Vakcina utáni megfontolások a lakosok számára

Avatar admin | 2021.01.30. 9 Views 0 Likes 0 Ratings

9 Views 0 Ratings Rate it

A COVID-19 oltást követően szisztémás tünetekkel és tünetekkel rendelkező tartós ápoló intézmények lakóinak fertőzésmegelőzési és -kontrolli szempontjai

Megjegyzés: A hosszú távú gondozó intézményeknek stratégiákra van szükségük az oltás utáni jelek és tünetek megfelelő értékeléséhez és kezeléséhez lakóik körében. Az ebben a dokumentumban leírt megközelítés célja:

  • a fertőzésen alapuló óvintézkedések szükségtelen tesztelésének és végrehajtásának kockázata azoknak a lakosoknak, akiknek csak az oltás utáni jelei és tünetei vannak a
  • akaratlanul megengedik a fertőző COVID-19 vagy más fertőző fertőző betegségben szenvedőknek, hogy másokat leleplezzenek a létesítményben.

Noha ez az útmutató a tartós ápolásra alkalmas intézmények számára készült, alkalmazható más egészségügyi intézményekben élő betegekre is. Ezek a megfontolások a COVID-19 oltást követő jelek és tünetek jelenlegi megértésén alapulnak, ideértve az időzítést és az időtartamot is, és változhatnak, ha a vakcinával kapcsolatos tapasztalatok felhalmozódnak.

Áttekintés

A COVID-19 oltást követően szisztémás tünetek, például láz, fáradtság, fejfájás, hidegrázás, myalgia és arthralgia jelentkezhetnek. Előzetes adatokkülső ikonra mRNS COVID-19 vakcinakísérletek azt mutatják, hogy a legtöbb szisztémás oltás utáni tünet enyhe vagy közepes súlyosságú, az oltás első három napján (az oltás napján és az azt követő két napon jelentkezik, a legtöbb az oltást követő napon jelentkezik) , a megjelenéstől számított 1-2 napon belül megszűnnek, és gyakoribbak és súlyosabbak a második dózist követően és a fiatalabbak körében, mint az idősebbek (> 55 év). A köhögés, légszomj, rhinorrhea, torokfájás vagy íz- vagy szagvesztés nem felel meg az oltás utáni tüneteknek, ehelyett a SARS-CoV-2 vagy más fertőzés tünetei lehetnek.

Megjegyzés: A következő jelek és tünetek önmagukban nem összhangban a SARS-CoV-2 fertőzéssel, és az oltással kapcsolatos mellékhatások szokásos protokollja szerint kell kezelni:

  • azonnali túlérzékenységi reakciók (pl. csalánkiütés, anafilaxia)
  • helyi tünetek (pl. fájdalom, duzzanat vagy bőrpír az injekció beadásának helyén)

A fertőzések rutinszerű megelőzése és ellenőrzése:

A hosszú távú gondozási intézményekben dolgozó egészségügyi személyzetnek be kell tartania a fertőzésmegelőzési és -ellenőrzési ajánlott gyakorlatokat Felkészülés a COVID-19-re az idősek otthonában és a Ideiglenes fertőzések megelőzésére és ellenőrzésére vonatkozó ajánlások az egészségügyi személyzet számára a 2019-es koronavírus-betegség alatt (COVID-19). Ezek az ajánlások, amelyek hangsúlyozzák a COVID-19 tüneteinek, az univerzális forrásszabályozásnak, a fizikai távolságtartásnak (ha lehetséges), a kézhigiéniának és a mérnöki ellenőrzések optimalizálásának a tartós gondozási intézmények lakóinak szoros figyelemmel kísérését, az egészségügyi személyzet és a bentlakók védelmét szolgálják. a SARS-CoV-2-nek való kitettség. Személyi védőfelszerelés (PPE) használata, ideértve az arcmaszk és szemvédelem általános használatát is, közepes vagy jelentős közösségi átterjedésben lévő egészségügyi személyzet számára, akik olyan lakosokat gondoznak, akik nem gyanúsak SARS-CoV-2 fertőzéssel kapcsolatban, szintén ajánlott.

Mivel jelenleg nincsenek információk a vakcinák hatékonyságáról a lakosság körében; a betegség, a súlyosság vagy az átvitel ebből adódó csökkenése; vagy a védelem időtartama alatt a rezidenseknek és az egészségügyi személyzetnek továbbra is be kell tartania az összes jelenlegi fertőzésmegelőzési és -szabályozási ajánlást, hogy megvédje önmagát és másokat a SARS-CoV-2 fertőzéstől, oltási állapotuktól függetlenül.

Javasolt megközelítések az oltás utáni szisztémás új tünetek és tünetek kiértékelésére és kezelésére a tartós gondozási intézményekben lakók számára.

Az alábbi táblázatban leírt megközelítések azokra a lakosokra vonatkoznak, akik COVID-19 oltást kaptak az előző 3 napban (ideértve az oltás napját is, amelyet az 1. napnak tekintenek).

Minden tüneti rezidenset fel kell mérni; az alábbi táblázatban javasolt megközelítéseket úgy kell kialakítani, hogy illeszkedjenek az adott eset klinikai és epidemiológiai jellemzőihez.

Bármely esetben pozitív SAR-CoV-2 vírus (nukleinsav vagy antigén) tesztet kell végezni, nem a COVID-19 vakcinának tulajdonítható, mivel az oltás nem befolyásolja e vizsgálatok eredményeit.

Jelek és tünetek javasolt megközelítéssel
Jelek és tünetek Javasolt megközelítés További megjegyzések
jelek és tünetek valószínűtlen COVID-19 oltásból származnak:

Jelenléte BÁRMI a SARS-CoV-2-nek megfelelő szisztémás tünetek és tünetek (pl. köhögés, légszomj, rhinorrhoea, torokfájás, íz- vagy szagvesztés) vagy más fertőző etiológiával (pl. influenza) nem tipikus az oltás utáni tünetekre

Értékelje a lehetséges fertőző etiológiákat, beleértve adott esetben a SARS-CoV-2 és / vagy más kórokozók vizsgálatát.

Az értékelésig ezeket a rezidenseket egyszemélyes szobában kell elhelyezni (ha van ilyen), és az egészségügyi személyzetnek gondoskodnia kell minden olyan egyéni védőeszköz viseléséről, amelyet a SARS-CoV-2 gyanúval gyanított vagy megerősített lakosok számára ajánlanak. Kellene nem igazolni kell a megerősített SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedőkkel hacsak teszteléssel igazolják SARS-CoV-2 fertőzésüket is.

Az átadáson alapuló óvintézkedések megszüntetésének kritériumai az értékelés eredményeitől függenek.

Ha végrehajtják, negatív SARS-CoV-2 antigénteszt egy rezidensnél akinek olyan tünetei vannak, amelyek nem jellemzőek az oltás utáni tünetekre, azt a SARS-CoV-2 nukleinsav-amplifikációs teszttel (NAAT) kell megerősíteni. További információ a tesztelésről itt érhető el:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/lab/index.html
jelek és tünetek hogy lehet lenni vagy COVID-19 oltásból, SARS-CoV-2 fertőzésből vagy más fertőzésből:

Jelenléte BÁRMI szisztémás tünetek (pl. láz, fáradtság, fejfájás, hidegrázás, myalgia, arthralgia), amelyek összhangban állnak az oltás utáni tünetekkel, SARS-CoV-2 fertőzéssel vagy más fertőző etiológiával (pl. influenza).
A láz hosszú távú gondozási környezetben úgy határozható meg, hogy egyetlen mért hőmérséklet 100,0oF (37,8oC) vagy magasabb, vagy ismételt hőmérséklet 99,0oF (37,2oC).

Értékelje a lakót.

Ezeket a lakókat a jelenlegi szobájukra kell korlátozni (kivéve az orvosilag szükséges eljárásokat), és szorosan figyelemmel kell kísérni mindaddig, amíg:

  • A láz (ha van) megoldódik és
  • A tünetek javulnak

Az ilyen lakosokat gondozó egészségügyi személyzetnek ideális esetben viselnie kell a gyanított vagy megerősített SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedő lakosok számára ajánlott minden egyéni védőeszközt, miközben értékelni kell a tünetek okát. Az egyéni védőeszközök optimalizálásának stratégiái itt érhetők el: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/ppe-strategy/index.html

Ha a lakó tünetei 2 napon belül megszűnnek, az óvintézkedések megszüntethetők. A láznak, ha fennáll, legalább 24 órán keresztül meg kell oldódnia, mielőtt abbahagyná az óvintézkedéseket.

A lakosok számára mérlegelni kell a SARS-CoV-2 vírusvizsgálatát, ha tüneteik nem javulnak vagy 2 napnál tovább tartanak.
Azokat a lakosokat, akik aktív átvitelű létesítményekben laknak, vagy akik az elmúlt 14 napban hosszabb ideig szoros kapcsolatban voltak valakivel SARS-CoV-2 fertőzésben, meg kell vizsgálni a SARS-CoV-2 fertőzést.

Ha SARS-CoV-2 antigéntesztet használnak egy tüneti rezidens értékelésére, negatív antigénteszt egy rezidensnél akinek csak a COVID-19 oltást követően észlelt tünetei korlátozódnak (azaz nincs köhögése, légszomja, orrfolyása, torokfájása vagy íz- vagy szagvesztése), nem igényelhet megerősítő SARS-CoV-2 NAAT-ot.

Megerősítő SARS-CoV-2 NAAT-vizsgálatot kell azonban végezni, ha aktív transzmisszió zajlik a létesítményben, ha a lakó az előző 14 napban hosszabb ideig szoros kapcsolatban állt valakivel SARS-CoV-2 fertőzésben, vagy ha a tünetek 2 napnál hosszabb.

További információ itt érhető el: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antigen-tests-guidelines.html

További források:

A COVID-19 oltást követően szisztémás tünetekkel és tünetekkel küzdő egészségügyi személyzet fertőzésmegelőzési és -kontrolli szempontjai a következő címen találhatók: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/post-vaccine-considerations-healthcare-personnel.html

További információk a COVID-19 vakcinákról és ajánlások:

https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/index.html

https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/acip-recs/vacc-specific/covid-19.html

A COVID-19 oltást követően a recipiensben előforduló mellékhatásokról jelenteni kell a VAERS-nek. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal kötelezi az oltásszolgáltatókat az oltás beadásának hibáiról, súlyos nemkívánatos eseményekről, a multisystem gyulladásos szindróma eseteiről és a COVID-19 eseteiről, amelyek sürgősségi felhasználási engedély alapján a COVID-19 oltást követően kórházi kezeléshez vagy halálhoz vezetnek. Javasoljuk a jelentést bármely más klinikailag jelentős mellékhatásról, még akkor is, ha nem biztos, hogy a vakcina okozta-e az eseményt. A jelentés benyújtásának módjáról a VAERS-nél a következő címen érhető el: https://vaers.hhs.govkülső ikonra vagy az 1-800-822-7967 telefonszámon.

Definíciók:

Súlyos nemkívánatos esemény: A súlyos nemkívánatos eseményeket halálként definiálják; életveszélyes nemkívánatos esemény; fekvőbeteg-kórházi kezelés vagy a meglévő kórházi kezelés meghosszabbítása; tartós vagy jelentős alkalmatlanság vagy a rendes életműködtetés képességének lényeges megzavarása; veleszületett rendellenesség / születési rendellenesség; fontos orvosi esemény, amely megfelelő orvosi megítélés alapján veszélyeztetheti az egyént, és orvosi vagy sebészeti beavatkozást igényelhet a definícióban felsorolt ​​eredmények egyikének megakadályozása érdekében.


Source link


9 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok