Vegán ír szódás kenyér mazsolával

Avatar admin | 2021.02.02. 79 Views 0 Likes 0 Ratings

79 Views 0 Ratings Rate it

GYIK


Hogyan süthetek szódás kenyeret?

Miután összegyúrta a szódás kenyér tésztáját, csak a sütés marad. Számos recept különféle eszközöket vagy technikát használ az ír kenyér főzéséhez. Vessünk egy pillantást a különféle lehetőségekre:

  • Csak a hagyományos sütő – Ez a legegyszerűbb, és nem igényel speciális felszerelést. Csak formázzuk a tésztát cipóvá és főzzük tepsibe. Profi tipp: öntsön egy kevés vizet egy előmelegített fémtálcába, hogy a gőz felszabaduljon a sütőben, ami ropogósabb héjat ad a kenyérnek.

  • A kenyérsütő cloche – Ezt használtuk. A köpeny egy agyagból vagy kőből készült tálca és egy kupola alakú fedél. Elsődleges célja, hogy a kenyér sütése közben bent tartsa a nedvességet, ami elősegíti a kéreg ropogását.

  • Barkácsolás – A cloche jó befektetés, ha sok kenyeret süt. De ha van egy pyrex rakott étel, improvizálhat. Fordítsa meg a pyrex edényt fejjel lefelé, úgy, hogy a fedél a tálca, a test pedig a cloche kupolája legyen.

  • Öntöttvas serpenyő – Szeretne rusztikusabb megközelítést követni? Helyezze a tésztát egy öntöttvas serpenyőbe, és zárja le alumíniumfóliából készült fedéllel. Alakítsa a fóliát kupolává, és hagyjon elegendő helyet a kenyér növekedéséhez. Ha aggódsz a serpenyőbe tapadó kenyér miatt, kört vághatsz ki a sütőpapírból, és tedd a cipó és a serpenyő közé.

Lehet, hogy több lehetőség is létezik, de ezeknek ki kell terjedniük a legtöbb helyzetre.

Milyen típusú lisztet használjak?

Írnak hívják kenyér, de inkább süteménynek tűnik belül. Ez azért van, mert sima lisztet használ erős kenyérliszt helyett. Használhat 100% teljes kiőrlésű sima lisztet, 50/50 teljes kiőrlésű és sima fehér lisztet vagy 100% -os univerzális lisztet.

A 100% teljes kiőrlésű lisztet választottuk, mivel rostokban gazdagabb és így egészségesebb.

Mi a különbség a szódabikarbóna és a süteményekben lévő sütőpor között?

A szódabikarbóna a nátrium-hidrogén-karbonát közönséges neve, amely süteményekhez használt kovász, szereti a süteményeket, a sütiket és a muffinokat. Ehhez a vegyülethez folyékony és savas összetevőre van szükség a CO aktiválásához és felszabadításához2. Ezek a légbuborékok ezután elősegítik süteményeinek felemelkedését és bolyhosodását. A savas összetevők közé tartozik az ecet, a tartárkrém, a citromlé vagy az író.

A sütőpor ehelyett a szódabikarbóna és a savas összetevő kombinációja, valamint egyéb kötőanyagok, például kukoricakeményítő. Sőt, kétszer aktiválódik: először folyadékkal összekeverve, másodszor a forró sütőben sütés közben.

A sütőpor süteményekben történő használata könnyebb, mivel nem kell savas, csak folyékony összetevőt használni. A sütőpor tartósabb kovászhatalmat kínál, mint a szódabikarbóna.

Néhány ember azonban szenvedhet a sütőpor intoleranciájától, és gyakran dagadtnak érzi magát, miután elfogyasztotta az ezzel a kelesztőszerrel előállított termékeket. Ezért ezekben az esetekben a szódabikarbóna a sütőpor egyszerű alternatívája.


Source link


79 Views 0 Ratings Rate it