Varázslatos epertorony házilag

Avatar Gadam | 2022.08.03. 1097 Views 0 Likes 0 Ratings

1097 Views 0 Ratings Rate it

epertorony házilag

Az epertorony nagyszerű módja annak, hogy korlátozott helyen, például a teraszon friss gyümölcsöt termessz. Charlene Landreau kertészmester megmutatja, hogyan építhetsz epertornyot olcsón kb 20 literes műanyag vödrökből.
Fontos! Mindig használj kéz- és szemvédőt, és tartsd be a biztonsági óvintézkedéseket a szerszámok használatakor.

Epertorony házilag

Eszközök

 • Két 20 literes vödör
 • 80 x 100-as hosszúságú bélésanyag (zsákvászon, gyomnövény, vagy kerti takaró)
 • virágföld kész komposzttal vagy időzített műtrágya granulátummal keverve
 • 1 doboz festékszóró (opcionális)
 • Körülbelül 30 eperfajta, -csemete vagy -növény.
 • kb 1 cm-es locsolótömlő és ugyanekkora spagetticső, ha csepegtető öntözést használunk.

Mi kell még a házi epertoronyhoz?

 • 1 vagy 2 fogó
 • Szövet vagy más rugalmas mérőszalag
 • Jelölő toll
 • Fűrész
 • védőszemüveg
 • Kézi fúrógép
 • 5 cm átmérőjű furatszúró
 • Csiszolópapír
 • Több ruhacsipesz

Az elkészítés menete

1. lépés: Vágjuk ki a vödröket

A fogó segítségével távolítsuk el a fém fogantyúkat minden egyes vödörről. Könnyebb, ha mindkét kézben egy-egy fogót markolunk, hogy kicsavarjuk a fogantyút a foglalatából. Kérj meg a segítőt, hogy tartsa mozdulatlanul a vödröt, amíg ezen ügyködsz, vagy tartsd stabilan a térdével.

Mérd meg az egyes vödör aljától 1,25 cm magasságban, és a jelölővel jelöld meg a pontot több helyen a vödör kerületén. Húzd végig a mérőszalagot a jelölések mentén, és kövesd azt a jelölővel, amíg körbeérsz. Ez lesz a fűrészelési útmutatód.

A vonalnak elég magasan kell lennie a vödrön ahhoz, hogy amikor átfűrészeled, csak az alját vágd le, és ne sokkal többet.

A kettes vödörrel is pontosan ugyanígy járj el, de a vonalat az aljától 2,5 vagy 3,5 centivel feljebb jelöld meg, így a kettes vödör rövidebb lesz, mint az egyes vödör.

Itt láthatsz képet róla.

Fektesd az egyes vödröt az oldalára egy megemelt felületre, tartsd mozdulatlanul a segítődet vagy a másik kezedet használva, és fémfűrésszel vágd le a vödör alját a rajzolt jelölővonal mentén. Ugyanígy a kettes vödörrel is.

Képet láthatsz róla itt. 

A csiszolópapírral csiszold simára a széleket, és távolítsad el a műanyag lógó szálait.

Próbáld ki a vödröket úgy, hogy a rövidebbet alulról felfelé állítod, majd a hosszabbat belehelyezed az elsőbe. Mivel a vödröket úgy tervezték, hogy egymásba illeszkedjenek, és mivel az egyiket rövidebbre és ezért kissé szélesebbre vágtad, könnyen és szorosan össze kell illeszkedniük, csak egy kis csavarásra van hozzá szükség. Ha gondokba ütközöl, mert netán túl szorosnak tűnnek, akkor lehet, hogy a rövidebbet még egy kicsit le kell csiszolnod vagy reszelned, amíg elég széles lesz ahhoz, hogy a hosszabb vödör is beleférjen. Miután szorosan összecsavarodnak, szedd szét a vödröket. Most már minden készen áll az 5 centis lyukak fúrására az oldalakon.

2. lépés: Fúrd ki a lyukakat

A fúrás előtt érdemes megjelölni a lyukak helyét a jelölővel. A lyukakat kb. 12 centi távolságra készítsed el egymástól, és úgy osszd el őket, hogy a távolság véletlenszerűnek tűnjön.

A felső sort közvetlenül a vödör vastag pereme alatt kezdd. Jelölj be 5 vagy 6 lyukat ebben a felső sorban, egymástól 12 centi távolságra. Nem kell, hogy egyenes vonalban legyenek, egy kis eltérés jobb.

A második sorban csak 4 vagy 5 lyuk lesz, kb. 12 cm távolságra a felső sortól, de lépcsőzetes elhelyezéssel (nem közvetlenül a felső lyukak alatt, hanem azok között eltolva).

Az alsó sorban 2 lyuknak is maradhat hely, szintén eltolt elhelyezésben. Ne jelölj túl közel a legalsó részhez. Ne feledd, hogy a vödröket jó 2,5 centiméterrel lejjebb össze fogod illeszteni.

Nézd meg a képet erről a folyamatról.

A segítőd tartsa az egyik vödröt stabilan az oldalán, vagy fektesse a lábai közé, és tartsa úgy. Ehhez a lépéshez viselj védőszemüveget, hogy ne kerüljön műanyagpor a szemedbe.

Az 5 cm-es lyukasztóval ellátott fúrógépével fúrj lyukakat a vödör oldalába a jeleknél.
Ugyanígy járj el a kettes vödörrel is.

A fúrás után ismét csiszolópapírral simítsd le a lyukak széleit, és távolítsd el a lógó műanyagszálakat.

A végeredményt itt láthatod. 

3. lépés: Az epertorony festése

Ha szeretnéd lefesteni az epertornyot, akkor ennek most jött el az ideje. Tartsd a vödröket elkülönítve; fújd le a külső felületet bármilyen kívánt színnel. Ügyelj arra, hogy olyan sprayfestéket válassz, amely műanyaghoz vagy PVC-hez készült, hogy megtapadjon a vödrökön.

4. lépés: Szereld össze és béleld ki a házilag készített epertornyot

Amikor a festék teljesen megszáradt (lásd a festékes dobozon található utasításokat), összeillesztheted a két vödröt a végleges toronyba. Csúsztassad az egyik vödör alját a másikba, és csavard össze őket, amíg jól össze nem illeszkednek. Ügyelj arra, hogy minél egyenesebbek legyenek, hogy a torony ne dőljön el. Tedd a vödröt egy napos helyre, lehetőleg vízforrás közelébe.

Nézd meg a képen, hogy fest. 

Béleld ki a tornyot zsákvászonnal, gyomnövénytakaró anyaggal vagy kerti takaróanyaggal. Ez megakadályozza, hogy a talaj kihulljon a lyukakból. Vágj egy darabot az anyagból, amely a torony magasságával megegyező magasságú és kb. 100 cm széles. A szélességnek egy kicsit szélesebbnek kell lennie, mint a torony belső kerülete. Helyezd az anyagot a torony belsejébe a belső falhoz. Munka közben tartsd a helyén ruhacsipeszekkel. Egy segítő jól jön ennél a lépésnél. A bélés szélét fedd át ott, ahol a végek találkoznak.

Ha kézzel szeretnéd öntözni az epret, ezen a ponton elkezdheted feltölteni a tornyot földdel. Ha slagot fogsz használni, lásd a következő lépést.

Nézd meg előtte a képet. 

5. lépés: Csatlakoztasd az öntözőrendszert

Ha öntözővezetéket tervezel az epertorony öntözéséhez, futtasson egy slagot a toronyhoz, és csatlakoztass egy vagy két 1 centis öntözőtömlőt a vezetékhez (használj téglalépcsőt, ha két öntözővezetéket szeretnél).

A csöpögtető tömlőt (tömlőket) alulról az egyik lyukon keresztül vezetheted felfelé. Ha a tömlőket a torony tetejéről futtatnád lefelé, rögzítsd a tömlők végét a talaj szintjén, hogy bizton a helyükön maradjanak. A tömlőknek függőlegesen kell futniuk a torony közepén, hogy minden növény kapjon vizet. Használj segítőt, hogy a tömlőket a helyén tartsd, amíg a tornyot feltöltöd földdel.

Így. Ahogy A képen látható. 

6. lépés: Töltsd meg az epertornyot földdel

A legjobb közeg a torony számára a virágföld, amelyhez kiegészítést adunk. A virágföld kiváló vízelvezető képességgel rendelkezik, ami egy ilyen függőleges ültetésnél kritikus fontosságú. A virágföld azonban minimális tápanyagot tartalmaz, és ezeket a növények azonnal fel fogják használni. Ezért a virágföldet keverd össze körülbelül 1/3 kész komposzttal, vagy keverj a virágföldbe időzített műtrágya granulátumot a csomagoláson ajánlott arányban. Ezek a granulátumok 3 hónap alatt kiegyensúlyozott műtrágyát bocsátanak ki. A kész komposzt ugyanezt teszi. Az epernek tápanyagokra van szüksége a növekedéshez és a jó terméshozamhoz. Ne hagyd ki ezt a lépést!

Lassan adagold a talajkeveréket a toronyba, közben óvatosan simítsd le, hogy minimálisra csökkentsd az első öntözés után fellépő ülepedést. Ahogy a tornyot feltöltötted, a talaj a helyén fogja tartani a bélést, és eltávolíthatod az esetlegesen használt kapcsokat vagy tűket. Az epertornyot egészen a tetejéig töltsd meg, mert rövid idő múlva némileg leülepedik majd, és a talaj tetejére 3-4 növényt szeretnél elültetni. Ha csepegtetővezetéket használsz, akkor azt függőlegesen és középen tartsd, ahogy halad az öntéssel.

Figyeld meg a Fotón. 

7. lépés. Ültesd el az epreket

A torony most már tele van földdel, és készen áll az ültetésre. Egy éles ollóval vagy zsebkéssel vágj bele a bélésbe a lyukaknál. Figyeld meg, miként.  

Nyúljon át ujjakkal, és kreálj egy kis lyukat a talajban, amely elég mély ahhoz, hogy a növény gyökérrészét befogadja, és helyezz egy eperpalántát vagy -csemetét a résen keresztül a talajba. Nézd meg a képen. 

Szilárdítsd meg a talajt a növény körül. Ezt tedd meg minden egyes lyuknál, majd a torony tetejére ültess el 3 vagy 4 maradék eperpalántát.

Várhatsz amúgy néhány napot, mielőtt elültetnéd ezt a néhány  palántát a tetején. Várd meg, amíg a talaj leülepedik, majd a torony pereméig tölts még több földet, mielőtt a tetejét elültetnéd.

Miután az összes lyukat beültetted, öntözd meg alaposan a házilag gyártott epertornyot. Ha öntözőrendszert használsz, akkor addig működtesd azt, amíg a torony végig nedves nem lesz, de nem ázik át.

Ha kézzel öntözöd, finoman tedd a torony tetejéről kiindulva, és egy keskeny kifolyású öntözőkannával öntözz közvetlenül az egyes lyukakba, ahol az egyes növények helyezkednek el.

 

Szakmaforrás: How to build a strawberry tower – Master Gardeners of San Mateo & San Francisco Counties (ucanr.edu)


1097 Views 0 Ratings Rate it