Tökéletes virágláda házilag 12+1 lépésben

Avatar Gadam | 2022.09.04. 195 Views 0 Likes 0 Ratings

195 Views 0 Ratings Rate it

virágláda házilag

A virágláda olcsó, egyszerű és hatékony megoldás! Most Megtanulhatod, hogyan építs ilyen ültetőládát gyorsan és megkímélve a pénztárcádat csupán 12+1 lépésben.

Virágláda házilag: A fa méretezése és vágása

 1. Döntsd el, mekkora legyen a virágláda. A döntést annak alapján kell meghoznod, hogy hány virágot szeretnél az egyes ültetőládákban elhelyezni, valamint hogy mekkora az a terület, ahová az ültetőládát teszed majd. Ehhez a cikkhez egy kisebb ládát fogunk építeni, amely körülbelül 121,9 x 60,9 cm méretű.
 2. Vedd meg a fát! A kezeletlen fa vagy a cédrusfa jól használható a fa virágláda készítéséhez, mivel mindkettővel könnyű dolgozni, és mindkettő ellenáll a természetes elemeknek, amelyeknek a növénytartó ki lesz téve.Egy 121,9×60,9 cm-es méretű ültetőhöz vásárolhatsz kb. 365,76 cm méretű deszkát, amelyet levágva kialakíthatod a virágláda oldalait.

  A szélességnek legalább 24 cm-nek kell lennie. Szükséged lesz egy darabra, amely az ültető aljaként vagy padlójaként fog működni, ha az ültetőt egy fedélzeten vagy hasonló felületen fogod használni.

  Ha a láda talaj fölött lesz, akkor az aljára egy réteg lapos kartondobozból készült lapos kartonpapírt helyezhet, amely gyomgátlóként működik.

  A nyomás alatt kezelt faanyag olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a ládában lévő növényeket, és olyan dolgokat, mint az arzén az ételbe juttathatnak, ha zöldséget termesztesz. Biztonságos alternatíva az ACQ-kezelt fa használata, amely eljárás nem használ mérgező vegyi anyagokat. Képes segítség

 3. Vágd a fát méretre! Használj mérőszalagot, hogy mindkét oldalát pontosan kimérhesd. Jelöld meg a vágási helyeket tollal vagy ceruzával. Elektromos fűrésszel vagy hagyományos kézifűrésszel vágd méretre a darabokat ügyelve arra, hogy a vágások a lehető legegyenesebbek legyenek. Nézd meg a képes segítséget.Ha nincs fűrészed, vagy inkább nem szeretnéd magad elvégezni a vágásokat, megkérheted a munkásokat, ahol a fát vásároltad, hogy vágják le a szükséges méretekre.

Virágláda házilag: A deszkák rögzítése.

fa virágláda készítése házilag.I.

 1. Végezz előfúrásokat a két deszkán. A kísérleti lyukak a fába fúrt lyukak, amelyek biztosítják, hogy a fa ne szálkásodjon, amikor a csavarokat behelyezi. Ezt csak a két szélső deszkán (a rövidebb deszkákon) kell elvégezned. Három előfúrást kell készítened (1,91 cm) távolságra a deszka végétől. A középső lyuknak a deszka szélességének közepén kell lennie. Képes bemutató.
 2. Rögzítsd horganyzott csavarokkal a táblákat. A horganyzott csavarok jobbak a kültéri fa virágládákhoz, mert a horganyzott fém ellenáll az időjárás viszontagságainak, és nem rozsdásodik. Sorakoztasd fel a deszkákat úgy, hogy az előfuratokkal ellátott deszkák a külső sarkokon helyezkedjenek el. Használj fúrót és fúrófejet, hogy minden egyes csavar minden lyukon átmenjen és a szomszédos deszkába kerüljön. Nézd meg a képes illusztrációt itt.
  Fúró és fúrószár helyett használhat csavarhúzót is.
 3. A doboz aljának méretezéséhez mérjed meg a doboz belső hosszát és szélességét. Ezeket a méréseket alapul véve vágd ki fűrésszel az alsó deszkát. Helyezd a deszkát a doboz belsejébe. Fúróval és horganyzott csavarokkal rögzítsd az alsó deszkát a doboz oldalain keresztül. Kép a folyamatról. 
  Ne feledd, erre csak akkor van szükség, ha a növénytartót fedélzetre vagy hasonló felületre tervezi helyezni.
 4. Fúrj vízelvezető lyukakat a doboz aljára. Fordítsd meg az immár teljesen megformázott dobozt, és fúróval készíts négy vagy öt vízelvezető lyukat a doboz alján. Ezek a lyukak nagyon fontosak, mivel a legtöbb virág megbetegszik, ha a gyökereik túl sokáig ülnek a nedves talajban.
  Ha sokkal nagyobb ültetőládát építettél, érdemes megfontolni, hogy néhány további vízelvezető lyukkal egészítsed ki a ládát. Ha az ültetőláda a talaj fölé kerül, erre nincs szükség. Egyszerűen használjon lapított kartont a láda aljaként. Fotó a Folyamatról. 

Virágláda házilag: Végső simítások.

fa virágláda készítése házilag.II.

 1. Tégy egy réteg nejlon- vagy vinilszövetet a virágláda belsejébe. Ezzel megvéded a virágtartó faanyagot. Vágd le a vásznat úgy, hogy a mérete megegyezzen az ültető aljához használt deszkáéval. Fektesd a virágtartó aljára, és rögzítsed a helyére néhány apró szöggel. Ne felejts el olyan vízelvezető lyukakat fúrni a paravánba, amelyek egybeesnek az alsó deszkán lévő vízelvezető lyukakkal, ha a ládának van alja. Nézd meg képen a pontos végrehajtást. 
 2. Csiszold le a durva éleket. Ez szép, befejezett megjelenést kölcsönöz a fa virágládának, de nem feltétlenül szükséges. Fogj egy csiszológépet vagy egy darab csiszolópapírt, és súrold végig vele a doboz éleit és sarkait. Futtasd végig a deszkák oldalai mentén, hogy eltüntesd az esetleges szilánkokat. Kép, hogyan csináld.
 3. Fesd, alapozd vagy fesd le a növénytartót. Válassz a kerted vagy a lakás dekorációjához illő festéket, vagy fesd be a növénytartót, hogy igazán kiemeld a fa színeit. Azt is választhatod, hogy hagyod a fát eredeti állapotában, mivel a cédrus önmagában is gyönyörű.
  Ne kezeld a virágtartó belsejét, mivel ez szennyezheti a talajt és a növényeket. Ehelyett használj inkább műanyag bélést (lyukakkal) a fa védelmére. Fotó itt látható.
 4. Adj hozzá egy vékony réteg kavicsot, majd adj hozzá komposztot vagy virágföldet. A kavics segít lecsapolni az ültetőládát. A talaj vagy komposzt típusa attól függ, hogy milyen típusú növényeket vagy virágokat szeretnél a virágtartóba helyezni. Csekkold a képet.
 5. Ültesd el a virágokat, növényeket, vagy bármilyen magot, amelyet termeszteni szeretnél. Ne felejtsd el öntözni! Végeredmény kép formában itt található.

 

Forrás: How to Build a Wooden Planter Box: 13 Steps (with Pictures) (wikihow.com)


195 Views 0 Ratings Rate it