Kertészeti alapismeretek: A növényszaporítás megértése

Avatar admin | 2021.05.28. 20 Views 0 Likes 0 Ratings

20 Views 0 Ratings Rate it

Miután elkezdte a kertészkedést, egyszerűen nem tudja abbahagyni! A növények szaporítása megakadályozhatja, hogy pénztárcája szenvedjen, és továbbra is növekszik a kertje. Itt van, amit tudnia kell a növények szaporításáról.

növény szaporítása

Mi a növényszaporítás?

A növények szaporítása egyszerű és megfizethető módszer több növény megszerzésére. Lényegében a szaporítás egy meglévő növény egy részét veszi át, és új növényt növeszt. Bár ez a módszer segít több növény létrehozásában, megmentheti a haldokló vagy beteg növény egészséges részét is.

A szaporodás osztályozásának két módja van. A szexuális szaporítás a növény virágrészeit használja fel, és az anyanövények génjeit felhasználva újat hoz létre. Ez magában foglalja a magokon vagy spórákon keresztül történő termesztést. A nem szexuális terjedés az, amikor szülőnövényt veszel, és új növényré való regenerálódásra kényszeríted. Lényegében a növényt klónozza, amelyet a növény vegetatív részeivel, például szárakkal, gyökerekkel és levelekkel használnak.

Ez a fő szaporítási típus, amelyre a mai napon összpontosítok: a dugványokkal történő szaporítás. Ha érdekel a másik módszer, itt olvashat mindent a vetőmagról.

új növény szaporítása

Melyek a szaporítás különféle típusai?

Ha több növényi csecsemőt szeretnél, csatold be, mert rengetegféle módon kaphatod őket! Bontjuk le a növények szaporításának egyes módszereit.

Magok

Ezt mindenki ismeri. Ez a szexuális terjedés egyetlen formája, és leggyakrabban az egynyári és a zöldségféléknél fordul elő. A cserjék, az évelők és a fák nehezebbé válhatnak a kezdő kertész számára.

A ravasz kertészek saját magjaikat gyűjthetik a meglévő kertjükből, vagy vásárolhat magokat a vetőmagkatalógusból, online vagy a helyi kertészeti központban.

Olvas: A végső vetőmagkezelési útmutató

tartály palántákkal és talajjelzőkkel

Dugványok

Valószínűleg a legismertebb ivartalan szaporítási módszer, a dugványok a fás és a lágyszárú növényeknél egyaránt a legjobban működnek.

Szárvágások a meglévő növényekből veszik, és gyökerezik talajban vagy vízben, hogy új gyökereket hozzanak létre.

Levágások amikor egyetlen levélre van szükség egy új növény kihajtásához. Ezt a módszert leggyakrabban meghatározott beltéri növényeknél alkalmazzák.

Kerti dugványok készítésénél néhány különféle dugvány létezik, amelyeket egyes növények jobban szeretnek.

  • Növényi dugványok nem fás növényektől származnak, mint például a coleus vagy dáliák. (Igen, a dáliákat szaporíthatod dugványokból!)
  • Puhafa dugványok a fás szárú növények vadonatúj növekedéséből származnak. Leggyakrabban tavasszal vágják, gyengédek és hajlamosak a kiszáradásra.
  • Félkemény fakivágások részben érett fa növekedésből származnak. Érett levelei lesznek, és nem lesz olyan gyenge vagy gyengéd, mint a puhafa kivágása. Nyár elejétől kora őszig viszik őket.
  • Keményfavágások szunnyadó és érett szárakból származnak. Teljesen szilárd, nincsenek jelei az aktív növekedésnek. Ezeket a dugványokat késő ősszel, télen és kora tavasszal vesszük.
a szár különböző részei a növény szaporításához

Osztás

Az osztás nagyszerű módszer jól megalapozott és túlzsúfolt növények szaporításához, egy növény kis részekre osztásával. Egyes növényeknek nyilvánvaló lesz a hajtása, míg mások zsúfolt gyökérgolyók lehetnek.

osztódó pozsgások

Rétegezés

A növények szaporításának réteges módszere megköveteli, hogy a növény egy részét gyökereztesse meg, mielőtt levágná. Ezt gyakran úgy hajtják végre, hogy egy ágat a földhöz hajlítanak, a talajot a tetejére rétegezik, majd az ágat a földre rögzítik.

A növény ekkor a talaj alatti új szakaszban gyökerezik. Miután meggyökerezett, levágható és különálló növényként elválasztható.

A légrétegezés egy másik fejlettebb módszer. Ez magában foglalja a szár hasítását, nedves feltöltését sphagnum moha, és arra várok, hogy a gyökerek bekukkanthassanak.

Oltás

Oltással történő szaporítás az, amikor egy szülőnövényt kivágunk, és ugyanazon faj palántájához vagy alanyához rögzítjük. A két növény eggyé válik, az anyanövény lesz a teteje, a palánta pedig a növény alja.

Egy másik fejlett szaporítási módszer az oltás, amely gyakran a fák méretének szabályozása. Például egy japán juhar vagy Espalier gyümölcsfa törpe alanyja a fa érett magasságát az alany maximális magasságában tartja. Ezután az ágak megtermelhetik az oltott alap leveleit és gyümölcsét.

További információ az oltásról Japán juhar és Espalier gyümölcsfák.

Ágvágások egy halomban

Mi a leggyakoribb módszer a növényszaporításra?

Az átlagos kertész a növények szaporításához magokat, szárrészeket és osztást használ. Könnyen elvégezhetők, és a legtöbb növény ezen módszerekkel szaporítható.

A rétegezés és az oltás trükkösebb módszerek, amelyeket gyakran csak tapasztaltabb kertészek és növénykedvelők végeznek.

Hogyan szaporítsuk a növényeket

Noha a növények szaporítására számos módszer létezik, ezek a növények szaporításának alapjai:

Talajszaporítás

A növényi dugványokat közvetlenül a talajba helyezheti. A vágáshoz vágjon csak egy alacsony csomópontot, azt a pontot, ahol a levél és a szár rögzül. Innen nőnek ki az új gyökerek. Ennek a vágásnak 2-6 hüvelyk hosszúnak kell lennie, és csak a növény egészséges részeiből kell venni.

A vágás elültetéséhez szúrjon lyukat a talajba ceruzával vagy ujjával, mártsa be fűzvíz gyökereztető hormon, és ragassza be a vágást. Csomagolja be a talajt, és szükség esetén támogasson. Ha gyengéden megrántja a növényt, és ellenáll, gyökeret ereszt.

levélvágások terrakotta edényekben

Szaporítás vízben

A vízben való szaporítás néha szórakoztató tudományos kísérletnek tűnik. Figyelnie kell a gyökerek növekedését, és láthatja, hogy segített új életet teremteni!

Szaporíthatja a vízben dugványok segítségével úgy, hogy átvág egy darabot, hagyja, hogy áztassa a vizet, és figyelje, ahogy a gyökerek fejlődnek. Vízszaporítás alkalmazásakor győződjön meg arról, hogy a levelek nincsenek-e a víz alatt, ha szükséges, vágja le az alsó leveleket.

Miután a gyökerek körülbelül egy hüvelyk hosszúak, ültesse át új palántáját a talajba.

tarka növény nő a vízben

Osztály

Osztásához vegyen egy nagy, növényi csomót, és ossza fel újakra. Ássa ki a növény gyökérgömbjét, vagy vegye ki a tartályából. Óvatosan távolítsa el a felesleges talajt a gyökerek ellenőrzéséhez.

Keresse meg a növény természetes elválasztását, és óvatosan húzza szét a részeket a kezével. A nehéz növényeknél szükség lehet a talajkés.

Győződjön meg arról, hogy minden szakaszon megfelelő gyökerek, hagymák vagy gumók vannak a túléléshez. Repot az osztások és megduplázódott a növény!

Pilea peperomioides növényi osztódás

Milyen eszközökre van szükség egy növény szaporításához?

A kivágások elkészítéséhez érdemes egy éles penge vagy pár metszők. Mielőtt bármilyen vágást végezne, a kést bármelyikkel meg kell tisztítania alkohol vagy hígított fehérítő dörzsölése.

A terjedési állomás szintén nagyszerű kiegészítő – ez egy külön hely a növények szaporításához az otthonban. Így könnyen gondozhatja és ellenőrizheti az esetleges vágásokat. A vízszaporító állomásnak keskeny kifolyóval kell rendelkeznie, hogy a levelek ne csúszjanak a víz alatt és tiszta üveg legyen, így ellenőrizheti a gyökereket.

A talaj szaporításához jó minőségre lesz szüksége virágföld hogy a növény elegendő tápanyaggal és légkeringéssel rendelkezzen a sikeres gyökérzethez. A gyökereztető hormon elősegítheti a talajban gyökerező dugványok gyökereinek növekedését.

Te tudod használni palántatálcák sok kivágáshoz ill egyes edények ha egyenként terjed.

A talajkés szükség lehet olyan növények felosztásához, amelyek összefonódtak gyökérrel és nem akarnak szétesni.

A talajkés az egyik kedvenc eszközem

Jobb vízben vagy talajban szaporítani?

Egyes növények hihetetlenül sokoldalúak és könnyen termeszthetők, és több szaporítási módszert is elfogadnak. Más növények csak egyből történhetnek.

Tapasztalataim szerint a víz terjedését a legkönnyebb, leggyorsabb és legszórakoztatóbb figyelni. Pontosan tudja, hol vannak a növényei a szaporítási folyamatban. A víz szaporítása jó a beltéri növényeknek és más lágyszárú növényeknek.

Azonban nem minden növény képes növekedni a vízen keresztül – különösen a fás szárú növények. A legtöbb növény jobb talajgyökérzetet fejleszt ki, és nagyobb lesz a sikere. A víz szaporításával előállított növények néha nem ülnek át jól a talajba.

Ha rájön, akkor a növényre. Mindegyiküknek más a preferenciája a szaporításra, és a legjobb, ha az adott növényt kutatja.

Afrikai ibolya levél szaporítása

Különleges útmutatások a szaporításhoz

Itt, a Kertterápián rengeteg kutatást végeztem az egyes növények különböző szaporítási módszereivel kapcsolatban. Íme néhány speciális útmutató, amelyet megnézhet:

Kertészeti alapismeretek: A növényszaporítás megértése


Forrás link


20 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok