A ProtonMail használata biztonságos, titkosított e-mailek küldéséhez

Avatar admin | 2021.03.19. 47 Views 0 Likes 0 Ratings

47 Views 0 Ratings Rate it

ProtonMail biztonságos e-mail szolgáltatás
ProtonMail

ProtonMail egy biztonságos e-mail szolgáltatás, amely kiemelten kezeli az adatvédelmet és a biztonságot. A szolgáltatás segítségével titkosított üzeneteket küldhet, amelyeket csak a címzettnek kell elolvasnia. Ennek néhány módja van, attól függően, hogy a címzett milyen biztonsági vagy e-mail szolgáltatót használ.

1. lehetőség: E-mail küldése egy másik ProtonMail felhasználónak

Ha egy másik ProtonMail felhasználónak küld üzenetet, az e-mail automatikusan titkosításra kerül. A címzettnek nem kell semmit tennie az üzenet visszafejtése érdekében, és egyszerűen rákattinthat vagy megérintheti az e-mailt az elolvasáshoz.

A folyamat minden része valamilyen titkosításon megy keresztül. A számítógép és a szerver közötti kapcsolat titkosított, a szerveren lévő e-mail tartalma titkosítva van, és csak a címzett rendelkezik megfelelő kulccsal, hogy képes legyen visszafejteni az üzenetet a másik végén. A mellékletek is biztosítottak.

A @ protonmail.com, a @ protonmail.ch és a @ pm.me domaineket használó domainek ezt a magas szintű titkosítást fogják használni. A ProtonMail lehetővé teszi privát tartománynév használatát is a szolgáltatással, így lehetőség van belső titkosítás használatára a nem ProtonMail domaineken is.

E-mail titkosítva a ProtonMail által

Tudni fogja, hogy e-mail érkezett egy ProtonMail-fiókból (és így belső titkosításra került), amikor a kapcsolattartó e-mail címe mellett a „Feladó” mezőben lila lakatot lát.

Annak érdekében, hogy biztonságosan kommunikálhasson valakivel, érdemes megkérni őket arra, hogy csak erre a célra hozzanak létre egy ProtonMail-fiókot. Akár a ProtonMail-et is konfigurálhatják küldjön nekik értesítési e-mailt amikor új biztonságos üzenetet kapnak a ProtonMail-ben. Az üzenet tartalma privát marad, és megtekintéséhez bejelentkezhetnek a ProtonMail-be.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi az a ProtonMail, és miért privátabb, mint a Gmail?

2. lehetőség: Állítsa be a PGP-t nem ProtonMail felhasználókkal

A PGP a „Pretty Good Privacy” rövidítése, és egy e-mail-barát végpontok közötti titkosítás amely nyilvános és magánkulcsot egyaránt használ. A PGP segítségével titkosított e-maileket küldhet azoknak az embereknek, akik nem használják a ProtonMail szolgáltatást – mindaddig, amíg be vannak állítva a PGP.

Ha e-mailt szeretne küldeni a címzettnek a PGP használatával, ismernie kell a nyilvános kulcsát (és a PGP-vel titkosított e-mail fogadásához a címzettnek ismernie kell a nyilvános kulcsát).

A kulcscsere fontos része ennek a folyamatnak. A nyilvános kulcsot bármely kimenő e-mailhez csatolhatja, ha az e-mail írása felületen a „Tovább” legördülő gombra kattint, és bejelöli a „Nyilvános kulcs csatolása” lehetőséget.

Csatolja a PGP nyilvános kulcsát a ProtonMail programba

Ezt a viselkedést beállíthatja alapértelmezettként a Beállítások> Biztonság menüpontban, engedélyezve a „Nyilvános kulcs automatikus csatolása” lehetőséget a ProtonMail beállításaiban.

Nyilvános kulcs automatikus csatolása a kimenő ProtonMail üzenetekhez

A címzettnek el kell küldenie nyilvános kulcsát a titkosított levelek fogadásához, ezért ezt közölnie kell vele. Néhány különböző módszerrel hozzáadhatja a címzett nyilvános kulcsát a ProtonMail-fiókjához:

  • A PGP nyilvános kulcsot tartalmazó e-mail felett megjelenő „Megbízható kulcs” gombra kattintva ellenőrizze, hogy a megjelenő előugró ablakban bejelöli-e a „Használat titkosításhoz” négyzetet.
  • Ha felvesz egy névjegyet a Kapcsolatok fülre, majd rákattint a Speciális beállítások, majd a „Feltöltési kulcs” elemre, és megtalálja azt a fájlt, amelyet a partnere küldött Önnek. Győződjön meg arról, hogy a kimenő leveleknél a „Használat titkosításhoz” lehetőséget választotta.
Bízzon a nyilvános kulcsban (PGP) a ProtonMailben
protonmail.com

Ha a kulcsokat kicserélik és a megfelelő e-mail címekhez társítják, akkor képesnek kell lennie arra, hogy biztonságosan kommunikáljon, függetlenül attól, hogy a címzett melyik e-mail szolgáltatót használja.

Amikor egy e-mailt PGP-vel titkosítottak, a „Feladó” mező közelében zöld lakat jelenik meg. Ha kapcsolattartója digitálisan aláírja az üzeneteket, akkor ebben a zöld lakatban pipa lesz.

E-mail aláírva PGP-vel
ProtonMail

A PGP hatékony eszköz, de zavaró lehet a beállítása. Ez biztosan nem mindenki számára, és egy egyszerű ProtonMail fiók regisztrálása (amely láthatatlanul gondoskodik a kulcscseréről az Ön számára) könnyebb lehet. Vagy a PGP használata helyett – ami bonyolult lehet – kipróbálhatja a következő módszert.

3. lehetőség: Jelszóval védett önpusztító e-mailek küldése bárkinek

Amellett, hogy belsőleg titkosított leveleket kínál és nagyszerű támogatást nyújt a PGP számára, a ProtonMail még egy hibabiztonsággal rendelkezik a biztonságos levelek küldéséhez. Ez egy kis hack, de jól működik azoknak a barátainak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy ragaszkodjanak a Gmailhez, az Outlook.com-hoz vagy bármely más e-mail szolgáltatóhoz.

Így működik:

  1. E-mail üzenetet ír a szokásos módon.
  2. Az üzenet titkosítva van lezárva egy választott jelszó mögött, és megnyomja a Küldés gombot.
  3. A címzett kap egy üzenetet arról, hogy titkosított e-mail vár rájuk, egy linkkel együtt.
  4. A címzett rákattint a linkre, amely egy jelszómezővel rendelkező ProtonMail weboldalra mutat.
  5. A címzett visszafejti az üzenetet, és el tudja olvasni a böngészőjében.
  6. Az üzenet 28 nappal később (vagy hamarabb) lejár, anélkül, hogy a tartalmat valaha is közölnék bármely nem ProtonMail szerverrel.

Ez a módszer sokkal egyszerűbb, mint a PGP beállítása vagy a barátok meggyőzése az e-mail szolgáltató váltására, de valószínűleg nem praktikus a gyakori kommunikációhoz.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a címzett bárkinek továbbadhatta a linket (a jelszóval együtt), ami veszélyeztetné a titoktartást. Soha ne feltételezd, hogy egy üzenet csak azért marad privát, mert olyan szolgáltatást használtál, mint a ProtonMail. Abban is bízik, hogy az e-mailt küldő személy kommunikációját titokban tartja.

Titkosítás nem ProtonMail felhasználók számára

A szolgáltatás használatához írjon egy e-mailt a ProtonMailben, majd kattintson az ablak bal alsó sarkában található „Titkosítás” lakat ikonra. Írja be és erősítse meg jelszavát, mielőtt hozzáadna egy jelszót – ha úgy tetszik. A tipp nem kötelező.

Biztonságos e-mail jelszóval

Az üzenet titkosításához kattintson a „Beállítás” gombra, majd kattintson a „Lejárati idő” homokóra ikonra, ha azt szeretné, hogy az üzenet hamarabb lejárjon, mint 28 nap múlva.

Állítsa be az e-mail lejárati dátumát

Ezután a Küldés gombra kattintva elküldheti az e-mailt a szokásos módon. A címzett nem lát semmit az Ön üzenetéből (a jelszótól eltekintve) a beérkező levelek között, bár úgy tűnik, hogy az üzenet közvetlenül a ProtonMail-fiókjából származik.

ProtonMail Messaging Titkosítva minden e-mail fiókhoz

Ennek a módszernek vannak felhasználási lehetőségei, de vannak hátrányai is. Néhány címzett nem biztos, hogy megbízik az üzenetében, mivel az e-mailben található linkekre kattintás nem mindig a legjobb ötlet. Míg a szokásos e-mail üzenetek örökké tarthatnak, ezek az üzenetek 28 nap elteltével lejárnak, és szinte lehetetlen keresni, hacsak nem ismeri a tárgysort.

Ideje váltani a ProtonMail-re?

A ProtonMail jól bevált, biztonságos e-mail szolgáltató, de nem ez az egyetlen. Tutanota és Posteo két jó alternatíva, de még sok más van odakint.

Ha a Gmail szolgáltatásból érkezik, és kíváncsi arra, mit ad le, nézze meg ProtonMail és Gmail összehasonlításunk.
Source link


47 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok