Növény tápoldat válogatás házilag

Avatar Gadam | 2022.09.24. 1325 Views 0 Likes 0 Ratings

1325 Views 0 Ratings Rate it

növény tápoldat házilag

Top válogatást készítettünk házilag készített növény tápoldatból. Ez az összeállítás kiváló társad lesz a növénygondozásban, táplálásban. Válaszd ki a kedvencedet.

Házi orchidea növény tápoldat receptek

Szemcsés műtrágya

Keverj össze alaposan 2 csésze gyapotmaglisztet, 2 csésze csontlisztet és 2 csésze fahamut egy keverőtálban. Tárold lezárt műanyag edényben. Használathoz havonta körülbelül egyszer szórjon 3 evőkanálnyit az orchidea talajára.

Vízben oldódó műtrágya

Merd ki a reggeli kávé maradékát a kannából (csak feketén), és öntsd egy kancsóba. Adagolj hozzá négyszer annyi vizet, majd keverj hozzá 1 teáskanál almaecetet. Tárold zárt edényben. Ne tedd hűtőbe!

Havonta egyszer öntözd orchideát víz helyett ezzel a házilag készített tápoldattal. A keverék különösen jó a lomha orchidea megfiatalítására.

Tojáshéjból készült orchidea tápoldat

orchidea tápoldat házilag.I.

Melegítsünk fel 1 liter vizet egy lábasban, forraljuk fel. Miközben a víz melegszik, mozsárban őröljünk meg 12 tojáshéjat. Amikor a víz felforrt, kapcsoljuk le a hőfokot, és adjuk hozzá a tojáshéjat. A tojáshéjakat egy éjszakán át áztassuk a vízben.

Majd szűrjük le a keveréket egy szórófejes flakonba. Ezzel a keverékkel hetente permetezzük be az orchideákat, hogy kalciumot, káliumot és fehérjét kapjanak.

További Tápoldat Tippek az orchidea számára

orchidea tápoldat házilag.II.

Tehéntej:

A közönséges tehéntej jó fehérjeforrás az orchideák számára. 1 rész tej és 4 rész víz arányban kell hígítani.

Melasz:

A melasz káliumot ad az orchideáknak. Keverj egy teáskanál melaszt egy vagy két liter vízbe, és használd ezt az orchideák öntözésekor.

Epsom-só (Keserű só):

Ha egy teáskanálnyi epsom sót (keserű sót) keverünk kb 2 liter vízbe, és azzal locsoljuk az orchideákat, akkor magnéziummal töltődnek fel. Ne használj emberi felhasználásra készített illatosított epsom sót, hanem a barkácsáruházak kertészeti részlegén kapható formát használd.

Általános tanácsok az orchidea tápoldat kezeléséről

Az orchideák rendszeres tápoldatozást igényelnek, de csak kis dózisban. Bár a házilag készített orchideatápoldatok biztosítják a növény számára a virágzáshoz szükséges tápanyagokat, ügyelj arra, hogy ne adagold túl. Egyszerre csak egy-két szerrel próbálkozz.

A túltrágyázás jelei közé tartozik a fehér kéreg a kéreg tetején, a levélcsúcsok elhalása és a gyökerek megfeketedése. Havonta egyszer öblítsd át a cserepet vízzel, hogy eltávolítsd a tápoldatból  felhalmozódott sót.

Kálium növény tápoldat házilag #1. Banános tojásos oldat

Szárítsunk meg négy banánhéjat és 3 tojáshéjat. Keverjük össze őket, és adjunk hozzá 4 evőkanál epsom sót. A keveréket turmixoljuk por állagúvá. Öntsünk 75 ml vizet a porra, rázzuk össze, és az így kapott folyadékkal öntözzük meg a növényeket.

Alternatív megoldásként káliummal dúsított komposztot is készíthetünk, ha banánhéjat adagolunk a komposztládába.

Kálium növény tápoldat házilag #2. Hínár/moszat tápoldat

Ha szerencsés vagy és víz közelében élsz, a káliumban gazdag hínárgyűjtés is szóba jöhet. Ügyelj arra, hogy inkább moszatot gyűjts, mint hínárt – ez utóbbi sokkal kevesebb káliumot tartalmaz.

Koncentrált Kálium tápoldat házi készítéséhez tölts tele egy vödröt az összegyűjtött hínárral, fedd le esővízzel, és hagyd ázni egy hónapig. Néhány Naponta kevergesd meg. A nitrogén szükségessége miatt adj a keverékhez néhány szál csalánszárat is.

Készíts folyékony trágyát házilag okosan

Keverjünk össze egy tápláló anyagot vízzel, várjunk két-három napot, majd öntsük le a folyadékot. Ezután a műtrágyakoncentrátumot megfelelő mennyiségű vízzel keverjük össze. Ez eléggé hasonlít ahhoz, ahogyan sok kertész trágyát készít a komfortvirágból, csak gyorsabb.

Megjegyzés: Lehetséges, hogy az egy hétnél hosszabb ideig történő áztatás túlzás. A Woods End tanulmánya szerint a fűnyesedék és a hínár esetében a legtöbb tápanyag három nap után már feloldódott a vízben.

Folyékony trágya 3 hozzávalóból:

A saját házi trágya készítése elég egyszerű. 3 anyag kell hozzá:

  • feldolgozott baromfitrágya,
  • fűnyesedék
  • és vizelet

Lehet, hogy az utóbbitól összerezzensz, de attól eltekintve, hogy magas a sótartalma (ami megégetheti a növények gyökereit), a frissen gyűjtött vizelet 1:20 arányban vízzel keverve kiváló, magas nitrogéntartalmú műtrágya, amelyből mindannyiunknak van állandó készlete. Mire megfelelően felhígul, a vizelettrágya elveszíti szagának nagy részét.

A baromfitrágyából, száraz szerves trágyából vagy fűnyesedékből készült házi műtrágyák szélesebb tápanyagválasztékot biztosítanak, és az anyagok kiválasztásában olyan kreatívak lehetünk, amennyire csak akarunk. A fűnyesedék számos oldható nitrogént tartalmaz, ezért adhatsz belőle hozzá néhány maréknyit, ha netán vödörszámra készítenél folyékony műtrágyát.

Attól függően, hogy mennyit szeretne készíteni, az alábbiakban két „receptet” következik. A folyékony kivonat leöntése után a visszamaradt trutymót a komposztba lehet dobni.

Folyékony trágya készítési módszer #1. Negyed adag

  1. Tegyünk 4 evőkanál feldolgozott baromfitrágyát vagy kevert száraz szerves trágyát egy negyedliteres üvegbe, és töltsük fel langyos vízzel. Csavarjuk rá a fedelet, és rázzuk erőteljesen össze. Aztán két napig tartsuk szobahőmérsékleten.
  2. Aztán öntsük a folyadékot egy másik üvegbe, és hígítsuk vízzel a kívánt erősségre. Csemetékhez nagyon híg keveréket használjunk, 1 rész kivonatot 4 rész vízzel keverjünk. A szín alapján megbecsülhető az oldat erőssége.

Folyékony trágya készítési módszer #2. Vödörnyi adag

  1. Az elkészítéséhez tegyél egy vödörbe egy csésze feldolgozott baromfitrágyát vagy kevert szerves trágyát, valamint néhány marék fűnyesedéket, apróra vágott üszög- vagy csalánlevelet.
  2. Ezután töltsd meg a vödröt körülbelül 3-4 liter vízzel. Keverd össze jól. Majd egy elhasznált törülközővel letakarva tedd az árnyékba.
  3. Két nap múlva szűrd át a tartalmát egy másik vödörbe. A koncentrátumot az öntözőkannában keverd össze vízzel. Nagyjából 1:5 az arányban a víz javára.

Mire figyelj?

A folyékony műtrágyák házi készítésénél nagyjából csak annyit lehet elrontani, hogy túl erős oldatot használsz, vagy túl sokáig hagyod erjedni a keveréket. Esetleg a gyökerek beáztatása helyett a növények leveleire fröcskölöd a tartalmát.

Mindig a gyenge oldat mellett dönts, mert az alulhígított kivonatban lévő sótöbblet sérült gyökerekhez és barnult levélszélekhez vezethet.

Ami a főzési időt illeti, két nap után kellemetlen szag kezd kialakulni, négy nap után pedig egyenesen borzasztóvá válik. Ezen a ponton a keverék már túlérett, és itt az ideje, hogy kidobd és újrakezd az egész folyamatot.

A házi készítésű folyékony műtrágyák biológiailag túl aktívak ahhoz, hogy el lehessen őket tárolni, ezért a legjobb, ha kis tételeket készítesz, hogy mindig legyen friss készleted.

A trágyát is tartalmazó, vadon erjesztett készítményeknek a talajban van a helyük, nem pedig a növényeken, mivel nagy a baktériumterhelésük. Legyél óvatos, amikor zöldségeket áztatsz vele és kerüld el, hogy ehető növényi részekre kerüljön belőle.

Forrás: Making Homemade Liquid Fertilisers (growveg.co.uk)


1325 Views 0 Ratings Rate it