Seregélyriasztó készítés házilag

Avatar Gadam | 2022.12.02. 779 Views 0 Likes 0 Ratings

779 Views 0 Ratings Rate it

A seregély sajnos sok kellemetlenséget okoz a ház vagy a kert körül, ezért érdemes tőlük megszabadulni. Egy hatásos seregélyriasztó kiváló megoldás erre, amit házilag is elkészíthetsz. Mutatunk rá 5 humánus módszert a különböző területeket megcélozva.

Seregélyriasztó készítés házilag

Bár nem mindegyik riasztó a szó szoros értelmében, mégis kiveszik azt a méregfogat, ami odavonzza a seregélyt a házad környékére. Ezek alapján minden területet átvizsgálunk, hogy bárhol is legyen problémád a seregélyekkel, megtaláld a legjobb riasztót.

Seregélyriasztó házilag a madáretetőhöz

Ha vannak kismadaraid, vagy tartasz fenn nekik madáretetőt, hatványozottan előfordulhat, hogy a seregély megszállja azokat, és elkergeti a többi madarat. Ezt fogjuk megakadályozni.

Méghozzá egy speciális seregélybiztos ketreccel. 

Ezek egy hagyományos etetőcsővel rendelkeznek, amely kívülről egy ketreccel van körülvéve. A ketrec megakadályozza, hogy a nagy madarak, például a szarkák (és más kártevők, például akár mókusok) hozzáférjenek az etetőben lévő magokhoz, de a kismadarak, például a csicsergők át tudnak ugrani rajta.

A legjobb eredmény elérése érdekében legalább 11″ átmérőjű ketrecet” keress. Ez kizárja a seregélyeket, és lehetetlenné teszi számukra, hogy átdugják a fejüket a kalitkán, és ellopják a madáreleséget.

Seregélyriasztó készítése házilag a tetőre

Erre többféle megoldás is létezik.

  • Távolítsd el a fészküket. Ha látható a seregély fészke, távolítsd vagy rejtsd el. Az elrejtés megnehezíti a seregély számára a fészek újjáépítését, és arra ösztönözheti, hogy máshová költözzön.
  • Használj fészekrakást gátló eszközt. A legtöbb barkácsáruházban kaphatók fészekriasztók. Ezek átlátszó műanyag lemezből készülnek, amelyet a ház eresze mentén szerelhetsz fel. Ez megnehezíti a fészeképítést, és elriasztja a seregélyeket.
  • Telepíts „ijesztőket”. A fényvisszaverő tükrök vagy ragadozó madarak, például baglyok utánzatai elriaszthatják a seregélyeket, és megakadályozhatják a visszatérésüket is.
  • Foltozd be a lyukakat. Ha a seregélyfészkeket csírájukban fojtod el, azaz azelőtt, hogy teljesen felépült volna, vagy mielőtt a madarak visszatértek volna a szezonra, foltozd be a területet tartós dróthálóval. A kémény, a szellőzőnyílások, a csőszerelvények és a padlásnyílások elzárását is fontolóra veheted ugyanezzel az anyaggal.

Seregélyriasztó készítése házilag a padlásra

Ha a seregély olyan fedetlen szellőzőnyílásokat vagy nyílásokat talál, amelyeken keresztül bejuthat a padlásra, gyorsan otthont teremt magának. Ha fészket találsz a padláson, kezdd annak lebontásával és a fészekanyag elrejtésével.

Ezután foltozd be az összes nyílást, és gondoskodj arról, hogy a seregély ne tudjon többé bejutni a padlásra. A seregélyek tetőtől való elriasztásánál ajánlott tippek a padláson élő madarak esetében is hatékonyak lehetnek.

Seregélyriasztó készítése házilag a pajtához

A pajták kiváló élőhelyek a seregély számára, mivel mindent megtalálnak ott, ami a jólétükhöz kell: élelmet, menedéket és vizet.

A madarak távoltartása érdekében akassz a pajta ajtónyílásaiba vastag, hosszú műanyag csíkokat, körülbelül egy-két méterrel a pajta padlója fölé.

Ez megakadályozza, hogy a seregélyek berepüljenek, de az emberek, a jószágok és a gépek szabadon mozoghatnak. Arra is ügyelni kell, hogy az ajtókat lehetőség szerint zárd be, és dróthálóval zárj el minden szellőzőnyílást, padlásra vagy ereszre nyíló nyílást és a szarufák réseit is.

Seregélyriasztó készítése házilag a csirkeólhoz

Ha a seregély ellopja a csirketápot, és a fészkelődobozok körül telepszik le, az első lépés a kerítés cseréje.

A csirkedrót helyett keress olyan drótkerítést, amelynek erősebb a huzalvastagsága, így a seregélyek nem lesznek képesek letépni vagy átpréselni magukat rajta. A legjobb eredmény érdekében válassz olyat, amelyen kis lyukak vannak.

Az is hasznos, ha lefeded a csirkék etetőtartályát.

Mit ne csinálj a seregély elriasztása érdekében!

Bármit is teszel, fontos, hogy ne árts a madaraknak.

Amellett, hogy embertelen, a fiókákat vagy tojásokat tartalmazó kész fészkek elpusztítása és a seregélyek kilövése hatástalan lehet.

Ehelyett, ha a fenti praktikák nem működtek, fordulj professzionális kártevőirtó céghez, aki tudja, hogyan kell csapdába ejteni a seregélyeket, vagy más lépéseket tenni a kíméletes és hatékony elriasztás érdekében.

 

Forrás: How to Get Rid of Starlings Fast & Humanely: A Complete Guide [2022] – Smith’s Pest Management (smithspestmanagement.com)


779 Views 0 Ratings Rate it