Rönkhasító házilag szakértői tanácsok

Avatar Gadam | 2022.09.03. 1959 Views 0 Likes 3 On 1 Rating

1959 Views 3 On 1 Rating Rate it

Rönkhasító gép készítése házilag is megoldható, de legalább minimális gépipari szakértelem kell hozzá. Enélkül ne vágj bele az elkészítésébe. Az alábbiakban 2 részletesen leírt megoldást láthatsz. Az elsőben a MotherEarthNews Magazin szakértői cikkében megjelent tanácsokat olvashatod általános rönkhasító gép elkésztésére vonatkozóan, a második részben pedig egy kúpos rönkhasító házi készítését ismerheted meg.

Rönkhasító gép házilag. Szakértői tippek:

 • Olyan hengert használj, amelynek átmérője több mint 12 cm, és legalább 5 LE teljesítményű motort szerelj hozzá. Az a legjobb, ha kettős működésű hengerrel rendelkezel, de az egyszerű típus is használható rugókkal együtt. (A henger löketét a hasítani kívánt rönk hossza határozhatja meg. Adj hozzá néhány centi pluszt a „biztosítás” érdekében).
 • Az ék pengéjének természetesen élesnek kell lennie, de elég szélesnek is ahhoz, hogy szét tudja tolni az egyes rönkök felét.
 • Minden hidraulikus rendszernek rendelkeznie kell nyomáscsökkentő szeleppel a károsodás megelőzése érdekében. (A legtöbb vezérlőszelep tartalmaz ilyet.) Állítsd be a nyomáscsökkentő szelepet úgy, hogy közvetlenül a motor leállása előtt vágjon.
 • Ne használj acél vízvezetéket a hidraulikavezetékhez: Az nem bírja el azt a fajta nyomást (2500 PSI vagy annál nagyobb), ami keletkezik a rönkhasítás közben
 • Csak tiszta hidraulikaolajat vagy mosószermentes motorolajat használj.
 • A hidraulikaszivattyúnak térfogat-kiszorításos típusúnak kell lennie, fogaskerék- vagy lapátos szivattyúnak.
 • A hengert mindkét végén rögzíteni kell.
 • Győződj meg arról, hogy a tartály megfelelően szellőztetve van.
 • Győződj meg róla, hogy az osztó minden alkatrésze szupererős.
 • A csúszó éknek simán és szabadon kell működnie, de elég szorosan kell ülnie az I gerendán ahhoz, hogy működés közben ne csavarodjon le és ne akadjon el.
 • A szívóvezetéknek (A tartály és a szivattyú között futó tömlő) nagyobb átmérőjűnek kell lennie, mint a nyomóvezetéknek, mivel könnyebb az olajat tolni, mint húzni.
 • A visszatérő vezetéknek nem kell nagy nyomású tömlőnek lennie.

Itt találsz képet is a kész rönkhasítóról.

Hogyan készítette el a rönkhasítót házilag a MotherEarthNews szerzője?

rönkhasító gép házilag

A rönkhasítóm lábpedálos szerelvénye, amely lehetővé teszi, hogy úgy működtessem a gépet, hogy mindkét kezem szabad maradjon a fa elhelyezéséhez vagy a hasított darabok közeli kupacba dobásához, még inkább hozzájárul a gép könnyű kezelhetőségéhez.

A pedál egy erős rugóhoz van csatlakoztatva, amely a vezérlőkart „felfelé” helyzetbe húzza, amikor leveszem a lábamat a vezérlőről. Így el tudok sétálni a hasítótól – vagy a következő feldarabolandó rönköt a helyére guríthatom -, miközben a 70 centiméteres henger tovább emelkedik, mivel automatikusan leáll, amikor az ékhez rögzített ütköző a szelep végéhez ér, és visszaviszi azt semleges helyzetbe.

És bár a pedálos-szelepes működést függőleges beállításhoz igazítottam, ugyanilyen könnyen használható vízszintes gép vezérlésére is.

Annak érdekében, hogy a rönkszedőmet az erdőbe szállíthassam, az egész hidraulikus rendszert egy régi autó tengelyére szereltem, amelyet egy V alakú váz segítségével vontatok (lásd a mellékelt képet). Az 12,5 X 25,5 acél I gerenda (amely a hengerhez és az ékhez van rögzítve) a tengelyre szerelt konzolhoz rögzítettem, így lefelé elfordítható, hogy a vontatóberendezés középső rúdjának tetején lovagolhasson.

A függőleges hidraulikus fahasító ideális és könnyen szállítható eszköz a fakivágáshoz. Ezzel a hatékony géppel az erdőterületem legnagyobb fáit is takaros tűzifává apríthatom anélkül, hogy egyetlen rönköt is meg kellene emelnem!

Szakmai forrás: Hydraulic Log Splitter – Mother Earth News

Kúpos rönkhasító házilag. Egy másik megoldás.

kúpos rönkhasító készítése házilag

Ezt a kisebb rönkhasítót házilag készítette el a srác, akinek a cikkét hoztuk el neked. A szerző végigvezet a lépéseken. Bármit felhasznál, ami csak a kezébe kerül – például egy Saab 900-asból származó tengelyt vagy egy régi söröshordót a hidraulikus tartályhoz! Azt is elmagyarázza, hogyan alakult ki a konstrukció, és hogyan fejlesztette tovább a hasítót kísérletezéssel és tapasztalatokkal. A képek majd az ő oldalára vezetnek.

Kúpos rönkhasító házilag

Először nézd meg a végeredményt itt.

Az általam hasított fa mindenféle méretű lehet, a „kályhafa” átmérőjű fától a nagyobb fákig, amelyeket már előzetesen hasítottam tuskóhasítóval. Több okból is a csúszó ék, vízszintes/függőleges elrendezés mellett döntöttem, de függőleges helyzetben alig használom.

Ezek a gerendaszelvények hulladékok, a tengely pedig egy SAAB 96-os hátsó részéből származik. Eredetileg nem volt szándékomban, hogy ez a jármű elhagyja az udvart, és ez a tengelykonfiguráció később túl gyengének bizonyult az országúti közlekedéshez.

Nézd meg a fotón. 1.

A kezdetek

A rönkhasító tengelyt ezen a képen.2. a régi tengely takarja, amelyet még mindig a stabilizátorok és a hátsó lámpák alátámasztására használnak. Figyeljük meg a nehéz háromszög alakú merevítéseket.

Természetesen az új tengely egy SAAB 900-asból származik. Részben azért, mert volt néhány kéznél, de azért is, mert a 900-ast vontatójárműként használom, és egy pótkerék mindkettőt lefedi.

A talplemez

A talplemez közönséges acélból készült. Vastagabb anyagot kellett volna használnom, vagy erősebb acélminőséget. Sok zsinór és néhány „Kölcsönkérhetem a hasítót…” kör után ez az alkatrész kissé meghajlott.

Kép.3.

A „markolók” hiánya a lemezen lehetővé teszi a blokk simább mozgását a hasítóra és a hasítóról. A láncfűrészeim egyenesen vágnak, így a hasítótömbök szögletesen ülnek a lábtányéron, és a helyükön maradnak.

Kép.4.

Ilyen, amikor a hegesztés elkészült.

Kép.5.

A kúpos rönkhasító henger

A henger egy vödrös teherautóból származik. A túlméretezett rúd előnyös. Kedvező térfogatarányt biztosít a henger dugattyú- és rúdoldala között, ami csökkenti a behúzási időt. Maga a furat 7,5 centis, ami elég ahhoz, hogy ésszerű keretek között bármit fel lehessen hasítani.

Kép.6.

Kép.7.

Egy másik nézet az anyakulcsról. Egy nagy esztergapad 4 pofás tokmányával jó, ha van…A hengert a portolás előtt szétszereltük, hogy a rendszerbe ne kerüljön törmelék.

Kép.8.

A vágóél egy másik, soha meg nem történt splitter-építésből származik. Az alaplemez felső elülső éle le lett ferdítve. A két vezető rögzítőcsavar most már domború fejjel rendelkezik.

Az ék teljes magassága és „hátsó szöge” úgy lett méretezve, hogy a (bal) kezem át tudjon menni rajta, hogy elkapja, majd eldobja a hasítót, anélkül, hogy bármin is fennakadna.

Söröshordó, mint hidraulika a rönkhasítóhoz

Söröshordó hidraulikus olajtartály. Ezzel pontokat szerezhet a helyi diákszövetség házában, de az acél rozsdamentes acélhoz való hegesztése enyhe mig huzallal porózus hegesztési varratokat eredményez.

(Ez a változat még mindig rendelkezik az apró hengernyílásokkal, a kis szűrővel és a kis szivattyúval).

Az állandó szivárgás, a térfogat hiánya és az általános esztétika egy frissítéshez vezetett.

Kép.9.

Az alumínium csőszerelvényeket a McMaster-Carr cégtől szereztük be, és TIG hegesztéssel a régi propántartályhoz hegesztettük. A szívó és visszatérő szerelvények a tartály belsejében vannak meghosszabbítva, hogy megakadályozzák a levegőztetést stb. A könyökök kihívásnak bizonyultak egy léghűtéses fáklyával…

Kép.10.

A továbbfejlesztett szűrőegység.

Kép.11.

Szűrő módosítások

Az eredeti szűrő 20 gpm-re volt méretezve. Volt egy kis hőproblémám, valószínűleg az eredeti kis hengernyílások miatt. Ez egy 11 gpm-es szivattyúval történt. Amikor a palackot új portokkal láttam el, a szivattyút is korszerűsítettem. És nagyobb szűrőre váltottam. Ez drasztikusan csökkentette a folyadék felmelegedését. Az új szivattyú 13,9 gpm-re van méretezve. Szinte semmi ok nincs arra, hogy egy ilyen méretű szivattyút ne használjunk egy kis osztóhoz. A 6,5 lóerős motor soha nem terhelődik, és a dugattyú sebessége sokkal jobb, mint az eredeti 10-11 gpm-es szivattyúé. Tekintettel a 11 és 13 gpm szivattyú közötti csekély költségkülönbségre, szinte semmi sem indokolja a kisebb szivattyú használatát.

Kép.12.

 

Forrás: Building a small log splitter | BeckmannAG

 


1959 Views 3 On 1 Rating Rate it