5 kötelező mákvirág + hogyan lehet őket magból kinevelni

Avatar admin | 2021.05.03. 157 Views 0 Likes 0 Ratings

157 Views 0 Ratings Rate it

Mint a bátran színes pillangókkal teli mező, a mák is remek kiegészítője minden napsütötte kertnek. Már le tudom képzelni a szélben fújó papírszirmaikat! Ez az útmutató mindent tartalmaz, amit tudnia kell a mákvirágok termesztéséhez, a színek lenyűgöző megjelenítéséhez évről évre.

Hogyan növekszik a mákvirág

Találkozzon a mákkal

Lágyszárú növény, máknövények akár egy méter magasra is megnőhetnek, nagy, legfeljebb 15 cm széles virágokkal. Nem csak a piros virágokat szeretjük, de a méhek is!

A máknak hosszú története van, főleg arról ismert, hogy szimbolizálja a katonák emlékét. A híres vers:Flandriában”John McCrae egy katonatárs halála után írta és a pipacsokat említi.

Az első világháború után a mákvirágok mindenhol növekedni kezdtek. Ennek oka, hogy a mezők kopárak voltak a háborúskodástól, de aztán megsemmisültek a törmelékből származó mészben, ami gazdag talajt biztosított a pipacsok virágzásához.

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb mákvirág bizonyos fokig mérgező. A faj olyan alkaloid vegyületeket tartalmaz, amelyek mérgezőek mind az emberek, mind a háziállatok számára. Ne rágódjon a növény egyetlen részén sem.

lila ópiummák

A mák típusai

  • Izlandi mák, Papaver nudicaule, valójában nem Izlandról származnak, hanem Észak-Amerika, Ázsia és Európa boreális területein honosak. Szeretik a 3-7. Zónában hűvös állapotban tartani a dolgokat, és általában egynyári termesztésűek.
  • Piros Pipacsok, Papaver rhoeas, az egyik leghíresebb pipacs, más néven Flandria vagy mezei mák. Szeretik a melegebb időjárást, évente a 4-9 zónában nőnek.
  • Kaliforniai mák, Eschscholzia californica, Észak-Amerika nyugati részén honosak és a 6-10. Számos színben kaphatóak, beleértve a narancssárgát, a sárga, a piros, a rózsaszín és a fehér színt, és általában évenként kezelik őket.

narancssárga Eschscholzia californica

  • Keleti mák, Papaver orientale, az egyik leggyakoribb évelő mák. A 3-9 zónákban nőnek, tolerálják a hűvös időt. Leggyakrabban narancssárga színben találja őket, de többféle színben kaphatók.
  • Celandine Poppies, Stylophorum diphyllum, egy másik évelő mák, amely Észak-Amerika keleti részén őshonos, a 4-9. Ezek a mákvirágok világos sárga színűek, és jobban tolerálják a gyenge talajt, mint más pipacsok.

Hogyan növekszik a mák

Mák ültetése és termesztése magból

Megnyitott már egy vadonatúj vetőmagcsomagot, hogy rengeteg apró vetőmagot elveszítsen? Mák köztudottan kicsiek és könnyen elveszíthetők. Az a móka a mák magról történő termesztésére, hogy a sószóró!

Keverjük össze a mákot homokkal a nagy lyukú sótartó és egyszerűen szórjon egyenletes magréteget / homokot az egész területre az ültetéshez. Nagyon könnyű és szellős árnyalatú kendő segíthet megakadályozni az apró palánták közvetlen fényben történő sütését; legyen óvatos, mivel a magoknak fényre van szükségük a csírázáshoz.

Tartsa nedvesen a magágyat, és ne hagyja kiszáradni, mert ez megölheti a fiatal csemetéket. Ha a növényeknek több valódi levele van, gondosan ássák el őket, és egy lábra ültessék egymástól.

kaliforniai pipacsok lila és narancssárga színben

Máknövények átültetése

Az átültetést a legjobban az új mák túlzsúfoltságának megakadályozására, vagy az évelő mák új otthonba költöztetésére lehet elvégezni. Minden évelő mákot átültethetünk nyár végén, amikor már nem nőnek aktívan.

Az átültetés megkezdéséhez öntözzük meg a talajt minden növény körül, hogy fellazuljon a talaj. Óvatosan ássa el az egyes növényeket, ügyelve arra, hogy a gyökérgömbök körül maradjon minél több talaj. Az évelő pipacsok esetében vigyázzon a hosszú gyökérzetükre, mert mélyen ásnak és óvatosan emelnek.

Ültessük a pipacsokat koronájukkal a talajig egy jól elvezetett helyre, és öntsük meg jól. A talajtakaró hozzáadása hasznos az újonnan átültetett növények kiszáradásának megakadályozásában. Az árnyékolókendőrök védelemre is használhatók, amíg a növények elég jól meg nem telepedtek ahhoz, hogy ellenálljanak a teli napsütésnek.

narancssárga kettős virágú mák

Hova ültessünk mákot

A pipacsok ültetésének legjobb helye egy teli napsütésű és jól vízelvezető talaj. A máktermesztési hely elkészítéséhez tisztítsa meg az összes növényzetet, sziklát és gyökeret. Ha a talaj nehéz, módosítsa éles homokkal, kéreggel és egyéb adalékokkal, amelyek lehetővé teszik a nagyon jó vízelvezetést. A magok vagy a növények előkészítése érdekében az ültetési terület teljes szintjét és a vizet alaposan rázza fel.

A mák cserepekben is jól megnő. Konténerpipacsok ültetéséhez keressen egy közepes méretű tartályt vízelvezető lyukakkal, és töltse meg a jó cserepes keverék. Szórja meg a mákot közvetlenül a talaj tetejére, és vigyázzon, hogy ültetés közben ne mossa le őket. Az élénk színek biztosan adnak némi szépséget a tornácon vagy az udvari kertben.

mákvirág és magfejek

Mákvirág gondozása

Miután a mákvirágok a földben vannak, helyesen kell kezelni őket! A csodálatos virágzás érdekében a mákot virágzó növények számára készített vízoldható műtrágyával műtrágyázza.

Sokféle pipacs létezik, amelyek közül néhány évelő, más része pedig egynyári. A föld alatti gyökerekből kinőtt pipacsok évente visszatérnek, például keleti pipacsok vagy a celandin pipacsok.

A magból termesztett más pipacsokat, például az izlandi és a vörös pipacsokat egyéveseknek tekintik. Határidő megakadályozza, hogy az éves mák potenciálisan újratelepüljenek, ezért legyen óvatos, amikor úgy dönt, hogy az elhasználódott virágokat eltávolítja.

Ha a haldokló lombok kinézete kívánnivalót hagy maga után, próbáljon ki egy társnövényt, például a Baba-leheletet, hogy elrejtse a csúnyán barnuló lombot.

mákfej

Hogyan gyűjtsük össze a mákot

A mákfejek hihetetlenül díszesek, ezért néha egyszerűen csak hagyom őket élvezni, amikor a hideg beáll! De ha annyira szeretted a pipacsodat, hogy vissza akarod hozni a jövő évi kertbe, akkor mindenképpen szedj le néhány magfejet.

A mákvirágok megszerzésének legjobb módja évről évre az, ha maguk a magokat gyűjtik össze. A mák összegyűjtéséhez várja meg, amíg a magfejek teljesen megszáradnak. Csatolja le a teljes magfejet a szárról.

Vesse be a magfejeket, és óvatosan bontsa ki a magfejet egy lap vagy egy nagy darab papír fölött. Távolítsa el az összes magot, és komposztálja a vetőmag többi részét.

nyisd ki a mákfejet

Tárolja a mákot zsákokban hűvös, száraz helyen, amíg a magok készen állnak a telepítésre. Ültetés előtt néhány hétig győződjön meg arról, hogy a magokat hidegen rétegezi-e. Mivel a mákvirágok kemény külső héjjal rendelkeznek, ez elősegíti a növény csírázását vetés előtt.

Egyébként ezek ugyanazok a magok, amelyek sütésre használhatók, ha úgy dönt, hogy felver egy adag mákos muffint!

Illegális-e pipacsot szedni?

Kérjük, csak a saját kertjéből gyűjtse a mákot. Noha nem illegális a mákvirág szedése (amint azt néhány kaliforniai elmondta), mégis a legjobb gyakorlat, ha magokat saját kertjéből vagy egy barátja kertjéből szerez be, nem pedig állami tulajdonból. Bármilyen virág magán- vagy állami tulajdonból történő engedély nélküli leszedése potenciális bírságot jelenthet.

És ez egy pakolás a mákvirágokra! Miután elolvasta ezt az útmutatót a növekvő pipacsokról, biztosan rendelkezik mezőkkel (vagy legalábbis edényekkel) ebből a kellemes virágból. Hadd tudassa velem egy lenti megjegyzésben, hogy milyen típusú mákot akarsz termeszteni a kertedben ebben az évben.

kék mákvirág

Szereted a növekvő virágokat? Nézze meg ezeket a bejegyzéseket:

Hogyan növekszik a mákvirág


Forrás link


157 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok