörlővel alaposan a maradék viaszt a keverőkanálról, a hőmérőről és az olvasztótégely belsejéről, mielőtt kimosnád.

Miután a gyertyák teljesen kihűltek és megkeményedtek, távolítsd el a szalagot, és vágd le a kanócot kb 0,5 centisre. Ügyelj arra, hogy a kanócot minden gyertyagyújtás előtt továbbra is erre a hosszúságra vágd, hogy megakadályozd a kanóc „gombásodását” és füstölését, és kövesd az egyéb szokásos gyertyaégetési óvintézkedéseket:

Győződj meg róla, hogy a gyertya stabil felületen áll, és soha ne hagyd felügyelet nélkül az égő gyertyát.

Az illatgyertyák égetésekor érdemes odafigyelni arra, hogy az égési időt a gyertya méretéhez igazítsuk. A túl sok rövid égés egymás után „alagútépítéshez” vezethet, amikor a viasz csak a gyertya közepén olvad meg, nem pedig a szélein. Amikor először égetsz egy új gyertyát, hagyd elég sokáig égve, hogy a gyertya teljes teteje folyékony legyen, és általában kerüld a nagy gyertyák túl gyakori, rövid ideig tartó égetését.

Ha csak rövid időd van, válassz kis átmérőjű gyertyát.

 

Forrás: How to Make Candles at Home – DIY Scented Candle Making Guide (food52.com)


111 Views 0 Ratings Rate it