Miért nincs valószínűleg íngyulladása (de kezelheti a fájdalmat)

Avatar admin | 2021.09.03. 2 Views 0 Likes 0 Ratings

2 Views 0 Ratings Rate it

Az orvos segít a férfi tendinopathia kezelésében.

Fénykép: SuperOhMo (Shutterstock)

A legtöbben hallottuk az „íngyulladás” kifejezést, általában akkor, amikor olyan állapotokról beszélünk, mint a teniszkönyök, az úszó váll, vagy a sok egyéb túlterheléses sérülés, amelyek kialakulhatnak. Amikor túlzott sérülést észlelünk, a felépülési ösztönünk általában a pihenés és a jég. Azonban, ahogy most felfedezzük, a legjobb kezelés valójában a súlyzós edzés. Ennek az az oka, hogy a legtöbb, amit véletlenül íngyulladásnak nevezünk, pontosabban leírható tendinopátia. A különbség nem csak szemantikai kérdés; az is kérdés, hogy melyik kezelés lesz a leghatékonyabb.

Az elmúlt 10-15 évben paradigmaváltás történt azzal kapcsolatban, hogy mit tudunk az ínfájdalom okáról és a kezelés legjobb módjáról. Tekintettel arra, hogy ez az elmozdulás milyen friss volt, még mindig meglehetősen sok a zűrzavar a terminológiával kapcsolatban, valamint azzal kapcsolatban, hogy mi történik valójában az inakkal.

„Orvosi közösségként valóban egy ínre helyeztük át azt a keretet, amelyről úgy gondoljuk, hogy zajlik, ami a névadási szabályok megváltozásához vezetett, ami mindenkit zavarba ejt” – mondta Jennifer Zellers, a Washington Egyetem oktatója St. Louis -ban, akinek kutatása az inakra összpontosít. Tekintettel arra, hogy ez az elmozdulás milyen friss volt, még mindig gyakori, hogy az íngyulladás kifejezést a túlterheléses sérülésekre használják, de ez már nem pontos.

Mi okozza az ínfájdalmat?

A valódi íngyulladás, amely az ín gyulladása, kevésbé gyakori, mint korábban gondolták. Ellentétben, tendinopátia egy általános kifejezés, amely az ín fájdalmára utal. Az íngyulladás esetein kívül ez más okokat is magában foglal, amelyek közül az egyik az ín degenerációja.

Amikor a túlterheléses sérülések, például teniszkönyök vagy úszó vállának kialakulásáról van szó, a tudósok az elmúlt években felfedezték, hogy ez a fájdalom az ín degenerálódásának köszönhető. Az inak degenerációjában az ín apró szakadásokat okoz, vagy a kollagénrostok rendezetlenné válnak. Megfelelő kezelés esetén az ín korlátozottan képes gyógyulni.

“Nincs igazán erős gyulladásos válasz az inakban” – mondta Zellers. „Ami történik, inkább az ín degenerációja mentén zajlik. Az ínből álló rugószerű fehérjék meglehetősen rendezetlenné válnak, az ín összetételének néhány egyéb változásával együtt. De nem gyulladásos. ”

Az ínfájdalom kezelési lehetőségei

Az a felfedezés, hogy az ínfájdalom gyakran nem a gyulladás, hanem a degeneráció következménye, a kezelési lehetőségek megváltozásához vezetett. Korábban a túlterheléses sérülések előírt kezelése a pihenés és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például az ibuprofen szedése volt. Bár ez csökkenti a fájdalmat, valójában nem fogja kezelni a történtek okát.

“Az egyik legjobb bizonyítékként szolgáló kezelés az, hogy fokozatosan növeljük az inak terhelését” – mondta Zellers. „Sokkal inkább arról van szó, hogy valakinek a tevékenységét módosítani kell, nem pedig teljes pihenésre, és sokkal inkább arra, hogy az ín egyre nagyobb terhelést mutasson, de oly módon, hogy az ín képes legyen alkalmazkodni és reagálni, és készen álljon a nagyobb terhelésekre.”

Ez a kezelés gyakran egy fizikoterapeuta vezetésével történik, aki tanácsot adhat arról, hogy milyen gyakorlatokat kell végezni, hány ismétlést és milyen súlyú. Azonban, ahogy Zellers megjegyzi, a progresszív ínterhelés speciális berendezések használata nélkül is megvalósítható. Ehelyett a legtöbb, amire az embernek szüksége lehet, a súly.

„Ha valaki igazán jól érzi magát az önmenedzselés és az önfejlődés módjában, ezt valakinek képesnek kell lennie önállóan kezelni anélkül, hogy hosszú ideig el kellene mennie a fizikoterapeutához”-mondta Zeller.


Forrás link


2 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok