Milyen típusú légművem van? A közös fajták azonosítása és gondozása

Avatar admin | 2021.01.29. 33 Views 0 Likes 0 Ratings

33 Views 0 Ratings Rate it

Ha van légi üzeme, akkor az egyik legfontosabb dolog, amit megtudhat róla, hogy pontosan milyen típusú légi üzem van a tulajdonában! Akár hiszi, akár nem, a Tillandsia több tucat fajtája létezik, és gyakran saját egyéni gondozási igényeik vannak. Így lehet azonosítani a légi növényeket és gondozni őket.

hogyan lehet azonosítani, hogy milyen típusú légművel rendelkezik

A légi növények csak a legmenőbb és legsokoldalúbb beltéri növények, amelyeket elfogadhat. Az Tillandsia fajok nem igénylik a talaj növekedését, mivel leveleiken keresztül felszívják a vizet. Még szórakoztatóbb? Sokféle légnövény létezik! Rengeteg különböző méretben és formában vannak, apró finom kúpoktól kezdve a hatalmas vastag csápokig.

Gyakran amikor az emberek légnövényekre hivatkoznak, nem tudják, hogy milyen típusú légi növényekkel rendelkeznek. Ez létfontosságú információ, mivel a különböző fajtáknak gyakran eltérő gondozási igényeik vannak. Még az üzletekben is szokás találni egy kijelzőt Tillandsia változó méretben, színben és formában, címkék nélkül, amelyek megkülönböztethetnék őket – mindet egyszerűen „válogatott légi növények” zászlaja alatt árulják.

Nagyon sok légi növényfajta létezik, és ez az útmutató bemutat néhány általánosat, valamint néhány bónusz információt mindegyikről.

Hogyan kell gondozni a légi növényeket

Mielőtt alaposabban foglalkozna az egyes fajtákkal, mindenképpen ismerje a légi növények alapjait. Egyszerű gondozásuk, de egyedi igényeik vannak. Ha még nem ismeri a növényeket, van olyan, amely beteges, vagy ha korábban rájuk haltak, olvassa el először ezeket a cikkeket:

A légi növényfajták megismerése

Ez a lista segít kiválasztani a következő légi üzemet, azonosítani a már meglévő növényeket, és megtanulni az egyes fajtákhoz szükséges különleges gondozást. A képeken az egyes légi üzemek melletti számok megegyeznek a lista számozásával.

tillandsia fajták

1. T. stricta ‘Fekete hegy’

Az T. stricta A ‘Black Tip’ egy kis-közepes méretű sötétzöld légi növény, függőleges, hegyes levelekkel, amelyek a végén mélyülnek.

Különleges megjegyzések: ezt tartják az egyik legkönnyebben növekvő légi növénynek, ezért kiválóan alkalmas kezdőknek.

2. T. ionantha v. rubra

Ez a fajta légi növény egy kicsi, gömb alakú levegő növény, élénkzöld levelekkel, amelyek a növény közepén bíbor színűvé mélyülnek. Erősen trichome borítja, homályos megjelenést kölcsönöz neki.

3. T. ionantha „Conehead”

A Conehead légi üzem nagy és alakú, mint egy tüskés toboz. A lomb virágzáskor élénkpirosra pirul, és gyönyörű lila virágcsúcsot eredményez. A levelek egyenesebben nőnek, mint sok más légi növény, így jellegzetes kompakt kúp alakjuk van.

Conehead légi növény világos rózsaszín levelekkel és lila virággal

4. T. ionantha v. scaposa

A nadrágnak egyenes, felfelé növekvő lombja van, amely feszes kötegformát képez. Levelei halványzöldek, néha szinte fehérek lehetnek. Virágzásakor a belső levelek pirosra fordulnak, és élénk lila viráglapot hoznak létre.

Különleges megjegyzések: a levelek törékenyebbek az ilyen típusú légi növényeken, mint mások, ezért legyen óvatos, amikor kezeli. T. ionantha v. scaposa szereti a gyakori öntözést és a hűvös hőmérsékletet.

5. T. magnusiana

Ennek a növénynek vékony, ezüst levelei vannak, amelyek vad sörnyé ágaznak. Virága lila, és a növény közepén felfelé küldött piros tüskén nő.

Különleges megjegyzések: ez a légi üzem kedveli a hűvös hőmérsékletet és a sok légkeringést.

6. T. ionantha Fuego

T. ionantha nagy és kicsi változatban érkezik. Lekerekített, rögös alapja van, tüskés, felfelé nyúló ezüstzöld levelekkel, amelyek virágzáskor tűzvörösre váltanak.

Különleges megjegyzések: könnyen termeszthető és szaporítható különböző körülmények között, ezek jó légi növények a kezdők számára, hogy kipróbálhassák magukat.

7. T. tectorum (AKA hógolyó)

A hógolyó egy bolyhos, fehér légi növény, amelynek levelein szőr van, trichomoknak nevezik, amelyek vonzó hógolyó hatást kölcsönöznek neki. Peruból származik, ahol a szárazabb éghajlatot kedveli. A hógolyónak nem lesz olyan jól forró, párás éghajlaton, így ez egy tökéletes beltéri levegő növény. T. tectorum ritka, ezért meglehetősen drágább, mint néhány más fajta.

Különleges megjegyzések: adni T. tectorum sok légkeringést és hagyja, hogy az öntözés között jól megszáradjon. Csak fürödje ezt a légi növényt, és a párásodást kedvelő fajták számára tartsa meg a párát.

Hógolyó típusú légi növény egy kézben

8. T. stricta ‘Merev lila’

A merev lila ar növény széthúzódó, pókhálós, zöld levelekkel, lilás árnyalattal, vastag, henger alakú pasztell rózsaszín virágokkal rendelkezik.

Különleges megjegyzések: T. stricta legjobb nedves környezetben, jó légkeringéssel. Ha meleg éghajlaton élsz, akár kint is tarthatod őket.

9. T. argentea

Ez a fajta légi növény nagyon kicsi, tömege vékony, ropogós, szőrszerű lombozat. A virág élénkpiros és egyenesen kinyúlik a növény közepéből. Különleges megjegyzések: T. argentináé apró mérete miatt tökéletes bent tartani terráriumok vagy más kis konténerek.

közönséges légi növényfajták

10. T. harrisii

T. harrisii vékony, éles és lefelé göndör halvány mázas levelei vannak. Körülbelül három-öt hüvelyk magasra és három hüvelyk szélesre nőnek. Virágai pirosak és lilák.

Különleges megjegyzések: szülőföldjükön, Guatemalában ezek a növények ragyogó, teljes napfényben nőnek a sziklákon, ezért tartsd őket otthon valahol fényesen.

11. T. brachycaulos v. abdita

Ez közepes méretű, nagyon puha, zöld levelekkel, amelyek élénkpirossá válnak, amikor virágozni kezd. T. brachycaulos v. abdita színes virágokat hoz létre lila, sárga és rózsaszín.

12. T. xerographica (AKA Tillandsias királya)

Van egy jó oka annak, hogy ezt Tillandsias királyaként ismerik! Ez egy nagyon nagy (legfeljebb három láb átmérőjű!) Rozetta alakú légnövény, ezüstkék levelekkel. T. xerographica Mexikó, El Salvador és Guatemala száraz erdőiben honos.

Különleges megjegyzések: Amikor ez a légi növény virágzik, hatalmas, vörös és élénkzöld virágcsúcsot hoz létre, amely hónapokig fog tartani.

különféle tillandsia

13. T. plagiotrophica

Ennek a légi növénynek zöld, zöld lombja van, amely lenyűgöző csillag formájában növekszik, és négy-hat hüvelyk magas lesz. Virágzásakor tiszta fehér virágot termel lombjának közepén. Különleges megjegyzések: San Salvador és Guatemala őshonos, T. plagiotrophica szereti a hűvösebb hőmérsékletet és a jó légkeringést. Helyezze jól szellőző helyre a legjobb eredmény érdekében.

14. T. streptophylla (AKA Shirley templom)

A Shirley Temple növény halványzöld lombja enyhe lila árnyalattal rendelkezik. Széles levelei lefelé görbülnek, és néha gyűrűkké válnak, ezért a „Shirley Temple” elnevezése.

Különleges megjegyzések: A Shirley Temple légi növényei a száraz környezetet kedvelik, ezért ritkábban öntözik őket, mint a többi Tillandsia és hagyja ki a párásítást, mivel nem szeretnek túl párásak lenni. Ehelyett adjon nekik alkalmi fürdőt.

15. T. flabellata rubra

Ez egy nagy légi növény, amelynek széles zöld levelei rubinpiros csúcsokkal és fényes bíbor virágcsúcsokkal rendelkeznek. Általában körülbelül hat-kilenc hüvelyk hosszúra nő, de akár tizennyolc hüvelyk hosszú is lehet.

Különleges megjegyzések: termeszthető talajban cserépben vagy talaj nélkül, mint más légi növények.

16. T. capitata ‘Őszibarack’

Az őszibarack közepes méretű, ezüstös lombú légi növény, amely virágzásakor őszibarack színre változik. Szimmetrikus kúpos rozetta alakúak.

Különleges megjegyzések: T. capitata ‘Barack’ Dél- és Közép-Amerika nedves részein őshonos, ezért szeretik, ha párásítják őket, valamint megfürdetik őket.

nagy légi növényfajták

17. T. baileyi (AKA Bailey labdamohája)

A Biley’s Ball Moss Mexikóban és az Egyesült Államok déli részén honos, ahol fákban növekszik. Ezek a légi növények hosszúak (hat-nyolc hüvelyk) és vékonyak, csápszerű, lekerekített, élénkzöld levelekkel, amelyek felfelé és kifelé nyúlnak. Virágzásakor a lomb a bíbor mély árnyalatává válik.

Különleges megjegyzések: ez Tillandsia könnyedén küldi ki a kölyköket, így ha szaporodni akaró légi növényre vágyik, ez egy jó választás.

18. T. circinata

T. circinata közepes méretű (hat-nyolc hüvelyk magas, egy hüvelykes talppal), ezüstzöld levelekkel, amelyek végül egészen körökbe görbülnek. Virágzásuk élénk sárga vagy lila.

Különleges megjegyzések: T. circinata nagyon tartós, könnyen gondozható növények és gyengén megvilágított területeken is jól teljesítenek.

a tillandsia különböző fajtái

19. T. pruinosa (AKA Fuzzywuzzy)

A Fuzzywuzzy egy nagyon kicsi légi növény, amelyen mindenütt trichómák vannak, ami jellegzetes „fuzzy” megjelenését adja. A hengeres levelek különböző irányba csavarodnak, de általában felfelé nőnek, és sötétzöldek, ezüstös árnyalattal. Világos rózsaszín száron lila virágokat hoz létre.

Különleges megjegyzések: a hűvösebb hőmérsékleteket és a friss, mozgó levegővel rendelkező területeket részesíti előnyben.

20. T. butzii

Ez a fajta légi növény lekerekített, pettyes alapú, vékony, göndör lombozatú, amely felfelé hajt és zöld vagy sárgás színű. Öt-hét hüvelyk magas és legfeljebb négy hüvelyk széles.

Különleges megjegyzések: Ez a légi növény szereti a hűvös, párás éghajlatot és a gyakori öntözéseket, ezért rendszeresen fürdesse és ködösítse.

Milyen fajta Tillandsia van neked? Mondja meg nekünk a megjegyzéseket!

További információ a légi növényekről:


Source link


33 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok