Mennyi ideig tart mentesség a COVID vakcinákkal szemben?

Avatar admin | 2021.06.01. 7 Views 0 Likes 0 Ratings

7 Views 0 Ratings Rate it

Idős ember karja pólyával

Fénykép: Steve Heap (Shutterstock)

Ha teljes mértékben be van oltva a COVID-19 ellen, valószínűleg megkönnyebbülten fellélegzett. De meddig számíthat arra, hogy ez az érzés kitart? A CDC-nek még nem kellett kitalálnia a vakcina utáni immunitás tartósságát honlapjukon, de néhány tanulmány adott néhány nyomot.

És eddig többnyire jó hír. Egy vakcinakutató csoport levele a New England Journal of Medicine-hez Áprilisban (gondolhat ezekre a levelekre, mint például a mini tanulmányok) arra a következtetésre jutott, hogy az emberek továbbra is erős védelemmel rendelkeztek hat hónappal a Moderna vakcina második adagjának megkapása után. A csoport ezt írja: “Bár jelenleg nem ismertek azok az antitest-titerek és vizsgálatok, amelyek a legjobban korrelálnak a vakcina hatékonyságával, az mRNS-1273 által kiváltott antitestek a második dózis után 6 hónapig fennmaradtak, amint azt három különféle szerológiai vizsgálat kimutatta.” Pfizer is áprilisban jelentette be megállapította, hogy a Pfizer-vakcinát kapó emberek a második adag után hat hónappal még mindig védettek.

Ezek a tanulmányi eredmények nem jelentik ezt a védelmet csak hat hónapig tart, csak eddig a hat hónapos ellenőrzési ponton az immunitás még mindig erős. Ne feledje, hogy mindkét oltást decemberben engedélyezték, ezért az oltóanyag csak hat hónapja volt a piacon. A vakcinakísérleti alanyok átlagosan csak két hónapos nyomon követési adatokkal rendelkeztek abban az időben, amikor az oltóanyag-gyártók engedélyt kértek, tehát csak egy kicsit vannak előttünk. (A Johnson & Johnson vakcina későbbi ütemezéssel működik, mint a többi, mivel a kísérletek néhány hónappal a másik kettő után befejeződtek.)

Az emlékeztető lövésekkel végzett vizsgálatok már megkezdődtek, de eddig úgy tűnik valószínűleg legalább egy évbe telik, mire bárkinek szüksége lesz rá, és esetleg tovább. Az immunitás összetett dolog, és a tudósok még mindig nem vezettek le olyan tesztet, amely meg tudná különböztetni a COVID-19 ellen védett és a még mindig fogékony embert. Nagy valószínűséggel tudjon meg többet az elkövetkező hónapokban, de egyelőre valószínűleg biztosak lehetünk a tudásban oltóanyagunk legalább hat hónapig, valószínűleg legalább egy évig, és talán tovább is jó.


Forrás link


7 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok