6 ismeretlen mák + hogyan lehet ezeket a csinos mákvirágokat kinevelni a magból

Avatar admin | 2021.05.10. 126 Views 0 Likes 0 Ratings

126 Views 0 Ratings Rate it

Mint a merész színű pillangókkal teli mező, a mák is remek kiegészítője minden napsütötte kertnek. Már le tudom képzelni a szélben fújó papírszirmaikat! Ez az útmutató mindent tartalmaz, amit tudnia kell a mákvirágok termesztéséhez, a színek lenyűgöző megjelenítéséhez évről évre.

Hogyan növekszik a mákvirág

Találkozzon a mákkal

Lágyszárú növény, máknövények akár egy méter magasra is megnőhetnek, nagy, legfeljebb 15 cm széles virágokkal. Nem csak a piros virágokat szeretjük, de a méhek is!

A máknak hosszú története van, főleg arról ismert, hogy szimbolizálja a katonák emlékét. A híres vers:Flandriában”John McCrae egy katonatárs halála után írta, és pipacsokat említ.

Az első világháború után a mákvirágok mindenütt növekedni kezdtek. Ennek oka, hogy a mezők kopárak voltak a háborúskodástól, de aztán megsemmisültek a törmelékből származó mészben, ami gazdag talajt biztosított a pipacsok virágzásához.

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb mákvirág bizonyos fokig mérgező. A faj alkaloid vegyületeket tartalmaz, amelyek mérgezőek mind az emberek, mind a háziállatok számára. Ne rágódjon a növény egyetlen részén sem.

lila ópiummák

Papaver somniferum, közismert nevén ópiummák vagy rántott mák.

A mák típusai

  • Izlandi mák, Papaver nudicaule, valójában nem Izlandról származnak, hanem Észak-Amerika, Ázsia és Európa boreális területein honosak. Szeretik a 3-7. Zónában hűvös állapotban tartani a dolgokat, és általában egynyári termesztésűek.
  • Piros Pipacsok, Papaver rhoeas, az egyik leghíresebb pipacs, más néven Flandria vagy mezei mák. Szeretik a melegebb időjárást, évente a 4-9 zónában nőnek.
  • Kaliforniai mák, Eschscholzia californica, Észak-Amerika nyugati részén őshonosak és a 6-10. Számos színben kaphatóak, beleértve a narancssárgát, a sárga, a piros, a rózsaszín és a fehér színt, és általában évenként kezelik őket.
  • Keleti mák, Papaver orientale, az egyik leggyakoribb évelő mák, és biztosan észreveszik őket a kertben. 2-3 méter magasra nőnek a 3-9. Zónában, és jól tűrik a hűvös időt. Leggyakrabban narancssárga színben találja őket, de különféle színekben kaphatók, például lazac, vörös és rózsaszín.

Rózsaszín keleti mák, Papaver orientale

  • Celandine Poppies, Stylophorum diphyllum, egy másik évelő mák, amely Észak-Amerika keleti részén őshonos, a 4-9. Ezek a mákvirágok világos sárga színűek, és nagyobb valószínűséggel tolerálják a rossz talajt, mint más pipacsok.
  • Ópiummák, Papaver somniferum, talán a leghíresebb mák. Mind a gyógyszeripar számára gyártanak ópiumot, mind a fogyasztásra szánt mákot. Csodálatos dísz, néhány országban engedélyre van szükség a virág termesztéséhez. Az ópiummákot nem szabad kereskedelmileg termeszteni Kanadában vagy az USA-ban.

Ha Kanadában tartózkodik, a mákot itt vásárolhatja: Nyugati parti magvak, Richters, vagy Monrovia.

lila ópiummák

Ópiummák, Papaver somniferum

A kaliforniai mák gyógyhatásai

Mivel ugyanabban a családban van, mint az ópiummák, a kaliforniai mák ugyanolyan fájdalomcsillapító és szorongást csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban nem rendelkezik az ópiummák függőséget okozó vagy kábító hatásával. Külsőleg és belül is alkalmazható fejfájás, migrén, izomfájdalom és feszültség, valamint hátfájás kezelésére.

A Californa mákról ismert, hogy segít olyan mentális egészségi problémákban is, mint a depresszió, szorongás, nyugtalanság, idegesség és álmatlanság. Összességében elősegíti a relaxációt és csökkenti a stresszt. Leggyakrabban kis adagokban és más ideggyógynövényekkel kombinálva alkalmazzák.

Kalifornia őslakosai már régóta használják a pipacsokat gyógyszeresen. A laktáció leállítására használták, pépesített magot hordva a mellre. Fejfájás, gyomorfájás, tuberkulózis, fogfájás, valamint a fejtetvek kezelésére is alkalmazták.

narancssárga Eschscholzia californica

Kaliforniai mák, Eschscholzia californica

Hogyan növekszik a mák

Mák ültetése és termesztése magból

Megnyitott már egy vadonatúj vetőmagcsomagot, hogy rengeteg apró magot elveszítsen? Mák köztudottan kicsiek és könnyen elveszíthetők. Az a móka a mák magról történő termesztésére, hogy a sószóró!

Keverjük össze a mákot homokkal a nagy lyukú sótartó és egyszerűen szórjon egyenletes magréteget / homokot az egész területre a telepítéshez. Nagyon könnyű és szellős árnyalatú kendő segíthet megakadályozni az apró palánták közvetlen fényben történő sütését; legyen óvatos, mivel a magoknak fényre van szükségük a csírázáshoz.

Természetesen a szárakat is csak megmentheti, és a kertben lévőket közvetlenül megrázhatja. Az anyatermészet által készített saját shakerrel érkeznek!

üvegekben elhelyezett szárított magfejek

Szárított mákfejek.

Tartsa nedvesen a magágyat, és ne hagyja kiszáradni, mert ez megölheti a fiatal csemetéket. Amikor a növényeknek több valódi levele van, gondosan ássák el őket, és egy lábra ültessék szét egymástól.

kaliforniai pipacsok lila és narancssárga színben

Máknövények átültetése

Az átültetést a legjobban az új mák túlzsúfoltságának megakadályozására, vagy az évelő mák új otthonba költöztetésére lehet elvégezni. Bármely évelő mákot átültethetünk nyár végén, amikor már nem nőnek aktívan.

Az átültetés megkezdéséhez öntözzük meg a talajt minden növény körül, hogy fellazuljon a talaj. Óvatosan ássa el az egyes növényeket, ügyelve arra, hogy a gyökérgömbök körül maradjon minél több talaj. Az évelő pipacsok esetében vigyázzon a hosszú gyökérzetükre azzal, hogy mélyre ásnak és óvatosan emelnek.

Ültessük a pipacsokat koronájukkal a talajig egy jól lecsapolt helyre, és öntsük meg jól. A talajtakaró hozzáadása hasznos az újonnan átültetett növények kiszáradásának megakadályozásában. Az árnyékolókendőrök védelemre is használhatók, amíg a növények elég jól meg nem telepedtek ahhoz, hogy ellenálljanak a teli napsütésnek.

narancssárga kettős virágú mák

Hova ültessünk mákot

A pipacsok ültetésének legjobb helye egy teli napsütésű és jól vízelvezető talaj. A máktermesztési hely elkészítéséhez tisztítsa meg az összes növényzetet, sziklát és gyökeret. Ha a talaj nehéz, módosítsa éles homokkal, kéreggel és egyéb adalékokkal, amelyek lehetővé teszik a nagyon jó vízelvezetést. A magok vagy a növények előkészítése érdekében az egész ültetési terület szintjét és a vizet alaposan rázza fel.

A mák cserepekben is jól megnő. Konténerpipacsok ültetéséhez keressen egy közepes méretű tartályt vízelvezető lyukakkal, és töltse meg a jó cserepes keverék. Szórja meg a mákot közvetlenül a talaj tetejére, és vigyázzon, hogy ültetés közben ne mossa el őket. Az élénk színek biztosan adnak némi szépséget a tornácon vagy az udvari kertben.

mákvirág és magfejek

Mákvirág gondozása

Sokféle pipacs létezik, amelyek közül néhány évelő, más része pedig egynyári. A föld alatti gyökerekből kinőtt pipacsok évente visszatérnek, például keleti pipacsok vagy a celandin pipacsok.

A magból termesztett más pipacsokat, például az izlandi és a vörös pipacsokat egyéveseknek tekintik. Határidő megakadályozza, hogy az éves mák potenciálisan újratelepüljenek, ezért legyen óvatos, amikor úgy dönt, hogy az elhasználódott virágokat eltávolítja.

Ha a haldokló lombok kinézete kívánnivalót hagy maga után, próbáljon ki egy társnövényt, például a Baby Breath-t, hogy elrejtse a csúnyán barnuló lombozatot.

mákfej

Hogyan gyűjtsük össze a mákot

A mákfejek hihetetlenül díszesek, ezért néha csak hagyom őket élvezni, amikor a hideg beüti! De ha annyira szeretted a pipacsodat, hogy vissza akarod hozni a jövő évi kertbe, akkor mindenképpen szedj le néhány magfejet.

A mákvirágok megszerzésének legjobb módja évről évre az, ha maguk a magokat gyűjtik össze. A mák összegyűjtéséhez várja meg, amíg a magfejek teljesen megszáradnak. Csatolja le az egész magfejet a szárról.

Vesse be a magfejeket, és óvatosan bontsa ki a magfejet egy lap vagy egy nagy darab papír fölött. Távolítsa el az összes magot, és komposztálja a vetőmag többi részét.

nyisd ki a mákfejet

Tárolja a mákot zsákokban, hűvös, száraz helyen, amíg a magok készen állnak a telepítésre. Ültetés előtt néhány hétig győződjön meg arról, hogy a magokat hidegen rétegezi. Mivel a mákvirágok kemény külső héjjal rendelkeznek, ez elősegíti a növény csírázását vetés előtt.

Egyébként ezek ugyanazok a magok, amelyek sütésre használhatók, ha úgy dönt, hogy felver egy adag mákos muffint!

Illegális-e pipacsot szedni?

Kérjük, csak a saját kertjéből gyűjtse a mákot. Noha nem illegális a mákvirág szedése (amint azt néhány kaliforniai elmondta), mégis a legjobb gyakorlat, ha magokat saját kertjéből vagy egy barátja kertjéből szerez be, nem pedig állami tulajdonból. Bármilyen virág magántulajdonból vagy állami tulajdonból történő engedély nélküli leszedése potenciális bírságot jelenthet.

És ez egy pakolás a mákvirágokra! Miután elolvasta ezt az útmutatót a növekvő pipacsokról, biztosan rendelkezik mezőkkel (vagy legalábbis konténerekkel) ebből a kellemes virágból. Hadd tudassa velem egy lenti megjegyzésben, hogy milyen típusú mákot akarsz termeszteni a kertedben ebben az évben.

kék mákvirág

Szereted a növekvő virágokat? Nézze meg ezeket a bejegyzéseket:

Hogyan növekszik a mákvirág


Forrás link


126 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok