Vakcina utáni megfontolások az egészségügyi dolgozók számára

Avatar admin | 2021.01.30. 17 Views 0 Likes 0 Ratings

17 Views 0 Ratings Rate it

A fertőzések megelőzése és ellenőrzése megfontolások a COVID-19 oltást követő szisztémás tünetekkel rendelkező egészségügyi személyzet számára

Megjegyzés: Stratégiákra van szükség az egészségügyi intézmények számára az oltás utáni jelek és tünetek megfelelő értékeléséhez és kezeléséhez az egészségügyi személyzet körében. Az ebben a dokumentumban leírt megközelítés célja az ellátás és a kórokozók (pl. SARS-CoV-2) átvitele zavarainak kockázatának csökkentése, amelyek a következőkből származnak:

  • – feleslegesen zárja ki a munkából a HCP-t, amely csak az oltás utáni tünetekkel rendelkezik,
  • a SARS-CoV-2-vel vagy más fertőző fertőzéssel rendelkező HCP akaratlan akaratának működése.

Ezek a megfontolások a COVID-19 oltást követő jelek és tünetek jelenlegi megértésén alapulnak, ideértve az időzítést és az időtartamot is, és változhatnak, ha a vakcinával kapcsolatos tapasztalatok felhalmozódnak.

Áttekintés

A COVID-19 oltást követően szisztémás tünetek, például láz, fáradtság, fejfájás, hidegrázás, myalgia és arthralgia jelentkezhetnek. Előzetes adatokkülső ikonra mRNS COVID-19 vakcinakísérletek azt mutatják, hogy a legtöbb szisztémás oltás utáni tünet enyhe vagy közepes súlyosságú, az oltás első három napján (az oltás napján és az azt követő két napon jelentkezik, a legtöbb az oltást követő napon jelentkezik) , a megjelenéstől számított 1-2 napon belül megszűnnek, és gyakoribbak és súlyosabbak a második dózist követően és a fiatalabbak körében, mint az idősebbek (> 55 év). Köhögés, légszomj, orrfolyás, torokfájás vagy íz- vagy szagvesztés nem megfelel a vakcináció utáni tüneteknek, és ehelyett a SARS-CoV-2 vagy más fertőzés tünetei lehetnek.

Mivel a vakcinázás utáni szisztémás tünetek és a tünetek megkülönböztetése nehéz lehet a COVID-19 vagy más fertőző betegségek jeleitől és tüneteitől való megkülönböztetéshez, a posztvakcinációs tünetekkel rendelkező HCP-t tévesen fertőzőnek lehet tekinteni, és feleslegesen korlátozhatják a munkát; ennek negatív következményei lehetnek a HCP-re, a betegekre és a tartós gondozási intézmények lakóira nézve. Ezért stratégiákra van szükség az oltás utáni szisztémás tünetek és korlátok hatékony kezeléséhez szükségtelen munka korlátozása.

Az ebben a dokumentumban szereplő stratégiák a foglalkozás-egészségügyi programok és a közegészségügyi tisztviselők számára készültek, és minden egészségügyi intézményben dolgozó egészségügyi szakemberre vonatkoznak. Mivel jelenleg nincsenek információk a vakcinák hatékonyságáról a lakosság körében; a betegség, a súlyosság vagy az átvitel ebből adódó csökkenése; vagy a védelem időtartama alatt a beoltott HCP-nek továbbra is követnie kell az összeset a fertőzések megelőzésére és ellenőrzésére vonatkozó jelenlegi ajánlások hogy megvédjék magukat és másokat a SARS-CoV-2 fertőzésektől.

Az oltás utáni szisztémás jelek és tünetek egészségügyi személyzetre gyakorolt ​​hatásának minimalizálása érdekében figyelembe kell venni:

  • Az 1-2 nap pihenőnapot megelőző HCP beoltása, amelynek során nem kötelesek a létesítményben tartózkodni.
  • A vakcina megdöbbentő szállítása a HCP-hez a létesítményben, így egyetlen osztály, szolgálat vagy egység HCP-jét nem oltják be egyidejűleg. A megdöbbentő szempontok fontosabbak lehetnek a második dózist követően, amikor az oltás utáni szisztémás tünetek, például láz nagyobb valószínűséggel jelentkeznek.
  • A HCP tájékoztatása az oltás utáni rövid távú szisztémás tünetek és a tünetek enyhítésének lehetséges lehetőségeiről, ha tünetek jelentkeznek (pl. Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek vagy acetaminofen).
  • Stratégia kidolgozása az oltás utáni szisztémás tünetekkel és tünetekkel járó HCP időben történő értékelésének biztosítására, ideértve a SARS-CoV-2 vírusvizsgálati lehetőségek biztosítását vagy azonosítását, így ha rendelkezésre áll, könnyen elérhető. A tesztelésnek gyors átfutási időnek kell lennie a gyűjtéstől az eredményjelentésig (<24–48 óra).
  • A nem vakcinás betegszabadság-opciók (pl. Fizetett betegszabadság) felajánlása a vakcinázást követő szisztémás tünetekkel és tünetekkel rendelkező HCP számára a tünetek bejelentésének akadályainak felszámolása érdekében.

Javasolt megközelítések az oltás utáni új szisztémás tünetek értékelésére és kezelésére a HCP-ben

Az alábbiakban ismertetett megközelítések azokra a HCP-re vonatkoznak, akik COVID-19 oltást kaptak az előző 3 napban (beleértve az oltás napját is, amelyet 1. napnak tekintenek), és nem ismert, hogy védtelenül kitettek a SARS-CoV-2-nek egy közösség vagy egészségügyi ellátás beállítás az előző 14 napban. Tüneti HCP, akik a SARS-CoV-2 nem védett expozíciójától számított 14 napon belül vannak a közösség vagy magasabb kockázati kitettség a egészségügyi ellátás a beállítást ki kell zárni a munkából és értékelik a SARS-CoV-2 fertőzés szempontjából.

Az alábbi táblázatban javasolt megközelítéseket az egyes esetek klinikai és epidemiológiai jellemzőihez kell igazítani. Végül klinikai megítélést kell alkalmazni a fertőzés valószínűségének összehasonlítására az oltás utáni tünetek és a jelzett klinikai megközelítés függvényében.

Pozitív vírus (nukleinsav vagy antigén) tesztek a SARS-CoV-2-re, ha elvégezték, meg kell nem a COVID-19 vakcinának tulajdonítható, mivel az oltás nem befolyásolja e vizsgálatok eredményeit.

Megjegyzés: A következő jelek és tünetek önmagukban nem állnak összhangban a SARS-CoV-2 fertőzéssel, és az oltással kapcsolatos mellékhatások szokásos protokollja szerint kell kezelni őket:

  • azonnali túlérzékenységi reakciók (pl. csalánkiütés, anafilaxia)
  • helyi tünetek (pl. fájdalom, duzzanat vagy bőrpír az injekció beadásának helyén)
Jelek és tünetek javasolt megközelítéssel
A HCP jelei és tünetei Javasolt megközelítés További megjegyzések
jelek és tünetek valószínűtlen COVID-19 oltásból származnak:

Jelenléte BÁRMI a SARS-CoV-2 fertőzésnek megfelelő szisztémás jelek és tünetek (pl. köhögés, légszomj, rhinorrhoea, torokfájás, íz- vagy szagvesztés) vagy más fertőző etiológiával (pl. influenza) amelyek nem tipikus az oltás utáni tünetekre.

Zárja ki a munkából a lehetséges etiológiák kiértékeléséig, adott esetben beleértve a SARS-CoV-2 fertőzést.

A munkába való visszatérés kritériumai a gyanús vagy megerősített diagnózistól függenek. A SARS-CoV-2 fertőzéssel járó HCP-hez való visszatérésről rendelkezésre állnak információk itt.

Ha végrehajtják, akkor negatív SARS-CoV-2 antigénteszt olyan HCP esetén, akiknek olyan tünetei vannak, amelyek nem jellemzőek a vakcináció utáni tünetekre, a SARS-CoV-2 nukleinsav-amplifikációs teszttel (NAAT) kell megerősíteni. További információ a tesztelésről itt érhető el:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/lab/index.html

jelek és tünetek hogy lehet lenni vagy COVID-19 oltásból, SARS-CoV-2 fertőzésből vagy más fertőzésből:

Jelenléte BÁRMI szisztémás tünetek (pl. láz, fáradtság, fejfájás, hidegrázás, myalgia, arthralgia), amelyek összhangban állnak az oltás utáni tünetekkel, SARS-CoV-2 fertőzéssel vagy más fertőző etiológiával (pl. influenza).

Az egészségügyi környezetben a láz 100,0 mért hőmérsékletnek minősüloF (37,8oC) vagy magasabb.

Értékelje a HCP-t.

Az alábbi kritériumoknak megfelelő HCP-t figyelembe lehet venni a SARS-CoV-2 vírusvizsgálata nélküli munkába való visszatéréshez:

Érezd magad elég jól, és hajlandó dolgozni és

Lázasak * és

A szisztémás tünetek és tünetek csak azokra korlátozódnak, amelyeket a COVID-19 vakcinázást követően észleltek (pl nem a COVID-19 egyéb jelei és tünetei vannak, beleértve a köhögést, légszomjat, torokfájást vagy szag- vagy ízváltozást).

Ha a tünetekkel járó HCP visszatér a munkába, akkor azt kell javasolni nekik, hogy forduljanak a munkaegészségügyi szolgálatokhoz (vagy egy másik kijelölt személyhez), ha a tünetek nem javulnak vagy 2 napnál tovább tartanak. A további értékelésig ki kell zárni őket a munkából, és mérlegelni kell a vírusvizsgálatot. Ha megvalósítható, a tünetekkel járó HCP-re korábban vírusvizsgálatot lehet fontolóra venni, hogy növeljék a bizalmat a tüneteik okában.

* A lázas HCP-t ideális esetben ki kell zárni a munkából a további értékelésig, ideértve a SARS-CoV-2 teszt mérlegelését is. Ha a fertőzéses etiológiát nem gyanítják vagy nem erősítik meg lázuk forrásaként, akkor visszatérhetnek a munkába, ha elég jól érzik magukat.

Azokban a létesítményekben, ahol kritikus személyzeti hiány várható vagy bekövetkezik, a lázzal járó HCP és a szisztémás tünetek korlátozottak csak Az oltást követően megfigyelt személyek számára a munka megfontolandó lehet, ha elég jól érzik magukat és hajlandók. Ezeket a HCP-t újra kell értékelni, és mérlegelni kell a SARS-CoV-2 vírusvizsgálatát, ha a láz nem oldódik meg 2 napon belül.

Ha végrehajtják, akkor negatív SARS-CoV-2 antigénteszt HCP-ben olyan betegeknél, akiknek csak a COVID-19 oltást követően észlelt tünetei korlátozódnak (azaz nincs köhögésük, légszomjuk, torokfájásuk, illat- vagy ízváltozásuk), nem igényelhetnek megerősítő SARS-CoV-2 NAAT-tesztet . További információ itt érhető el: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antigen-tests-guidelines.html

További források:

A COVID-19 oltást követően szisztémás tünetekkel és tünetekkel rendelkező tartós ápoló intézmények lakóinak fertőzésmegelőzési és -kontrolli szempontjai a következő címen találhatók:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/post-vaccine-considerations-residents.html

A COVID-19 vakcinákkal kapcsolatos további információk és ajánlások a következő oldalon találhatók:
https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/index.html
https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/acip-recs/vacc-specific/covid-19.html

A COVID-19 oltást követően a recipiensben előforduló mellékhatásokról jelenteni kell a VAERS-nek. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal kötelezi az oltásszolgáltatókat az oltás beadásának hibáiról, súlyos nemkívánatos eseményekről, a multisystem gyulladásos szindróma eseteiről és a COVID-19 eseteiről, amelyek sürgősségi felhasználási engedély alapján a COVID-19 oltást követően kórházi kezeléshez vagy halálhoz vezetnek. Javasoljuk a jelentést bármely más klinikailag jelentős mellékhatásról, még akkor is, ha nem biztos, hogy a vakcina okozta-e az eseményt. A jelentés benyújtásának módjáról a VAERS-nél a következő címen érhető el: https://vaers.hhs.govkülső ikonra vagy az 1-800-822-7967 telefonszámon.

Definíciók:

Egészségügyi személyzet (HCP): A HCP minden olyan fizetett és fizetés nélküli személyre utal, aki egészségügyi intézményekben szolgál, és aki közvetlen vagy közvetett expozíciónak van kitéve a betegekkel vagy fertőző anyagokkal, beleértve a testanyagokat (pl. Vér, szövet és speciális testnedvek); szennyezett orvosi kellékek, eszközök és felszerelések; szennyezett környezeti felületek; vagy szennyezett levegő. A HCP magában foglalja, de nem kizárólag, a sürgősségi egészségügyi személyzetet, az ápolókat, az ápoló asszisztenseket, az otthoni egészségügyi személyzetet, az orvosokat, a technikusokat, a terapeutákat, a phlebotomistákat, a gyógyszerészeket, a hallgatókat és a gyakornokokat, az egészségügyi intézményben nem alkalmazott szerződéses alkalmazottakat és a közvetlenül részt vesz a betegellátásban, de kik lehetnek kitéve az egészségügyi környezetben terjedő fertőző kórokozóknak (pl. irodai, étkezési, környezeti szolgáltatások, mosoda, biztonság, mérnöki és létesítménykezelés, adminisztratív, számlázási és önkéntes személyzet).

Egészségügyi beállítások olyan helyekre utal, ahol egészségügyi ellátást nyújtanak, és magában foglalja, de nem kizárólag, az akut gondozási létesítményeket, a hosszú távú akut gondozási intézményeket, a fekvőbeteg rehabilitációs létesítményeket, az idősek otthonát és a támogatott életmódot nyújtó intézményeket, az otthoni egészségügyet, a járműveket, ahol egészségügyi ellátást nyújtanak (pl. klinikák) és járóbeteg-ellátó intézmények, például dialízis központok, orvosi rendelők és mások.

Súlyos nemkívánatos esemény: A súlyos nemkívánatos eseményeket halálként definiálják; életveszélyes nemkívánatos esemény; fekvőbeteg-kórházi kezelés vagy a meglévő kórházi kezelés meghosszabbítása; tartós vagy jelentős alkalmatlanság vagy a rendes életműködtetés képességének lényeges megzavarása; veleszületett rendellenesség / születési rendellenesség; fontos orvosi esemény, amely megfelelő orvosi megítélés alapján veszélyeztetheti az egyént, és orvosi vagy sebészeti beavatkozást igényelhet a definícióban felsorolt ​​eredmények egyikének megakadályozása érdekében.


Source link


17 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok