10 gyönyörű virág, amit meg lehet növeszteni és enni

Avatar Gadam | 2021.07.18. 263 Views 0 Likes 0 Ratings

263 Views 0 Ratings Rate it

Olyan virágokat keres, amelyeket meg lehet növeszteni és megenni? Ez a cikk bemutatja a legjobb lehetőségeket.

Gondolt már arra, hogy színes virágszirmokat szórhatunk egy salátába, vagy lebegtethetjük őket a levesben? Az ehető virágok erről szólnak. Szórakoztató módja annak, hogy színt és ízt adjon kedvenc ételeihez – csak ki kell választania a kertjéből, és hozzá kell adnia a receptekhez!

A virágok fogyasztása nagyon régi szokás, a Kr. E. 3000 körüli kínaiakhoz nyúlt vissza, amíg a rómaiak elkezdtek ibolyát és rózsát adni mártásaikhoz. Ez a gyakorlat a mai napig erős, amikor az éttermek és a főszakácsok gyógynövényes virágokat használnak, hogy ételeik egyedivé váljanak.

Az ehető virágok sokféle ételt tartalmaznak, a levesektől a salátákon át a koktélokig és desszertekig.

Fogyaszthatja őket zöldségként, étkezés kiegészítéseként, vagy felhasználhatja gyógynövényként. Gyakran egyetlen szirom tízszeresére fokozhatja az étel ízét.

A legtöbb virágot egyszerűen csak alaposan szedve és öblítve eheti meg. Ennek ellenére két fontos dolgot kell szem előtt tartani, ha ehető virágokkal kíván foglalkozni:

Néhány virág nagyon mérgező, ezért nem szabad megenni. Ha Ön nem az ehető virágok szakértője, végezzen kutatásokat és olvassa el a kézikönyveket, mielőtt kimerészkedne a kertbe.

Kerülje a herbicidekkel vagy növényvédő szerekkel permetezett virágokat. Ne vásároljon véletlenszerű üzletekben vagy kertészeti központokban, és mindig ellenőrizze, hogy az asztalra keríteni kívánt virág kártevő-e.

Ideális esetben saját ehető virágait kell elültetnie, nem pedig külső boltokban vásárolni. Ezzel képes lesz ellenőrizni az ehető virágok ültetését, termesztését és betakarítását. Szerves vagy sem, használat előtt mindig rázza meg és mossa meg növényeit hideg vízben – ezzel megszünteti a potenciálisan káros rovarokat.

Miért kell ehető virágokat termeszteni?

Sok oka van annak, miért érdemes ehető virágokat adnia kertészeti gyűjteményéhez.

A virág feladata nem csak az, hogy szép legyen, hanem egy csomó színt és egzotikus ízeket is adhat ételéhez. Végül is miért kellene díszítenie hinti, ha szirmait is használhatja?

A virágkonyha sokféle kultúra körében népszerű volt: a rómaitól a kínaiig, a Közel-Keleten át az indiaiig. Manapság sok magas szintű szakács és minőségi étterem virágvirágokkal díszíti étlapját, finom ételt és eleganciát kölcsönöz étkezésének

A legjobb, ha a virágokat betakarítás után szüreteljük, de ügyeljünk arra, hogy ne hervadjanak meg. Ezen a ponton készen állnak arra, hogy receptjeinek frissességet nyújtsanak. Miután betakarított, helyezze a virágokat hűvös helyre – lehetőleg a hűtőszekrénybe, amíg készen áll arra, hogy élvezze őket.

VIGYÁZAT SZAVA: Kérjük, alaposan kutassa át virágait, mielőtt ehetőnek tartaná őket. Ne feltételezzük, hogy minden virág biztonságosan fogyasztható – némelyik erősen mérgező lehet.

10 virág, amit meg lehet növeszteni és enni

Az ehető virágok termesztése ugyanolyan egyszerű, mint más lágyszárú növények termesztése. Bár néhány fajtát megtalálhat egy kertközpontban, a legtöbb növény közvetlenül magból nő. A mag-kiindulási keverék felállításakor jelölje meg az egyes csírákat, mert mind egyformák lesznek, amíg el nem virágoznak.

Ha készen áll az ehető virágok termesztésére, de nem tudja, mit szedjen, nézze meg az alábbi útmutatót!

1. Agastache

Agastache lila virágokkal a kertben, a nap alatt

Az Agastache édesgyökér menta néven is ismert, feltűnő lila virágai miatt, amelyeket salátákba és díszes italokba szórhatunk az ízek robbanása érdekében. Ez az ehető virág többféle színben kapható, és a sok apró virág, amely felépíti a virágzást, homályos megjelenést kölcsönöz neki.

Az agastache nagyszerű kiegészítője a lekvároknak, zseléknek és konzerveknek. Aromás levelei teljesen ehetők; megszórhatjuk salátákba, felhasználhatjuk sütemények és italok díszítésére, vagy egyszerűen hagyhatjuk, hogy a teában lebegjenek.

Ennek a virágnak a termesztése nagyon egyszerű – a telt nap és a jól lecsapolt talaj éppen elég lesz. Vagy hidegebb hónapokban beültetheti beltérbe, vagy egyszerűen kivárhatja tavaszig, amíg a magokat kint állítja. Ha először beltérbe ültet, majd átültet nyár elején, virágai gyorsabban növekednek.

2. Begonia

piros cserepes Begonia virágos palánták egymás után az üvegházban

A begóniák kétféle változatban léteznek: gumós és viaszos, és mindkettő ehető virágokkal rendelkezik, savanykás, citrusszerű ízűek. A színes szirmok remek díszek salátákhoz, vagy akár sütemény öntetként is.

Ha trópusi éghajlatú területen él, közvetlenül a szabadban ültetheti a begóniákat. Ellenkező esetben egyszerűen vigye őket beltérbe, ha a hőmérséklet hűvösebb. Győződjön meg róla, hogy többcélú komposztban nőnek-e napsütésben, rendszeresen öntözve. Ezek a virágok részleges árnyékban gyarapodnak – a túl sok nap megégeti a lombot.

3. Borágó

görögdinnye juice egy pohárban, borágó virágokkal díszítve

Csillagvirágként is ismert, a borágó az egyik legszebb ehető virág, népszerű szőrös levelei és kék, csillag alakú szirmai miatt. A borágó hűvös íze az uborkára emlékeztet, így tökéletes kiegészítő nyári limonádékhoz, sorbetekhez vagy gin & tonikhoz. Nagyon jól működik köretként gazpachóhoz, hűtött levesekhez vagy salátákhoz is.

A borágót nagyon könnyű ültetni. Különleges kezelést nem igényel, késő tavasztól nyárig virágzik, száraz talajban is virágzik. Ez a gyógynövény magvakból nő, de az érettség elérése előtt – körülbelül nyolc hét alatt – jól megmunkált, tápanyagokkal teli talajra van szüksége. Ne felejtsük el megdönteni a növényeket, különben hanyatlani kezdenek.

4. Hibiszkusz

Hibiszkusz egy tiszta teáskanna tetején egy fából készült asztal, egy piros friss Hibiszkusz virág

A hibiszkusz nagy virágokból készül, amelyek trópusi és szubtrópusi régiókban nőnek.

Könnyedén felismerheti a hibiszkusz virágok szélességét – akár 15 cm átmérőjűek is. Különböző színekben is léteznek, főleg fehér, sárga és a rózsaszín különböző árnyalataiban. A hibiszkusz szirmok egyediségét az áfonyaszerű íz jellemzi, kiválóan alkalmas teákhoz és koktélokhoz.

A Hibiscus nemcsak dísz. E virág felhasználása kulináris és gyógyászati ​​célokra a Római Birodalomig nyúlik vissza. Ma hibiszkuszt láthat ízek, lekvárok vagy saláták között.

5. Körömvirág

Körömvirág egy salátában, egy tálban, az asztal tetején

A körömvirág, más néven „szegény ember sáfránya” íze a borsostól a keserűig terjed. Szirmai élénk sárga árnyalatot adnak, szinte olyan, mint a sáfrány, színező levesek és saláták. Körömvirág szirmait megszórhatja számos ételre, a rizstől a gyógynövényvajon át a rántottáig. Ne feledje, hogy csak a szirmok ehetők.

A körömvirág szépségápolási előnyeiről is nagyon híres. Nagyszerű gyulladásokra és antioxidánsként. Táplálja a bőrt is, védve a kollagén és elasztin ellátást. Ezt a virágot tavasszal és teljesen napos helyre kell ültetnie. Alternatív megoldásként kezdje el a magok ősszel történő ültetését, és várja meg, amíg az idő felmelegszik, hogy növekedhessen.

6. Kamilla

egy lapos kamilla teát egy tálba vágott citrommal és mézzel kék tányérban

A kamilla híres nyugtató tulajdonságairól és szép százszorszépszerű virágairól. Bár a levelek jó lehetőségek a keserű íz elérésére, a legtöbb ember inkább az élénk sárga középpontokat használja, hogy enyhébb ízt adjon a zöld salátákhoz, levesekhez vagy zabpehelyhez. A kamilla kiváló mind frissen, mind szárítva, és a tea íze homályos lesz, mint az alma.

A kamillát magokból vagy növényekből ültetheti, ideális esetben tavasszal. Ez a gyógynövény hűvös hőmérsékleten és száraz talajban virágzik, ezért részben árnyékos helyre kell ültetnie. Ha az idő túl száraz lesz, időről időre egyszerűen öntözzük meg a talajt.

VIGYÁZAT SZAVA: mérsékelten igyon kamilla teát, és ügyeljen arra, hogy ne legyen allergiás a parlagfűre, mert súlyos bőrreakciókat okozhat. Mindig egyél kártevő nélküli virágokat, amelyeket nem permeteztek herbicidekkel.

7. Levendula

Két hölgy kezében levendula fagylaltot feltartva egy kúpban, a háttérben levendula mezővel

Ez a gyönyörű gyógynövény virág híres édes ízéről, citrusos jegyekkel. Húzhatja a levendula szirmait fürtökbe, és megszórhatja őket egy tortán, fagylaltokon vagy akár egy pohár hűtött pezsgőn. Csak győződjön meg róla, hogy óvatosan használja ezt a virágot, nehogy az ételei túl sósak legyenek.

FIGYELEM: Ne használjon levendulaolajat az edényekben, hacsak nem biztos abban, hogy az olaj kulináris szempontból biztonságos és permetmentes.

Ha arra gondolsz, hogy levendulát termesztesz a kertedben, ez a virág nem könnyen virágzik a magokból. A legjobb, ha dugványt használ, vagy közvetlenül kertészeti központból vásárol. A levendula hűvös vagy száraz időben nő a legjobban. Tartsa a talajt jól lecsapolt állapotban, és gondoskodjon arról, hogy a növény teljes napsütésnek legyen kitéve.

8. Rózsa

szárított rózsa izzók

A gyönyörű színek mellett a rózsák is ehetők. Parfümjének intenzitása ellenére a rózsaszirmok édesek, enyhe menta és fűszer árnyalatok. Minden rózsa ehető, de le kell vágni a keserű fehér alapot minden sziromról. Győződjön meg róla, hogy csak organikus rózsavirágokat eszik – lehetőleg a kertjéből.

Ha véletlenül minirózsa van, akkor azok tökéletesek a fagylaltok és a desszertek díszítéséhez, míg nagyobb szirmokat szórhatunk desszertekre vagy salátákra. A szirmait jégkockákká is fagyaszthatja, vagy szirupokhoz, zselékhez vagy illatos vajhoz adhatja. Ha nem tudja magának a rózsát termeszteni, vásároljon megbízható forrásból, ellenőrizve, hogy peszticid-mentesek-e.

9. Tökvirág

betakarított tökvirágokat rattan tálcában

A tök és a cukkini nemcsak ízlésüknek, hanem ehető virágfajtáiknak is egyedülálló. A női virágokkal ellentétben a hím tök nem terem gyümölcsöt, így ez a legjobb kulináris lehetőség. Nagyszerűek nyers salátákkal vagy akár más összetevőkkel, például gyógynövényekkel és kecskesajttal töltöttek. A Tempurában sült tök az egyik legnépszerűbb módszer ennek a virágnak az elfogyasztására.

A tököt késő tavasszal ültetheti, amikor a talaj már meleg. A magvetés legjobb módja az, ha dombokba csoportosítja őket, dombonként legfeljebb három magot ültetve, majd később dombjait négyzetes mintákra vágja.

10. Százszorszép

A kertben virágzó százszorszép virágok

A százszorszépek sokféleképpen használhatók. Keserű íze ellenére ezek az alacsony növésű virágok díszíthetnek salátákat, leveseket, vagy hozzáadhatják a szirmokat és leveleket egy teához. A virághagymák nagyon dekoratívak, vagy helyettesíthetik a kapribogyót, ha pácoljuk őket. A virágzás szintén kiváló rovarriasztó.

Tippek az ehető virágok termesztéséhez

Az ehető virágok remek alternatívát jelentenek a hagyományos gyógynövényekkel szemben, és egy kis eredetiséget kölcsönöznek ételeinek, italainak és desszertjeinek.

Az ehető virágok termesztése nem nehéz, mindaddig, amíg a magokat az év megfelelő időszakában elülteti, lehetővé téve számukra a növekedést. Ideális esetben érdemes saját ehető virágokat termesztenie. Ez csökkenti a peszticidek okozta mérgezés kockázatát.

Ha peszticideket kell használnia, csak olyan termékeket válasszon, amelyeket kifejezetten ehető növények számára terveztek. A legfontosabb az, hogy egyél virágot, ha teljesen megerősítetted, hogy ehetőek. A kézikönyvek segíthetnek abban is, hogy milyen ételeket fogyasszon.

Az ehető virágok szedésének legjobb ideje kora reggel, mivel víztartalmuk magasabb. Miután betakarított, tegye őket nedvesített papírtörlőbe, majd egyenesen a hűtőbe legalább egy hétig. Közvetlenül étkezés előtt távolítsa el virágaiból a porzót és a stílusokat. Ha virágai megfonnyadnak, közvetlenül tálalás előtt lebegtessék őket jeges vízben.

El kell kezdenie egy-egy virág bevezetését az étrendbe. Túl sok új íz zavarhatja az emésztőrendszert.

Ha készen áll bővíteni kerti kollekcióját, ne várjon tovább, és kezdje el ehető virágokkal díszíteni ételeit és receptjeit!


Forrás link


263 Views 0 Ratings Rate it