A két fő módszer, amellyel az emberek reagálnak a stresszre (és hogyan kell kezelni a tiédet)

Avatar admin | 2021.08.12. 7 Views 0 Likes 0 Ratings

7 Views 0 Ratings Rate it

Egy illusztráció egy fáradt nőről, akinek firkált sorok jönnek ki a fejéből, és amely stresszes lelkiállapotát jelképezi

Ábra: Mary Long (Shutterstock)

A stresszes időszakokban az emberek hajlamosak reagálni két út egyike: Vagy által túlműködés, és nagy sebességbe kapcsolás az összes probléma megoldásához; vagy által alulteljesítő, és egészen addig fagynak meg nem tudja kezelni a történteket. E válaszok egyike sem ideális, mivel a túlműködő hajlamos a kiégésre, míg az alulteljesítő gyakran küzd a legkisebb akadályok leküzdésével.

És amikor egy az alul- és túlműködők egyaránt reagálnak ugyanarra a stresszes helyzetre tud sok feszültséget okoznak kapcsolatban. Ha egy személy kezeli az összes részletet míg a másik személy lefagy, azzal fenyeget teremt dinamika, amelyben egy ember nős neheztel a elvégzi az összes munkát, míg a másik személy úgy érzi, hogy kizárt a folyamatból.

A túl- és alulműködés egyaránt válaszolhat a stresszre

Mint Amanda White, a philadelphiai székhelyű alapítója és klinikai igazgatója Terápia Nőknek Központ, nemrég mesélték Alak:

„A túlműködők nagyobb valószínűséggel szülők, gondozók vagy főnökök, mert az elszámoltathatóság szempontjából velük megáll a pénz. Ők is inkább perfekcionisták, és nehezen kérnek segítséget vagy határokat. Ha belegondolunk egy csoportos projekt keretében, a túlműködők azok az egyének, akik vezetik a csoportot, és gyakran maguk végzik el a projekt nagy részét, mert nem bíznak másokban. Az alulműködők lehetővé teszik ezt a viselkedést, mert szívesen dőlnek hátra, és hagyják, hogy valaki más végezze a munka nagy részét. ”

Mint arra White is rámutat, bár az alulteljesítő ösztöne az, hogy kerülje a tennivalókat a stresszes helyzet javítása érdekében, annál inkább ezt teszik, annál szorongóbbak lesznek. Ha egy túlműködő személy kezeli az összes munkát helyettük, az eredmény dinamikus lehet egyformán egészségtelen mind a túlműködő, mind az alulműködők számára.

Hogyan lehet kezelni a stresszre adott válaszokat

Ha azon kapja magát, hogy ezek közül valamelyikbe esik minták a stresszre adott válaszként, hasznot húzhat a öt stratégiát követve.

Take note of your triggers 

The first step to managing your stress is azonosítja a kiváltó tényezőket. A kiváltók lehetnek akár belső, akár külső. Néhány külső kiváltó tényező többek között fontosabb életváltozások, környezeti tényezők, kiszámíthatatlan események, munkahelyi problémák, társadalmi kérdések és traumatikus események. A belső kiváltók a tiéd lehetnek félelmek, érzések bizonytalanság és határozatlanság, valamint a a helyzet feletti ellenőrzés hiánya, valamint a menedzsment a saját elvárásait.

Lélegzik

A légzőgyakorlatok képesek segít a testednek ellazulni, akkor is, ha bármi más vagy, mint. Ezenkívül nem vesznek sok időt a napból, ami azt jelenti, hogy gyors technikák lehetnek, amelyek segítenek enyhíteni a feszültséget különösen stresszes időszakban.

Vannak a különböző légzőgyakorlatok száma megpróbálhatod. A legalapvetőbb gyakorlat a hasi légzés, ahol vagy leül vagy feküdjön laposan, lélegezzen be az orrán keresztül és ki a szájon keresztül, hagyja, hogy a hasa be- és ki mozogjon míg a mellkasod mozdulatlan marad.

Végezzen önérzetes ellenőrzést

Az önérzet az gyakorlata empátiát érezni önmagad iránt, ami különösen kritikus lehet stressz esetén. Bár nem mindig tudod uralni a stresszhatásaidat, megtanulhatod felismerni a történéseket, felismerni érzelmi válaszod rá, és megtalálja a módját, hogy megbirkózzon azzal, hogy megadja azt, amire szüksége van –anélkül, hogy önvádhoz vagy vádaskodáshoz folyamodna. Amikor az élet stresszessé válik, halmozódikn önvád vagy önvád csak még stresszesebbé teszi a dolgokat.

Állítsa vissza elvárásait

Néha a stressz csökkentése olyan egyszerű lehet, mint az elvárások kiigazítása. Ha túlságosan stresszes vagy minden apró részlet miatt, újraértékelje, mit csinál hogy meghatározza mi elengedhetetlen, és mit lehet módosítani vagy megszüntetni. A határidők eltolódhatnak, a projektek módosulhatnak, és kevésbé kritikus a prioritások gyakran megszüntethetők vagy átruházhatók.

Kapcsolatba lépni másokkal

Mindannyian vágyunk a kapcsolatra. Ez tesz minket emberré. Amikor stresszes vagy, a megfelelő emberek közelében való tartózkodás módja lehet az önmaga megalapozásának, valamint a stresszorok újrakalibrálása. Alulteljesítők számára a társaság segíthet nekik az ellenálló képesség kialakításában és segíthet nekik még a stresszel szemben is működnek. A túlműködők számára az emberek közelsége segíthet földelni őket, még egy kis nyugalmat is kínálva amikor az ösztöneik mindenre kiterjednek.

Bármi legyen is a válasz a stresszre, a legfontosabb dolog megtalálni a közötti egyensúly csinálja sem túl sok vagy túl kevés – mert bármelyik csak ront a helyzeten.


Forrás link


7 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok