Szent Patrik napja igazi története

Avatar admin | 2021.03.16. 5 Views 0 Likes 0 Ratings

5 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a Szent Patrik-nap valós története című cikkhez

Kép: Sam Woolley (Shutterstock, Getty)

Ha Szent Patrick napjára gondol, eszébe juthat egy zöld sör, egy lövéses üveg nyaklánc, amelyen a „Kiss Me, Irish vagyok” felirat olvasható, és mindenki hirtelen arról beszél, mennyire írek. Ez minden jó és jó, de lehet, hogy nem sokat tud az ünnep eredetéről vagy az általa ünnepelt szentről. Nos, vedd le azt a hülye kalapot, képezzük ki magunkat.

Ki volt Szent Patrick?

Szent Patrick, megfontolva Írország védőszentje, valójában Banna Venta Berniae-ban született, egy római Nagy-Britannia városában, valamikor a Kr. u. 300-as évek végén. Így van, Patrick nem volt ír – és a neve sem Patrick volt. Maewyn Succat volt, de nem törődött vele, ezért úgy döntött, hogy Patricius néven ismerik a vonalat. Valójában sok monikere volt egész életében: sokan Magonus néven ismerték, mások Succetus néven, mások pedig Cothirthiacus néven. De csak Patricknek hívjuk, mivel mindenki más.

Apja, Calpurnius deák volt az ókeresztény egyházban, de Patrick maga sem volt sok hívő. Csak akkor választotta a kereszténységre való áttérést, amikor 16 éves korában ír kalózok elfogták és pásztorként hat évig rabszolgává tették. Míg bent van északkelet-Írország, Patrick megtanulta az ír nyelvet és kultúrát, mielőtt megpróbált volna visszaszökni Nagy-Britanniába. De Patrick látszólag nem nagyon tudott megszökni, mert újra elfogták. Ezúttal a franciák.

Franciaországban tartották, ahol mindent megtudott szerzetesség mielőtt elengedték és hazaküldték Nagy-Britanniába, ahol jó húszas éveiben folytatta a kereszténység tanulmányozását. Végül Patrick azt állította, hogy van egy elképzelése, amely megmondta neki, hogy vigye el a kereszténységet az ír néphez, akik abban az időben túlnyomórészt pogányok és druidák voltak, így Patrick visszatért Írországba, és a kereszténység nagy zacskóját hozta magával.

Amikor Patrick visszatért Írországba, őt és prédikációs módjait nem fogadták örömmel, ezért el kellett hagynia és partra kell szállnia a parttól néhány kis szigeten. Itt kezdett követőket szerezni, és végül az anyaországba költözött, hogy a keresztény ideológiákat hosszú évekig terjessze Írországban. Ez idő alatt Patrick több ezer embert megkeresztelt (egyesek szerint 100 000 embert), új papokat rendelt be, asszonyokat apátságba terelt, megtérítette a régió királyainak fiait, és több mint 300 egyház létrehozásában segített.

A tény és a fikció elkülönítése

A folklór arról is szól, hogy Patrick száműzte az összes kígyót Írországból, de bármennyire is rosszul hangzik, valójában soha nem volt kígyó a szigeten. De, Patrick lehet az, aki felelős a lóhere, vagy az a háromlevelű növény, amelyet olyan helyeken vakolnak, mint Szent Patrik napja.

A legenda szerint Patrick arra használta, hogy megtanítsa az íreknek a keresztény Szentháromság fogalmát. Már hármas istenségeik voltak, és nagyra értékelték a hármat, így Patrick a sásrock használata nagy segítséget nyerhetett az íreknél.

Miért az ünnep, és mikor kezdődött?

Manapság Patriciust a legtöbb Szent Patrick néven ismeri. Bár a katolikus egyház technikailag nem szentté avatott szent, az egész keresztény világban jól tekintik. De miért az ünnep? Miért mindig március 17-én? Mi van a zölddel? És miért gondolunk egy nem ír, nem kígyó bűbájost Írország szimbólumára?

Szent Paddy napja vallási ünnepként kezdődött a 17. században hogy emlékezzen Szent Patrick életére és a kereszténység Írországba érkezésére. Erre az „ünnepnapra” mindig Patrick halálának évfordulóján került sor, amelyről azt hitték, hogy Kr. U. 461. március 17-e. A 18. század elején az ír bevándorlók átvitték a hagyományt az amerikai gyarmatokra, és ott kezdte Szent Patrick az ír örökség és kultúra szimbólumává válni, amely ma ő. Amint több ír jött át az Atlanti-óceánon, az ünnepnapi ünnepség népszerűsége lassan növekedett. Valójában ennyit, a Szent Patrik napi első felvonulást 1737-ben Bostonban tartották.

A 19. század közepére az Egyesült Államokban hatalmas bevándorlók látták el az ír bevándorlókat, akik abban reménykedtek, hogy elmenekülnek a Nagy éhínség. Ez a viszonylag kicsi ünnepi ünnepség teljes értékű ünnepséggé alakította át, amelynek az emberek részesei akartak lenni, függetlenül attól, hogy írek-e vagy sem. 1903-ban az ünnep napja nemzeti ünnep lett Írországban, és az idő múlásával átalakult a ma úgynevezett névvé Szent Patrik napja.

Az ünnepet azóta az egész világon megünneplik olyan országokban, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Argentína, Ausztrália, Új-Zéland, Svájc, Oroszország, sőt Ázsia egész területén. Amint előfordul, a Szent Paddy-nap annyira népszerű, hogy azt gondolják, hogy több országban ünneplik, mint bármely más nemzeti fesztivált. Ami egykor meglehetősen hűvös volt, amikor misére mentünk, felvonulást néztünk, és családjával egy kiadós ételt ettünk, a világ legnagyobb bulijává vált.

Miért visel mindenki zöldet?

Ha kíváncsi arra, miért viselnek zölden az emberek, abban több is van, mint az ujjcsípés elleni védelem. Visszatér a Ír lázadás, amikor az ír katonák zöldet viseltek, amikor vörös védjegyükkel harcoltak az angolok ellen. Addig a Szent Patrikhoz és az ünnepi naphoz kapcsolódó szín valójában kék volt. A dalos katonák énekeltek a háború alatt 1798-ban, „A zöld viselése, ”Mindezt megváltoztatta, és zöld színűvé tette a sámrák színét, Írország fő színét.

Ettől kezdve az emberek Szent Patrik napján szolidárisan zöldet viseltek. És mikor Chicago először 1962-ben festette zöldre a folyóját, a zöld színű viselet és díszítés gyakorlata a popkultúra részévé vált. Most már mindennapos, hogy március közepén kiszorítják a legjobb zöldjeit.

Miért minden ivás?

Oké, akkor miért iszik akkor minden ital? Ez részben történelmi alszöveg, részben a reklámozásnak engedelmeskedik, részben pedig a sztereotípiák. Eredetileg Szent Patrik napja vagy ünnepe, a nagyböjti korlátozások feloldása volt aznap, így a keresztények egy kis levegőt kapnak, amikor húsvétra készülnek. Alapvetően ez volt a nap enni és inni, amennyit csak tetszik az ünneplés során, ezért a hagyományos ír étkezés a szalonna és a káposzta. De a whisky és a sör fogyasztása nem volt része az egyenletnek. Valójában az írországi kocsmákat a törvény arra kényszerítette, hogy a 20. század végéig bezárjanak az ünnepre, és a Szent Patrik-napi alkoholfogyasztás egészen az 1970-es évek végéig rosszalló volt.

Aztán a 80-as években Budweiser hatalmas marketinglökete meggyőzte a szomjas mulatozókat arról, hogy a sörivás és a Szent Patrik-nap egy és ugyanaz. A többi részeg történelem, amire látszólag kevesen emlékeznek, mivel mindezt a fejünkben cseréltük fel idézetekkel Boondock Saints. Hasonlóan, mint Cinco de Mayo, ma már sokan ürügyként használják az ünnepet az alkoholfogyasztásra, ami elősegíti a negatív sztereotípiákat azáltal, hogy helytelenül társította a pazarlás cselekményét az ír kultúrával. De legalább most büszkén veheti a Guinness-t, mert ismeri az igazi történetet. Sláinte!

Frissítés: Ez a cikk eredetileg összekapcsolta Saint Patrick szülőhelyét, Bannaventát Banna Venta Berniae-vel, az angliai Northamptonshire régióban. Úgy vélik, hogy ez pontatlan, és szülőhelyének pontos tartózkodási helye bizonytalan. Ezt a történetet eredetileg 2017 márciusában tették közzé, és frissítették, hogy megfeleljen a Lifehacker stílusirányelveinek.


Source link


5 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok