Top 3 orchidea tápoldat recept házilag

Avatar Gadam | 2022.06.22. 3060 Views 0 Likes 0 Ratings

3060 Views 0 Ratings Rate it

Az orchideák számára szükséges tápoldat elkészítése házilag egyszerű és olcsón megoldható, ha hétköznapi háztartási cikkeket használsz. Itt van néhány házi orchideatápoldat recept.

Házi orchidea tápoldat receptek

Szemcsés műtrágya

Keverj össze alaposan 2 csésze gyapotmaglisztet, 2 csésze csontlisztet és 2 csésze fahamut egy keverőtálban. Tárold lezárt műanyag edényben. Használathoz havonta körülbelül egyszer szórjon 3 evőkanálnyit az orchidea talajára.

Vízben oldódó műtrágya

Merd ki a reggeli kávé maradékát a kannából (csak feketén), és öntsd egy kancsóba. Adagolj hozzá négyszer annyi vizet, majd keverj hozzá 1 teáskanál almaecetet. Tárold zárt edényben. Ne tedd hűtőbe!

Havonta egyszer öntözd orchideát víz helyett ezzel a házilag készített tápoldattal. A keverék különösen jó a lomha orchidea megfiatalítására.

Tojáshéjból készült orchidea tápoldat

orchidea tápoldat házilag.I.

Melegítsünk fel 1 liter vizet egy lábasban, forraljuk fel. Miközben a víz melegszik, mozsárban őröljünk meg 12 tojáshéjat. Amikor a víz felforrt, kapcsoljuk le a hőfokot, és adjuk hozzá a tojáshéjat. A tojáshéjakat egy éjszakán át áztassuk a vízben.

Majd szűrjük le a keveréket egy szórófejes flakonba. Ezzel a keverékkel hetente permetezzük be az orchideákat, hogy kalciumot, káliumot és fehérjét kapjanak.

További Tápoldat Tippek az orchidea számára

orchidea tápoldat házilag.II.

Tehéntej:

A közönséges tehéntej jó fehérjeforrás az orchideák számára. 1 rész tej és 4 rész víz arányban kell hígítani.

Melasz:

A melasz káliumot ad az orchideáknak. Keverj egy teáskanál melaszt egy vagy két liter vízbe, és használd ezt az orchideák öntözésekor.

Epsom-só (Keserű só):

Ha egy teáskanálnyi epsom sót (keserű sót) keverünk kb 2 liter vízbe, és azzal locsoljuk az orchideákat, akkor magnéziummal töltődnek fel. Ne használj emberi felhasználásra készített illatosított epsom sót, hanem a barkácsáruházak kertészeti részlegén kapható formát használd.

Általános tanácsok az orchidea tápoldat kezeléséről

Az orchideák rendszeres tápoldatozást igényelnek, de csak kis dózisban. Bár a házilag készített orchideatápoldatok biztosítják a növény számára a virágzáshoz szükséges tápanyagokat, ügyelj arra, hogy ne adagold túl. Egyszerre csak egy-két szerrel próbálkozz.

A túltrágyázás jelei közé tartozik a fehér kéreg a kéreg tetején, a levélcsúcsok elhalása és a gyökerek megfeketedése. Havonta egyszer öblítsd át a cserepet vízzel, hogy eltávolítsd a tápoldatból  felhalmozódott sót.

A házi készítésű tápoldatokban nem biztos, hogy az orchidea megkapja az összes NPK-tápanyagot, amelyre szüksége van. Ha a rossz egészségi állapot jelei mutatkoznak (amelyek nem a túltrágyázástól származnak ), egészítsd ki az öntözést vízben oldódó 20-20-20-as keverékkel, amelyet 3,5 literenként 1 teáskanálnyi vízzel keverj össze, és havonta ezzel öntözd az orchideát. 

 

Szakmai forrás: Homemade Orchid Fertilizer Recipes (hunker.com)


3060 Views 0 Ratings Rate it