Optimális műhelyt kialakítani – Hogyankell.hu

Avatar admin | 2021.02.17. 61 Views 0 Likes 0 Ratings

61 Views 0 Ratings Rate it

[szerkesztés] Hogyan kell optimális műhelyt kialakítani?

Muhely-berendezes-tippek-trukkok.png

A műhely kialakítása során számos szempontot érdemes figyelembe venni. Ebbe persze nemcsak az az egyes bútorok, eszközök elhelyezése, hanem a különböző tárolási megoldások kiválasztása is beletartozik. Ha minderre megfelelő időt szánunk, akkor a szerszámok szinte mindig kéznél lesznek, és persze a műhelymunka is gördülékenyen zajlik majd.

 1. Mérjünk, és tervezzük meg a munkateret és a szerszámok helyét! Az optimális műhely kialakítása, bizony, gondos tervezéssel kezdődik. Fogjunk mérőeszközt, papírt, ceruzát (ez utóbbi kettő kiváltható akár egyszerűbb ingyenes tervezőprogramokkal is), és készítsük el a műhely tervét! Nézzük meg, hogy mekkora munkatérre lesz szükségünk! Ezt akár egy éles próbával is érdemes tesztelni, eljátszva a tipikus mozdulatokat, ezáltal megtudhatjuk, hogy hány négyzetméterre lesz szükségünk. Meg kell tervezni a haladási utat is, majd mindezek alapján azt, hogy hová kerüljenek a szerszámok. A gyakran használt eszközöket célszerű a konkrét műhelymunka helyéül szolgáló részhez, pl. a munkaasztal közelébe helyezni, amire pedig ritkábban van szükségünk, az kerülhet távolabb is.
 2. Asztal, ami, ha kell, tárol is. Ahogyan azt már fent említettük, a műhely általában a műhelyasztal köré szerveződik. Ugyanakkor arról is érdemes néhány szót ejteni, hogy milyen is legyen ez a műhelybe szánt speciális bútordarab. Mindenképpen olyat érdemes választani, amelyen nemcsak a konkrét munka végezhető el kényelmesen és biztonságosan, hanem akár a szerszámok tárolására is alkalmas. A kínálat egyébként széles, megtalálhatók a fiókos, az ajtós, illetve a kettő kombinációjából álló darabok egyaránt. A fiókban általában a kisebb szerszámok férnek el, míg az ajtóval zárt részek mögött már komolyabb mérettel rendelkező tárgyak is tárolhatók.
 3. Szortimenter, szerszámosláda, szekrény, avagy mit tároljunk és hol? A tervezés során mindenképpen mérjük fel azt, hogy milyen szerszámokat, illetve milyen alkatrészeket (fogyó eszközöket) kell majd tárolni a műhelyben. A szortimenterben, például, akár több tucat azonos kategóriába tartozó, de eltérő méretű tárgy (pl. csavar) helyezhető el egyszerűen. Szerszámosládát is úgy vásároljunk, hogy előre tudjuk, mi kerül majd bele, így biztosak lehetünk abban, hogy minden el fog férni, mindennek meg lesz a megfelelő helye! A szekrények a nagyobb szerszámok, illetve a műhelymunkához szükséges anyagok tárolását segítik.
 4. A szekrények, dobozok mellett használjuk ki a falat is tárolásra! Erre szolgálnak a falra szerelhető szerszámtartó megoldások, amelyek praktikus elhelyezést nyújtanak a műhelyben, de akár otthon, vagy a garázsban is. Az ilyen fali tárolók gyors hozzáférést biztosítanak a szerszámokhoz és a különböző kellékekhez. A fali szerszámtartót érdemes a műhelyasztal közelében, karnyújtásnyira elhelyezni.
 5. Mobilitás a műhelyben. Ha gyakran előfordul, hogy a műhelyben lévő szerszámokat más helyszínen történő munkavégzés miatt szállítani kell, akkor mindenképpen érdemes zárható, bőröndös megoldásokban gondolkodni. Amennyiben nagyobb műhelyről van szó, és jellemző a műhelyen belül nehezebb szerszámok mozgatása, akkor érdemes egy vagy több szerszámos kocsi beszerzését is fontolóra venni. Ezek akár 150 kg-ot is simán elvisznek a „hátukon”, a profibb változatokban pedig még a biztos megállásról gondoskodó, fékezhető kerekek is megtalálhatók extraként.
 6. Amennyiben a műhelyben tűz-, illetve robbanásveszélyes anyagokat (pl. hegesztéshez szükséges gázpalackot) is tárolunk, ezek védelméről szintén gondoskodni kell! Ilyen esetekben, az esetleges vészhelyzet elhárítása kapcsán is, számos teendő akad, pl. poroltókészülék elhelyezése a műhelyben. Ne feledkezzünk meg a vonatkozó jogszabályi és tűzvédelmi előírások áttanulmányozásáról és az előírások betartásáról sem! Ha valamiben nem vagyunk biztosak, kérjük szakember segítségét!
 7. Még a bevásárlás előtt menjünk be a műhelybe, és a terv alapján képzeljük el, ahogyan dolgozunk! Tehetünk akár konkrét mozdulatokat is az „asztalon”, illetve nyúljunk oda a „szerszámokért”. Ekkor még mindig kiderülhet pár olyan tényező, ami miatt érdemes finomítani a terven. Ha pedig minden stimmel, akkor jöhet a műhely berendezése!
 • A műhelymunka befejezése után célszerű mindig rendet rakni, különben hiába az optimális tervezés, a jól átgondolt és gondosan megvalósított tárolási stratégia, a végén majd azért nem találunk valamit, mert nem tudjuk, legutóbb hová is tettük.
 • Bármilyen jellegű munkát végzünk, rendkívül fontos a jó megvilágítás. Ez a precíz munkavégzés és persze a biztonság alapja is egyben, hiszen így pontosan látni fogjuk, amin dolgozunk.
 • A szakáruházakban kérjük ki olyan szakember segítségét, aki segít elkerülni a műhely berendezése során felmerülő gyakori buktatókat!
 • A tervezéshez: papír, ceruza, vonalzó vagy ezt kiváltó egyszerű tervezőprogram
 • Szerszámok
 • Tárolási megoldások
 • Biztonsági berendezések
 • Szakember segítsége
 • Használati útmutatók, balesetvédelmi és tűzvédelmi előírások
 • Ha otthoni műhelyről van szó, mindenképpen gondoskodjunk annak megfelelő zárásáról is! Ez nemcsak a vagyonvédelem kapcsán fontos, hanem azért is, hogy, például, egy kisgyermek még véletlenül se tudjon bejutni a számára veszélyes szerszámok és anyagok közé.
 • Az optimális műhely berendezése során ne feledkezzünk meg saját biztonságunkról sem: vegyünk (és használjunk is) védőszemüveget, védőkesztyűt, illetve olvassuk el az adott szerszám használati útmutatójában található biztonsági előírásokat is!


Source link


61 Views 0 Ratings Rate it

 • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok