Papír lampion készítése házilag: 3 könnyű módszer

Avatar Gadam | 2022.11.28. 1671 Views 0 Likes 0 Ratings

1671 Views 0 Ratings Rate it

papír lampion készítése házilag

A papír lampion kellemes hangulatú díszítés, készítése pedig legalább annyira szórakoztató. Legközelebb ne vásárold meg, inkább csináld meg magad házilag. Alább találsz 3 könnyű módszert. Ezek akár gyerekek számára is alkalmasak lehetnek kisebb technikai feladatként.

Hópehely papír lampion készítése Házilag

Készíts 2 papírkört (Kép).

Bármilyen kerek tárgy segítségével rajzolj egy kört két külön papírlapra, és ollóval vágd ki őket. Ügyelj arra, hogy a két kör megközelítőleg azonos méretű legyen.

Hajtsd félbe az egyik kivágott kört (kép).

Fogjuk az egyik kört, és hajtsd félbe. Ezután még kétszer hajtsd félbe. Így egy olyan kész terméket kapsz, amely úgy néz ki, mint egy szelet pizza (egy hosszú háromszög lekerekített csúccsal).

Húzz vonalakat a papírra (kép).

A papír tetejének (a pizza héjának) ívét követve rajzolj váltakozó vonalakat a papírra, amelyek a papír teljes hosszát keresztezik, de nem egészen találkoznak az ellenkező oldallal. Kezdd a bal oldalon, és húzz egy enyhén ívelt vonalat, amely nem sokkal a jobb oldal előtt (kb. 1,5 – 2 centi) áll meg. Ezután az imént húzott vonal alatt kezdd a jobb oldalon, és húzz egy enyhén ívelt vonalat, amely nem sokkal a bal oldal előtt áll meg.

Csinálj egy lyukat (kép).

Vágj le egy pici darabot a háromszög csúcsán, és készíts egy lyukat a papír közepén.

Vagdosd el a korábban behúzott Vonalakat (kép).

Ollóval vágd ki a papírt a rajzolt íves vonalak mentén. Próbálj meg szorosan a vonalakhoz igazodni, de nem kell, hogy túl tökéletes legyen. Csak arra ügyelj, hogy véletlenül se vágj át egy vonalat egy másik vonal útjába.

Hajtsd szét a papírt (kép)

Ügyelj közben arra, hogy az imént levágott finom csíkok ne szakadjanak el. Hajtogasd ki a papírt, amíg vissza nyitott kör alakot nem vesz fel.

Jöhet a másik kör papír.

Ismételd meg a 2-6. lépést a második kivágott körrel, így a végén két egyforma kivágott kört kapsz.

Ragaszd össze a két kört(kép).

Egy kis ragasztóval csak a legkülső gyűrű mentén ragaszd egymáshoz a két kört. Ügyelj arra, hogy a körök belső részeit ne ragaszd össze. Aztán hagyd megszáradni a ragasztót.

Húzd szét a lampion darabjait (kép)

Óvatosan húzd meg a lampion mindkét oldalát, hogy a darabok szétterüljenek, és láthatóvá váljon a gyönyörű minta.

Fogantyús papír lampion készítése házilag

Hajts keresztbe egy papírt (kép).

Vegyünk egy darab papírt, és hajtsuk hosszában ketté. Ez bármilyen méretű és súlyú lehet. Egy darab sima nyomtatópapír is megteszi, de a kartonpapír vagy a scrapbook-papír is. Minél könnyebb a papír súlya, annál valószínűbb, hogy a lámpás összeesik a saját súlya alatt.

Vágj Vonalakat a papírba (kép).

Vágjuk végig a hajtogatott szél mentén, de ne egészen a végéig. Rajtad áll, hogy milyen hosszúak legyenek a rések. Minél hosszabbak a rések, annál több fény fog átsütni, és annál hajlékonyabb/hajlékonyabb lesz a lámpásod.

Készíts csövet a papírból (Kép).

Fogd meg a papír két végét, és tekerd körbe őket, hogy kerek cső alakú legyen. Egy darab ragasztószalaggal vagy ragasztóval ragaszd össze. Ragaszd össze a felső és az alsó szélét.

Készítsd el a fogantyút (Kép).

Vágj le egy másik papírdarabot, hogy fogantyút készíts. Ha egy darab nyomtatópapírt használtál, a nyélnek körülbelül 15 cm hosszúnak és 2,5 cm szélesnek kell lennie. Ha azonban felakasztod, nem feltétlenül van szükséged fogantyúra — az alapon keresztül szalagra vagy zsinórra akaszthatod.

Rögzítsd a fogantyút a papírhoz (Kép).

Ragasztóval vagy ragasztószalaggal rögzítse a fogantyút a lámpa tetejének belső oldalához.

Papír lampion lámpás készítése házilag selyempapírból

Papírlampion lámpás selyempapírból

Válassz egy színt!

Ehhez a projekthez elég sok selyempapírra lesz szükséged. A selyempapír a teljes papírgömb lámpást mintázatban fogja borítani, ezért elegendő selyempapírt kell beszerezned. Használhatsz minden egyszínű selyempapírt, de többszínűvé is teheted a lámpást.

Rajzolj köröket selyempapírra (kép)

Használj bármilyen kör alakú tárgyat (kávésdoboz fedelét, kis salátás tányért stb.) mintaként, hogy köröket rajzolj a selyempapírra. A körök méretétől függően körülbelül 100 selyempapírkörre lesz szükséged. Rajzold le a körmintát a selyempapírra úgy, hogy a körök a lehető legközelebb legyenek egymáshoz, hogy ne pazarolj túl sok felesleges selyempapírt.

Vágd ki a berajzolt köröket

Ollóval vágd ki az összes selyempapír kört. Óvatosan bánj a selyempapírral, mert nagyon vékony, és könnyen elszakad.

Fedd le a lampion alját (kép).

Fogd az egyik selyempapír körödet, és ragaszd a papírgömb lámpás aljára. Ügyelj arra, hogy közvetlenül az aljára középre ragaszd, hogy a minta egyenletes maradjon, ahogy felfelé haladsz a gömbön.

Készítsd el a selyempapír körök alsó sorát is (Kép).

A földgömb aljától kezdve készítsünk egy gyűrűt a selyempapír körökből úgy, hogy minden egyes selyempapír körnek csak a felső szélét ragasztjuk a papírlámpára.

Fedd be az egész papír lampion lámpást selyempapír körrel (kép)

Ismételd meg az 5. lépést, amíg az egész papírgömb lámpást be nem borítják a selyempapír körök. Minden sorral feljebb haladva ügyelj arra, hogy az alatta lévő sorból körülbelül 2,5 centi maradjon alatta. Ez réteges, mintás megjelenést kölcsönöz a házilag készített papír lampionnak.

 

Forrás: 3 Ways to Make a Paper Lantern – wikiHow


1671 Views 0 Ratings Rate it