Extra jó madárház készítése házilag (Videó)

Avatar Gadam | 2022.06.22. 694 Views 0 Likes 0 Ratings

694 Views 0 Ratings Rate it

madárház készítése házilag

A madárház készítése házilag egyszerű famegmunkálási projekt, amelyet akár egy hétvége alatt elvégezhetsz. Akár gyerek is segíthet neked benne. Nézd meg ezt a videót, és kövesd a következő lépéseket egy egyszerű madárház megépítéséhez. (Először Egy rövid reklámot látsz majd a videó előtt).

Egyszerű madárház készítése házilag – Alapanyagok:

  • 2,5×15-ös tábla
  • 0,5 cm rétegelt lemez
  • Külső fa ragasztó
  • 3 cm szögek
  • Külső fa töltőanyag
  • Csiszolószivacs
  • Külső festék vagy fafesték
  • Ecset
  • Kötél vagy zsineg a madárház felakasztásához

 

Egyszerű madárház készítése házilag – A lépések:

#1. A fadarabok méretre vágása

Egy gérvágó fűrész és a vágási útmutató segítségével vágd méretre az 2,5×15-ös deszkát és a kb fél centis rétegelt lemezdarabokat. Jelöld meg a középpontot az első és a hátsó fal felső széle mentén. A középpontból kiindulva vágd le mindegyik felső sarkot 45 fokos gércével, hogy csúcsot hozz létre. Figyelj rá, hogy az útmutatóban collban, vagyis inch-ben vannak megadva az adatok. 1 hüvelyk = 2,54 cm.

#2. Fúrd ki a nyílást

Az elülső deszkára rajzolj egy jelet a deszka szélességének közepén, 3 és fél hüvelyknyire (kb 9 cm) a csúcsától. Egy lyukfűrész, lapátfűrész vagy kirakófűrész segítségével vágj egy körülbelül 1¾ hüvelyk(4,5 cm) átmérőjű lyukat.

#3. Az oldalsó és elülső részek rögzítése

Állítsd a két „oldalt” úgy, hogy egy 4¾ hüvelyk (12 centis) magas él felfelé nézzen. Vigyél fel ragasztót mindkét szélére. Helyezd a madárház elejét az élekre úgy, hogy az elülső oldalak egy vonalban legyenek a fal külső oldalával. Egy szögbelövő segítségével üsd be az 1¼ hüvelykes (3 cm) szögeket a madárház előlapján keresztül és az egyes oldalfalak szélébe.

#4. Illeszd fel a madáretető hátlapját

Fordítsd meg a madáretetőt. Kend fel ragasztót mindkét oldalfal hátsó szélére. Helyezd a madárház hátulját az oldalakra. Üss 1¼ hüvelykes(3 centis) szögeket a hátlapon keresztül az oldalfalakba.

Nézd meg képen itt. 

#5. Tedd fel az alapot

Mind a négy fal alsó szélét kend be faanyagragasztóval. Helyezd el az alapot úgy, hogy a hátsó éle egy vonalban legyen a hátsó fallal, az eleje pedig túlnyúljon a madárház elülső falán, hogy egy párkányt hozz létre. Szögeld át az alapot és az egyes szomszédos falakat.

#6. Tedd fel a madárház tetejét

Vigyél fel faragasztót az első és a hátsó fal csúcsára. Helyezd a rövidebb tetőpanelt a helyére, a csúcs csúcsával egy vonalban. Szögeld át a tetőt az első és a hátsó falba, hogy a helyére rögzítsd. Helyezd el a második tetőpanelt úgy, hogy átfedje az első panel szabadon hagyott felső szélét. Szögeld át a tetőn, valamint az első és hátsó falba.

#7. Csinosítsd ki a madárházat

Töltsd ki az összes szöglyukat kültéri minőségű faillesztékkel. Hagyd megszáradni, majd csiszold simára a faanyagot. Vigyél fel két réteg külső festéket vagy fapácot.

#8. Készíts hozzá akasztót

Fúrj egy-egy lyukat a tető mindkét oldalán a csúcs mentén. Nyomj át egy darab zsineget a lyukon, majd egy fogóval húzd át az elülső nyíláson. Csomózd meg a végét, majd húzd vissza a tető belső oldalához. Ismételd meg a másik oldalon, hogy hurkot készíthess. (Alternatív megoldásként rögzíts egy kültéri kampót, vagy hagy ki teljesen az akasztót, és tedd a madárházat egy stabil felületre.)

 

Szakmaforrás: How to Build a Birdhouse – This Old House


694 Views 0 Ratings Rate it