A Challah Internet tele van arany fordulatokkal

Avatar admin | 2021.05.25. 11 Views 0 Likes 0 Ratings

11 Views 0 Ratings Rate it

Mi a közös a pulykákban, Ruth Bader Ginsburgban és Baby Yodában? Mindegyiket a művészi közegben rendezték, ami a kihívás. És világos, hogy valami átalakító esemény történt a hagyományos zsidó szombat középpontjában. Instagram és TikTok pékek nagyrészt elkerülték a hagyományos fonott barlangokat a bonyolultabb technikák mellett, amelyek vonzó vizuális hatást gyakorolnak egy MC Escher rajzra. És ha mégis ragaszkodnak egy klasszikus háromszálas fonathoz, akkor a gazdag, tojásos tésztát bárhová töltik, a menta csokoládé chips-től a szalámi szalámig.

Lehet, hogy egy cinikus megfigyelő végiglapozza az Instagram-ot, és feltételezi, hogy a legrosszabb a challah számára – hogy ez ment a módjára túlfűtött szakácsburger vagy maximalista sajtlapok. De a legnépszerűbb challah sütők és művészek közül néhány elmondja, hogy a challah még mindig arról szól, hogy összehozzuk az embereket ünnepelni. Ez egy befogadó étel, és az ottani legbefolyásosabb challah sütők számára a challah mindig a szénhidrátokról, a kreativitásról és a zsidóság kulináris kapcsolatáról fog szólni.

Ez utóbbi igaz Cheryl Holbertre, a New Hampshire-i Derry-ből, aki több mint 30 évvel ezelőtt kezdett sütni a khálával, amikor felfedezte, hogy anyja családjának lengyel zsidók voltak. Ma Holbert a Nomad Bakery (@nomadbakery), és több mint 10 000 Instagram-követője ismeri őt a nem hagyományos Hallah-fonatok rácsán keresztül. Van egy hét szál vadélesztő kovász, challah pizza, granola challah, nem is beszélve a művészi tervekről, mint például a kaktusz virág alakú répa és a kurkuma challah, a szív alakú vegán challah és a “fancy-schmancy” hamsa Challah – az Instagram legnépszerűbb dizájnja.

“Amikor khallát készítettem, középpontban éreztem magam” – mondja. „Úgy éreztem, mintha a bőrömben lennék. Nekem ez az öröm volt, és csak tudtam, hogy meg akarom csinálni. ”

Az ottani legbefolyásosabb barhás sütők számára a barhák mindig a szénhidrátokról, a kreativitásról és a zsidóság kulináris kapcsolatáról szólnak.

Ez az örömérzet táplálja a legnépszerűbb pékárusokat a challah művészet fülkés (de gyorsan növekvő) világában. Mandy Silverman @mandyliciouschallah Sharonban, Massachusetts-ben 33 600 követőjét olyan challah ízekkel rendezi meg, amelyeket úgy tűnik, hogy egy kisgyermek korlátlan kreativitása álmodott meg. Tépjen be egy Mandylicious challah-ba, és találhat sütiket és tejszínt, szivárványos hinti, mézzel átitatott filótésztát (a Baklavallah), vagy akár húsos javításokat is, például szarvasmarhát és bivaly csirkét.

Silverman St. Louis-ban nőtt fel édesanyja klasszikus fonott barlangjával. De nyolc évvel ezelőtt az anyja felhívta őt Ros Hashanah körül, hogy meséljen neki egy mézes töltött barlangról, amelyet egy barátjának házában kipróbált. Általában a méz egyszerűen felszívódik a tésztába, de Silverman szerint volt egy réteg, amely kiszivárgott a barhából. A barát nem volt hajlandó elmondani az anyjának, hogy csinálta.

“Megígértem, hogy segítek neki kitalálni, hogyan kell csinálni” – mondja Silverman. – De még soha nem is csináltam rendszeres káltát.

Silverman a challah és általában a töltött kenyér kutatása mellett dolgozott, fésülte át a könyveket és weboldalakat, és végül megpróbálkozott tévedésekkel. Némi túlcsordulás, megégett kenyér és nyers belső után Silverman megállapította, hogy csak győzelemre van szüksége. Ekkor tűnődött magában: „Mi lenne, ha szalámit teszek egy barlangba?”

– Teljesen működött! ő mondja. “Elképesztő volt, és mindenkinek tetszett.”

Ezt követően elkezdte tömni a barlangját mindenféle dologgal: pesztóval, burgonyával és brownie tésztával. A barátok elkezdtek kenyeret kérni születésnapokra és különleges eseményekre, és arra bíztatták, hogy kezdje meg saját vállalkozását – mindezt kilenc hónapon belül, miután édesanyja felhívta a mézzel töltött kálhát.

2013. október volt, amikor Silverman hivatalosan elindította vállalkozását, a Mandylicious-ot. “Évről évre nő, több mint hét éve” – ​​mondja. Instagram-követői eljutnak az Egyesült Államok 50 államából legalább 48-ba és a világ több mint 70 országába, de pékségét négy kemencével vezeti ki otthonából, és hetente körülbelül 50 kenyeret süt. (Ez a szám 250-re ugrik olyan ünnepek alkalmával, mint Rosh Hashana és Hálaadás.)

Habár Silverman lenyűgöző követőket gyűjtött az Instagram-on, azt mondja, hogy nem hagyja, hogy a közösségi média követelései irányítsák a barlang sütését. Aliza Sokolow, Los Angeles-i pék egyetért azzal, hogy szerinte nem az internetes kultúra alakítja a leleményesen ízesített kihívásait. Sokolow egy évtizeddel ezelőtt tanult meg először egy barátot sütni, de csak a világjárvány elmúlt évében kezdett kísérletezni.

“Elkezdtem a barhát sütni, és lassan eladtam, és az összes bevételt jótékonysági célokra fordítottam” – mondja Sokolow. „A világjárvány miatt elvesztettem az összes munkámat, de mégiscsak utat akartam volna adni. Falánk receptolvasó vagyok, és most kezdtem el különféle ízkombinációkat készíteni az olvasásom és a képzeletem alapján. “

Nál nél @alizajsokolow, talál egy szivárványos csíkokkal ellátott funfetti barlangot, és rajongói által kedvelt fokhagymacsomós barlangot, jótékonysági együttműködésre a televíziós műsorvezetővel, Phil Rosenthalral, friss fokhagyma és petrezselyem darabokkal, mélyen megbarnított szálakra szórva. Sokolow emellett heti online barhasütő osztályt is vezet és elágazik @thisiswhatibaked, ahol megmutatja a barlangjait és egyéb pékárukat, például a purim Hamantaschen-t.

– Minden megvan. Ez következetes, fejlődik, gyönyörűen esztétikus, és olyasmi, hogy bárhol is vagy, bárki is vagy, a saját okodból megteheted a saját magad elvét és kifejezését. “

“A challah ügyes dolog, hogy ilyen odaadó hívei vannak” – ismeri el Holbert. Szerinte az emberek minden héten sütik, kivéve a húsvétot, miközben kreatív irányba tolják a pékeket. „Számomra ez a tökéletes képlet valamire, ami sikeres lesz a közösségi médiában. Minden benne van. Ez következetes, fejlődik, gyönyörűen esztétikus, és olyasmi, hogy bárhol is vagy, bárki is vagy, a saját okodból megteheted a saját magad elvét és kifejezését. “

Ami igazán aggasztja a pékeket, mint például Silverman, az a fényes Instagram-fotók érzékelhetik, hogy a sütéshála nem mindenkinek való. Látogasson el Idan Chabasov’sba @challahprince, és könnyen belátható, miért lehet megfélemlíteni valakit. Az izraeli székhelyű pék Berlinben élve építette fel a következőket, rendszeres gyönyörű fotókból álló posztokkal, közel 32 000 bonyolult fonat követője számára, amelyek tökéletes szimmetriával rendelkeznek, és figyelmesen figyelnek a mandala részleteire.

De Chabasov nem akar senkit megfélemlíteni. És Holberthez, Sokolowhoz és Silvermanhez hasonlóan ő is kínál bársütési és fonási oktatóanyagokat kezdőknek. Ez azt jelenti, hogy mindez még viszonylag új számára. Chabasov csak körülbelül hat hónappal ezelőtt kezdte komolyan venni a kálháját, és szeptemberben teljes munkaidőben ment vele. A közösségi médiának köszönheti hirtelen sikereit.

“A challah remek eszköz a kifejezésre” – mondja. “A fonás élménye olyan, mint a festés a művész számára vagy az írás az író számára.”

Április végén visszaköltözött Tel-Avivba, ahol azt tervezi, hogy életét a khálának szenteli, a fonott bemutatóktól kezdve a divatos barátok ruhasorának tervezői khall logókig.

“Szeretnék egy challah királyságot létrehozni” – mondja mosolyogva. – Azt hiszem, ez a kenyér megérdemli.

NÉHÁNY CHALLAH SÜTŐ KÖVETKEZNI, VÁSÁRLNI ÉS TANULNI:

Idan Chabasov (@challahprince)
Jöjjön a szakszerűen ívelt, fonott és kúpos cipókért; maradjon a csillogási felvételeknél.

Mandy Silverman (@mandyliciouschallah)
Silverman a sajtrudaktól a Whoppersig mindent beleszőtt a kenyerébe.

Cheryl Holbert (@nomadbakery)
Ha nem lakik elég közel Derryhez, New Hampshire-be, hogy felvehessen néhány kenyeret Nomad Pékség, Holbert befontál fonási tippekkel és trükkökkel Instagram-fiókján.

Joy Huang (@ öröm)
A bonyolult kenyerek és péksütemények szédítő választéka mellett Huang segít abban, hogy a nagyszerű bemutató amiért elkezdtem a barhát.

Aliza Sokolow (@alizajsokolow)
Figyeltünk arra a fokhagymacsomós barlangra.
Forrás


11 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok